REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) panaikino Liustracijos komisijos sprendimą dėl Kazimiros Danutės Prunskienės bendradarbiavimo su KGB.

REKLAMA
REKLAMA

LVAT neįtikino Liustracijos komisijos apeliacinis skundas, ir teismas paliko galioti pernai vasarį Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) priimtą nutarimą. Pagal jį Liustracijos komisijos sprendimas, kuriuo K. Prunskienė pripažinta slapta bendradarbiavusi su KGB, turėjo būti panaikintas.

REKLAMA

LVAT teisėjų kolegija pažymėjo, kad Liustracijos komisijos veikla yra viešojo administravimo veikla, kuriai turi būti taikomi Viešojo administravimo įstatyme numatyti principai. Liustracijos komisijos nutarimas, kuriame konstatuojamas asmens slapto bendradarbiavimo su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis faktas bei nusprendžiama paskelbti duomenis viešai, laikytinas individualiu teisės aktu. Toks individualus administracinis aktas, kuris sukelia teisines pasekmes, turi būti aiškus, suprantamas, motyvuotas ir pagrįstas teisės aktais.

REKLAMA
REKLAMA

LVAT konstatavo, kad Liustracijos komisijos nutarime konkrečios teisės normos, kurių pagrindu buvo priimtas skundžiamas aktas, nurodytos nebuvo.

„Tokiu būdu nebuvo užtikrinta pareiškėjos teisė žinoti gynybos ribas, buvo pažeisti Viešojo administravimo įstatymo reikalavimai, pagrindiniai viešojo administravimo principai, taip pat nepaisyta konstitucinio teisinės valstybės principo. Vadovaujantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 6 straipsniu, išvardintų principų nesilaikymas lemia ir teisės į teisingą bylos nagrinėjimą pažeidimą“, - teigiama LVAT išplatintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgdamas į nurodytas aplinkybes, LVAT Liustracijos komisijos apeliacinį skundą atmetė, o VAAT paliko nepakeistą. Ši LVAT nutartis neskundžiama.

„Teismo sprendimas toks, kokio ir buvo galima tikėtis, kadangi VAAT labai nuodugniai išnagrinėjo bylą ir sudėliojo savo sprendime visus teisinius argumentus, pasiremiant ir Konstitucija ir pabrėžiant Konstitucijos straipsnių pažeidimą Liustracijos komisijos išvadoje. Žinoma, kad LVAT negalėjo paneigti tų argumentų, kurie buvo profesionaliai atlikti pirmoje grandy. Būtų tiesiog nonsensas, panašu į teisinės sistemos griūtį, jeigu tarpusavyje savo teisine baze susiję teismai priimtų visiškai priešingus sprendimus“, - penktadienį LVAT priimtą sprendimą Eltai komentavo Lietuvos liaudies partijos lyderė ekspremjerė K. Prunskienė.

REKLAMA

Tiesa, K. Prunskienė pabrėžė, kad keista, jog teismo procesas sutapo su sekmadienį vyksiančių savivaldos rinkimų kampanija, penktadienį, paskutinę rinkimų agitacijos dieną, teismas priėmė sprendimą.

ELTA primena, kad pernai vasario 10-ąją VAAT išnagrinėjo administracinę bylą pagal K. D. Prunskienės skundą Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo tarpžinybinei komisijai dėl 2009 metų rugsėjo 10-osios nutarimo panaikinimo ir patenkino pareiškėjos skundą.

Komisija buvo pripažinusi, kad K. Prunskienė slapta bendradarbiavo su KGB, vykdė žvalgybos, kontržvalgybos ir ideologinės žvalgybos užduotis. Priimdama sprendimą dėl K. Prunskienės bendradarbiavimo su KGB, Liustracijos komisija rėmėsi Aukščiausiojo Teismo prezidiumo nutarimu, kuris 1992-aisiais paliko galioti šio teismo Civilinių bylų kolegijos sprendimą, kad K. Prunskienė sąmoningai bendradarbiavo su KGB.

REKLAMA

Tąsyk VAAT teisėjų kolegija konstatavo, kad Vilniaus apygardos teismas, priimdamas 2003 metų gegužės 15-osios sprendimą dėl K. D. Prunskienės, turėjo įstatyminius įgaliojimus ir buvo kompetentingas spręsti Aukščiausiojo Teismo sprendimo panaikinimo klausimą, o Komisija, priimdama 2009 metų rugsėjo 10-osios nutarimą, vadovavosi negaliojančiu Aukščiausiojo Teismo 1992 metų rugsėjo 14 dienos sprendimu.

K. Prunskienės skundą išnagrinėjęs teismas nepasisakė dėl surinktų įrodymų pakankamumo, nes vykdant administracinę procedūrą buvo padaryti pažeidimai, dėl kurių toks vertinimas netenka prasmės.

Šis teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo dienos Liustracijos komisijos buvo apskųstas apeliaciniu skundu LVAT.

Vilniaus apygardos teismas 2003 metų pavasarį yra paskelbęs, jog nėra įrodymų, kad K. Prunskienė slapta bendradarbiavo su KGB.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų