REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarus šokiravo Žemės ūkio ministerijos klerkai, atsisakę pateikti dokumentus, galinčius liudyti apie valstybės lėšų iššvaistymą stambiu mastu.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Antikorupcijos komisija ilgai ir bergždžiai susirašinėjo su Žemės ūkio ministerijos valdininkais, kurių buvo prašoma pateikti visus dokumentus, susijusius su ministerijos neskelbiamų derybų būdu informacijos sklaidai išleistomis lėšomis.

REKLAMA

Liepė knistis patiems

Anksčiau Valstybės kontrolei, o po jos specialistų atlikto audito – ir parlamentinei komisijai didelių įtarimų sukėlė apie 20 mln. litų iš biudžeto panaudojimas ministerijos veiklai viešinti.

Narpliodami painią viešųjų pirkimų Žemės ūkio ministerijoje istoriją, Seimo nariai gavo ne konkrečius atsakymus, o raštą, kuriuo jiems leista suprasti, kad viešumas šiuo klausimus nėra pageidaujamas.

Ministerijos valdininkai visus pėdsakus ėmė slėpti „komercinės paslapties“ motyvu, o galiausiai formaliai atsirašė, kad jeigu valstybės institucijos dokumentai Seimo narius domina, šie patys ir privalo jų ieškoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Bandymas slėpti viešųjų pirkimų aferas tęsiasi. Po spaudimo Viešųjų pirkimų tarnybos vadovui Žydrūnui Plytnikui imtasi spausti ir Seimo Antikorupcijos komisiją. Ši vietoj ilgai laukiamų ir niekaip negaunamų atsakymų iš Žemės ūkio ministerijos gavo jos klerkų parengtą raštą, iš kurio galima suprasti viena – jie yra pasipiktinę viešumu“, – vakar teigė Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas Kęstas Komskis.

Pasak komisijos pirmininko, ministerijos kanclerės Dalios Miniataitės pasirašytame rašte piktinamasi, kad visuomenei tapo žinoma apie ministerijoje taikomą žalingą, o gal net ir nusikalstamą praktiką pirkti prekes ir paslaugas neskelbiant konkurso iš vieno nežinia kieno parinkto šaltinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kanclerė D.Miniataitė nenorą pateikti dokumentus Parlamentui motyvavo tuo, kad tokiu būdu... nukentės ministerijos įvaizdis.

Ši valdininkė Seimo komisijai taip pat parašė, kad nuo 2008 metų gruodžio, t.y. ministru tapus Kaziui Starkevičiui, iki 2010 metų pabaigos neskelbiamų derybų būdu jau išleista 10 672 994 litai ir 37 centai.

Klerkai nesitikėjo vizito

Vakar ryte, K.Komskio įgaliotas, į Žemės ūkio ministeriją atskubėjo Antikorupcijos komisijos narys Valdemaras Valkiūnas. Parlamentaras su ministerijos klerkais vargo net kelias valandas, kol reikalaujami dokumentai, vos telpantys į keturis storus segtuvus, atsidūrė jo rankose.

REKLAMA

„Viską gavome, ko norėjome – bankų sąskaitas, sutarčių kopijas, išrašus, – tik po pietų „Respublikai“ patvirtino V.Valkiūnas. – Komisijai buvo pasakyta – ateikite ir ieškokite popierių. Atėjome, bet net dvi valandas kovojome su valdininkais, kol jie sutiko pateikti tai, ką ir privalo pateikti.

Ar esate gaudę lydekas plikomis rankomis? O Seimo nariams Žemės ūkio ministerijoje tai vakar ir teko daryti. Valstybinės įstaigos dokumentų išreikalavimas iš tų, kas privalo tai pateikti, pasirodo, yra labai sudėtingas darbas.

REKLAMA

Kai matai tokį pasipriešinimą, nejučia jau užuodi ir kriminalo kvapą. Lankantis ministerijos Viešųjų ryšių skyriuje, tapo neaiškūs kai kurių darbuotojų, čia dirbančių

6–10 metų, motyvai slėpti nuo mūsų dokumentus ar tiesiog nenorėti jų pateikti.

Mūsų darbas ir kantrybė šį kartą laimėjo, nors buvome sutikti tikrai ne su džiaugsmu. Tai leidžia daryti prielaidas, kad toks slėpimas galbūt susijęs su bandymu paslėpti kai kuriuos galus“.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas K.Komskis vakar negalėjo patikėti, kad parlamentarus sudominę dokumentai staiga savavališkai buvo įslaptinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dar labiau stebino kitas bandymas slėpti įrodymus – ieškomų popierių nenorėta duoti net parlamentarui, turinčiam leidimą dirbti su slapta informacija.

Kanclerė prapuolė

„Mus dominantys dokumentai buvo perduoti su grifu „Slaptai“, – „Respublikai“ sakė K.Komskis. – Kiek žinau, tai galėjo būti ministerijos kanclerės D.Miniataitės darbas.

Informacija apie valstybės milijonų panaudojimą jokiu būdu negali būti slapta. Bet vieši darbai, kuriems skelbiami vieši konkursai, staiga tampa slapti, nes pridengiami komercinės paslapties argumentu. Nenuostabu, kad jau vien tai kelia labai rimtų įtarimų dėl valstybės lėšų grobstymo stambiu mastu ir tokių nusikaltimų slėpimo“.

REKLAMA

Po netikėto parlamentaro vizito į ministeriją kanclerė D.Miniataitė vakar po pietų tapo nebepasiekiama nei per sekretorę, nei tarnybiniu mobiliuoju telefonu.

Seimo Antikorupcijos komisijos nariai vakar dar negalėjo atsakyti į klausimą, ar Žemės ūkio ministerijos veiklos viešinimo paslaugos galėjo būti valstybės pinigais apmokėtos du kartus – per pačią ministeriją ir jai pavaldžią Nacionalinę mokėjimų agentūrą.

K.Komskis teigė, kad per vargus gauta medžiaga bus analizuojama ir svarstoma artimiausiame Antikorupcijos komisijos posėdyje kovo 9 dieną.

REKLAMA

„Iš to, ką jau žinome šiandien, galiu pasakyti tik tiek – Žemės ūkio ministerija tikrai nesielgė taip, kad valstybės lėšos būtų sutaupytos, – teigė parlamentaras V.Valkiūnas. – Pernai veiklai viešinti ministerija sugebėjo apsieiti su 1,4 mln. litų, o jau dabar planuojami konkursai, nauji pirkimai per trejus metus išleisti apie 16 mln. litų“.

Rūta Janutienė, žurnalistė:

Su panašiu slėpimu esu susidūrusi, bandydama gauti informacijos iš Nacionalinio operos ir baleto teatro direktoriaus Gintauto Kėvišo. Į jo teatrą pavyko patekti tik į kompaniją pasikvietus Seimo narius Kazimierą Uoką ir Aureliją Stancikienę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Slėpdami viešus dokumentus valdininkai demonstruoja beribį įžūlumą, kuris be didelio politinio užnugario yra neįmanomas. Prieš įstatymą einantis žmogus yra įsitikinęs, kad jo už tai niekas nenubaus, bet tokiai praktikai turi ateiti galas.

Jei valdininkas aiškiai pasako, kad į įstatymą jam nusispjauti, vienintelis priešnuodis yra tik begalinis viešumas. Tokius klerkus privalome traukti į dienos šviesą tol, kol jiems taps bloga patiems nuo savęs.

Traukiami iš patamsių klerkai bijo šviesos ir tik dar labiau meluoja, nes jie iš esmės yra bailiai. Jie moka skriausti tik tuos, kurie bijo pasipriešinti.

REKLAMA

Pagal politinę kultūrą Lietuva jau tampa Baltarusija. Kažkokia prokurorytė reikalauja uždaryti televizijos kanalą, kas nors sugalvoja kritišką leidinį paskelbti neetišku.

Ar tai nėra „batkos“ Lukašenkos metodų pavyzdžiai Lietuvoje? Tiesa, turime skirtumų – Minske piliečiams neleidžia mitinguoti, o mitinguojančius muša lazdomis. Vilniuje irgi neleidžia, tad šaudo guminėmis kulkomis. Už viešumą Baltarusijoje žmones pakasa, pas mus, ačiū Dievui, dar ne.

Už viešos informacijos slėpimą nuo visuomenės turėtų būti nustatytos labai aiškios ir griežtos bausmės, kurių negalima būtų išvengti net viską įpainiojus į prikurtų komisijų tyrimus be pabaigos.

Šiandien už tokių klerkų nugarų stovi tik premjeras Andrius Kubilius. Ir daugiau niekas kitas. Kol piliečiai šios sienos nepralauš, tol situacija nesikeis.

Julius GIRDVAINIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų