REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai yra itin retas gamtos fenomenas, vadinamas „ugnies kriokliu“: į ugnies srautą panaši tampa paprasto vandens srovė.

REKLAMA
REKLAMA


Galima pamanyti, kad nuo 600 metrų aukščio šlaito Kalifornijos „Yosemite“ nacionaliniame parke (JAV) srūva lava. Tačiau tai – itin retas gamtos fenomenas, vadinamas „ugnies kriokliu“: į ugnies srautą panaši tampa paprasto vandens srovė.

REKLAMA






















Taip atsitinka dėl neįprasto šviesos efekto. „Arklio uodegos“ („Horsetail“) krioklys į ugnies krioklį tampa panašus kelias dienas per metus – dažniausiai vasarį. Vanduo oranžine spalva švytėti ima, kai jį paliečia paskutiniai besileidžiančios saulės spinduliai, jei tik dangus giedras, krioklyje pakanka vandens, o šviesa krinta reikiamu kampu. Visos šios aplinkybės kartu pasitaiko labai retai.

REKLAMA
REKLAMA


„Yosemite“ nacionaliniame parke kasmet apsilanko apie 3,5 mln. turistų, o kriokliai yra viena pagrindinių pramogų.


Retas „ugnies“ spektaklis čia vyksta maždaug 17.30 vietos laiku – prasidėjus saulėlydžiui, kai šešėliai ilgėja ir besileidžiančios saulės spinduliai nušviečia nuo uolinio skardžio krintančius kalnų upės vandenis.


„Iš pradžių krioklio vanduo įgyja geltoną atspalvį, – pasakoja retą fenomeną fotoaparatu užfiksavęs Joshas Anonas. – O paskui jis staiga tarsi užsiliepsnoja ir pavirsta lavos srautu. Šias nuotraukas išvydę žmonės beveik visada paklausia, ar nuo uolų tyška ugnikalnio lava. Kai kurie teiraujasi, ar šie vaizdai nėra klastotė. Noriu patikinti, kad šie vaizdai – tikrų tikriausi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


„Arklio uodegos“ krioklys ošia Siera Nevados kalnų masyve, į vakarus nuo Tahoe ežero. Ironiška, tačiau „Arklio uodega“ kadaise iš tiesų buvo virtęs ugnies kriokliu – 1870-aisiais, kai vieno viešbučio savininkas lankytojams suorganizavo naktinį šou, nuo „Glacier Point Cliff“ uolos barstydamas rusenančias žarijas. Toks vaizdas buvo užfiksuotas ir 1950-ųjų kino filme „The Caine Mutiny“, tačiau nuo 1968 m. ši žmogaus sukurta pramoga buvo uždrausta, nes krioklio apylinkėms buvo suteiktas draustinio statusas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų