REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 1928-ųjų vykstantis tradicinis Baltijos šalių futbolo taurės turnyras vėl turės istorinį savo trofėjų. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) iniciatyva prizas geriausiai Pabaltijo rinktinei atkurtas pagal tarpukaryje buvusį modelį ir pristatytas antradienį LFF būstinėje, praneša LFF.

REKLAMA
REKLAMA

Autentiškas trofėjus atiteko okupantams

Idėja atgaivinti daugiau nei prieš aštuoniasdešimt metų įsteigtą trofėjų kilo po 2005 metais Lietuvoje vykusio Baltijos taurės turnyro. Tiesa, pirmiausia buvo nutarta ieškoti taurės originalo.

REKLAMA

„Žiūrint į senus paveiksliukus kartu su kaimynais iš Latvijos atkreipėme dėmesį į taurės grožį, unikalumą. Ši taurė – trijų valstybių futbolo istorijos dalis, todėl kilo klausimas kur yra taurės originalas. Nusprendėme jį surasti, išpirkti ir sugrąžinti į Baltijos šalis“, - sakė iniciatyvą iškėlęs LFF generalinis direktorius Julius Kvedaras.

Paieškai buvo pasitelktas viešas skelbimas, taip pat buvo kreiptąsi į Rusijos federaciją. Istoriniai šaltiniai teigė, kad po Lietuvos okupacijos 1940 metais turnyras buvo panaikintas, o  Baltijos taurės trofėjus atiduotas SSRS organams.

REKLAMA
REKLAMA

1940 m. rugsėjo 10 d. laikraštis „Raudonasis sportas“ rašė, jog  po turnyro Rygoje įvykusioje Tarybų Lietuvos, Latvijos ir Estijos sporto atstovų konferencijoje „nutarta daugiau dėl įsteigtosios Pabaltijo futbolo taurės tarpusavyje nerungtyniauti, o perduoti šią taurę prie SSRS TKT Fizkultūros ir sporto komiteto žinion, kuris su šia taure pasielgs kaip tinkamas“.

LFF rinktinių direktorius R.Tautkus ir skulptorius D.Jurkūnas (LFF.lt nuotr.)LFF rinktinių direktorius R.Tautkus ir skulptorius D.Jurkūnas (LFF.lt nuotr.)

Originalas dingo be pėdsakų

Liudininkų duomenimis, taurė paskutinį kartą buvo matyta Maskvoje. Ieškoti taurės originalo į Rusijos sostinę prieš kelerius metus LFF išsiuntė vieną tokių liudininkų - futbolo istoriką ir statistiką Gediminą Kalinauską.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis prisiminė, kaip taurę buvo matęs septintajame dešimtmetyje dabartinės Rusijos sostinės muziejuje tarp gausybės futbolo trofėjų, tačiau paieškos po kelių dešimtmečių jau buvo sudėtingos.

„LFF finansavo mano kelionę į Maskvą, kur pažinčių pagalba pavyko susirasti archyvo vedėją, taip pat naršyti kitus šaltinius. Tačiau nei archyvuose, nei muziejuje, nei kur kitur taurės ar jos pėdsakų neradome. Spėjama, kad kažkieno atneštą  taurę per vieną TSRS federacijos šventę galėjo kažkas pasiimti. Dabar ji arba guli kokioje nežinomoje vietoje, arba kas galbūt labiau tikėtina – išlydyta, nes taurė buvo iš sidabro“,  - pasakojo G.Kalinauskas.

REKLAMA

Atkurtas trofėjus liks Lietuvoje

Neradus originalo nuspręsta taurę atkurti pagal nuotraukas. Jose matyti, jog trofėjų sudarė trys ant pečių futbolo kamuolį laikantys žmonės. Finansuoti rekonstrukcijos projektą sutiko visų trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – futbolo federacijos.

Darbą atliko žinomas skulptorius Džiugas Jurkūnas. Atkurtoji taurė buvo padidinta, ant jos išgraviruoti visi taurės laimėtojai nuo 1928-ųjų, pridėtos paimti skirtos rankenos. Taurė pagaminta iš natūralių medžiagų ir sveria apie 27 kilogramus.

REKLAMA

LFF rinktinių direktorius Robertas Tautkus teigė, jog futbolininkams bus maloniau laimėti unikalią taurę: „Iki šiol buvusi taurė buvo paprasta ir neišsiskirianti. Dabar turėsime išskirtinį trofėjų. Ateityje planuojama pagaminti ir panašią taurę, skirtą Baltijos jaunimo (U-21) rinktinių varžyboms.“

Kadangi paskutinį nacionalinių rinktinių turnyrą praėjusiais metais laimėjo Lietuvos futbolininkai, atkurtas trofėjus pirmiausia keliaus į muziejų Nacionalinėje futbolo akademijoje Kaune. Kas dvejus metus rengiamos Baltijos taurės varžybos 2012-aisiais numatomos Estijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų