REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno miesto ir rajono gyventojai nerimaudami dairosi į ledų sangrūdas Neryje - baiminamasi potvynio. O štai Grigiškės jau su juo grumiasi. Kodėl per pačius šalčius pakilo Vokės vanduo, atsako neturi net specialistai. Nėra ir recepto, kaip potvynį suvaldyti.

REKLAMA
REKLAMA

Sprogdintojai delsia

Praėjusią savaitę Kauno savivaldybėje vykusiame posėdyje buvo aptarta situacija Kauno mieste ir rajone dėl susikaupusių ledų sangrūdų Neries upėje - nuo žiočių iki pat Jonavos. Nors panerio gyventojai, baimindamiesi potvynio, gelbėtojus ragina ledus sprogdinti, nuspręsta to kol kas nedaryti.

REKLAMA

“Neris buvo apžvelgta iš oro ir nustatyta, kad ledai Neryje susigrūdę nuo Kauno iki pat Jonavos, - “Vakaro žinioms„ teigė J.Vitkaus inžinerijos bataliono vadas Vygandas Vilčiauskas. - Kai spaudžia toks didelis šaltis, sprogdinimo darbus atlikti nėra prasmės. Be to, iš 40 kilometrų ruožo, kur ledai susikaupę, sprogdinti galima tik maždaug 8 kilometrų ruože.“

Sprogdinant ledus esą ne tik gamtai didžiulė žala būtų padaryta, bet ir infrastruktūrai. Mat paupyje - daug pastatų, įvairių objektų, nutiestos elektros linijos, vamzdynai.

REKLAMA
REKLAMA

“Sprogdinsime ledus tik tuo atveju, jei situacija taps grėsminga žmonių gyvybei, jei kitaip potvynio zonoje gyvenantiems žmonėms nebus įmanoma padėti, - pridūrė jis. - Kol kas planuojame ledus tirpinti alternatyviais būdais - ant ledo barstant šilumą išskiriančias durpes."

Anot V.Vilčiausko, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai įdėmiai stebi padėtį potvynio zonoje ir prireikus pasiruošę imtis visų reikiamų priemonių padėti žmonėms.

Grigiškių fenomenas

O štai Grigiškėse susiklosčiusi situacija verčia sukti galvas ne tik ištvinusios Vokės upės grėsmę juntančius vietos gyventojus, bet ir hidrologijos specialistus. Dėl kol kas nežinomų priežasčių vasario viduryje staigiai ėmęs kilti, po kurio laiko kiek atslūgęs, o praeitą savaitę vėl sukilęs Vokės vanduo baigia apsemti mažiausiai 15 sodybų, o vieną šeimą penktadienį teko evakuoti.

“Nežinia, kodėl Vokė tokį šaltą metą ėmė staiga tvinti, - gūžčiojo pečiais Grigiškių seniūnas Leonardas Klimovičius. - Atvyko hidrologai, civilinės saugos specialistai, pjovė upės ledą manydami, kad jis labai storas, todėl sutriko nutekėjimas, bet nieko. Vaga yra, vanduo teka. O jo lygis - kyla. Hidrologai kraipo galvas, nesuprasdami, kodėl taip yra.„ Nuleisti patvinusios upės vandenį esą nėra galimybės, nes tai sutrikdytų popieriaus fabriko veiklą, o kartu nutrūktų ir šilumos tiekimas seniūnijos gyventojams. Todėl laukiama, kokią išeitį pasiūlys hidrologai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos budintis sinoptikas Vytautas Sakalauskas informavo, kad artimiausiomis dienomis orų atšilimo neprognozuojama, todėl atkrinta ir potvynio pavojaus grėsmė. “Būtų blogai, jei temperatūra staiga taptų teigiama, - sakė jis. - Bet kol kas šaltis iš Lietuvos trauktis neketina, orų atšilimo neprognozuojame.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų