REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nedidelės kaimo mokyklos, į kurias kasmet ateina mokytis vis mažiau vaikų, po savo stogu galės priimti ir kitas vietos bendruomenei reikalingas švietimo, kultūros ar socialinių paslaugų įstaigas. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius įsakymu pakeitė Universalių daugiafunkcių centrų kaimo vietovėse steigimo finansavimo sąlygų aprašą, praplečiantį pasirinktinas švietimo veiklas. Dabar centre bus galima mokyti ir pagal pradinio bei pagrindinio ugdymo programas.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys tvirtina, kad tai leis kaimuose išsaugoti mažas mokyklas, tačiau tikimasi, kad į šį procesą aktyviai įsitrauks ir vietos gyventojai. „Dabar kaimo bendruomenės turės rodyti daugiau iniciatyvos, kaip naudingai savo poreikiams pritaikyti laisvas mokyklos patalpas, - sako viceministras. – Tikimės, kad tokios mažėjančios mokyklos atgims naujai misijai – taps jaunimo ir suaugusiųjų traukos centrais“.

REKLAMA

Pakeistame apraše nustatyta, kad centruose gali būti pasirinktos šios veiklos sritys: švietimo pagalba (informacinė, psichologinė, socialinė pedagoginė, specialioji pedagoginė) mokiniui, mokytojui ar mokyklai, vykdomos specialiojo ugdymo programos, nuotolinis mokymas, savišvieta, mokymas pagal pradinio ar pagrindinio ugdymo programas, tačiau atsisakoma anksčiau taikyto apribojimo, jog švietimo paslaugos turi sudaryti ne mažiau kaip 60 proc. visų teikiamų. Privaloma, kad steigiamas ar plėtojamas centras bendruomenei teiktų ir sveikatos priežiūros bei kultūros (socialines) paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Universalus daugiafunkcis centras – tai įstaiga, kurioje be vaikų švietimo, gali būti plėtojamos ir kitos veiklos sritys - neformalusis suaugusiųjų švietimas, švietimo pagalba, specialusis ugdymas, nuotolinis mokymas pagal formaliojo ir neformaliojo ugdymo programas ar jų modulius, pramoginė, sociokultūrinė, meninė vaikų ir suaugusiųjų veikla ir pan. Centro atliekamų funkcijų apimtį ir tikslines grupes nustato vietos savivaldos institucijos, įvertinusios vietos bendruomenės poreikius.

Planuojama, kad bus įsteigta ir (ar) praplėsta daugiafunkcių centrų: Alytaus regione – 3, Kauno – 9, Klaipėdos – 7, Marijampolės – 6, Panevėžio – 19, Šiaulių – 8, Tauragės – 4, Telšių – 8, Utenos – 5, Vilniaus – 13. Tokį centrą gali turėti vietovė, kurioje gyvena ne daugiau kaip 1000 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendra skiriama suma šių centrų plėtrai ar steigimui – 87 800 000 Lt (iš jų Europos Sąjungos fondų lėšos – 74 630 000 Lt, savivaldybių biudžeto lėšos – 13 170 000 Lt).

Savivaldybės kartu su švietimo įstaigomis ar kitais juridiniais asmenimis pagal naująjį aprašą patikslintas paraiškas finansavimui gauti galės teikti pagal paraiškų teikimo datas, kurias yra patvirtinusios regionų plėtros tarybos. Regionų projektų sąrašai sudaromi 2007–2013 metų laikotarpiui, vadovaujantis Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšomis finansuotinų regionų projektų atrankos tvarkos aprašu.

2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos, patvirtintos Europos Komisijos 2007 m., 2 prioriteto „Viešųjų paslaugų kokybė ir prieinamumas: sveikatos, švietimo ir socialinė infrastruktūra“ VP3-2.2-ŠMM-04-r priemonės „Universalių daugiafunkcių centrų kaimo vietovėse steigimas“ projektų finansavimo sąlygų aprašą rasite Švietimo ir mokslo ministerijos interneto svetainės rubrikoje „ES parama“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų