REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistikos departamentas, remdamasis gruodžio mėn. informacija, naujesniais ir išsamesniais verslo ir kainų statistikos duomenimis, patikslino 2010 m. ketvirtojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) pirmąjį įvertį ir papildomai įvertino BVP komponentus gamybos, išlaidų ir pajamų metodais.

REKLAMA
REKLAMA

Patikslintais duomenimis, ketvirtąjį ketvirtį BVP to meto kainomis sudarė 25 225 mln. litų ir, palyginti su atitinkamu 2009 m. ketvirčiu, padidėjo 4,8 procento, o palyginti su 2010 m. trečiuoju ketvirčiu, sumažėjo 2,8 procento (pokyčiai įvertinti naudojant grandininę rodiklių apimtį). Ketvirtojo ketvirčio BVP patikslinimą nulėmė statybos, kelių transporto ir mokesčių statistikos pilnesni ir tikslesni duomenys.

REKLAMA

Patikslinus ketvirtojo ketvirčio BVP įvertį, metinis BVP augimas išliko toks pat (1,3 proc.), nominalusis 2010 m. BVP dydis sudarė 94,63 mlrd. litų (anksčiau skelbtas siekė 93,94 mlrd. Lt).

2010 m. ketvirtąjį ketvirtį, išankstiniais duomenimis, daugumoje verslo veiklos rūšių buvo fiksuoti teigiami rezultatai, o ne rinkos paslaugose dar stebimas nedidelis bendrosios pridėtinės vertės sumažėjimas.  Sparčiausiai augo pramonės (12,2 proc.), statybos (7,8 proc.) prekybos, transporto ir ryšių paslaugų (6,0 proc.) įmonių pridėtinė vertė. Pridėtinė vertė mažėjo valdymo ir gynybos, švietimo, sveikatos priežiūros ir socialinio darbo veiklų grupėje (3,4 proc.) bei finansinio tarpininkavimo ir nekilnojamojo turto, nuomos ir kitose veiklos rūšyse (0,1 proc.).

Po gana ilgai trukusio mažėjimo (8 ketvirčiai iš eilės) galutinio vartojimo išlaidos 2010 m. IV ketvirtį padidėjo 1,4 proc., palyginti su atitinkamu 2009 m. ketvirčiu. Namų ūkių vartojimo išlaidos lyginamuoju laikotarpiu augo 3,3 procento. Bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas didėjo 13,9 procento. Augimas buvo stebimas pagal visas turto rūšis (kiti pastatai – 24,5 proc., mašinos ir įrenginiai – 10,5 proc., transporto priemonės – 218,8 proc. ir kt.), išskyrus gyvenamąją statybą. Atsigaunant vidaus paklausai, 2010 m. IV ketvirtyje importas didėjo 31,3 proc., palyginti su atitinkamu 2009 m. ketvirčiu, ir augo jau keturis ketvirčius iš eilės. Eksporto augimas ketvirtajame 2010 m. ketvirtyje siekė 17,9 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų