REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarį pradėta įgyvendinti stacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtros programa pagerins globos įstaigų gyventojų kasdienybę. Po šios pertvarkos socialinės globos įstaigos turėtų tapti artimesnės žmogui, nebūtų tokios didelės ir nepatogios, interviu naujienų agentūrai ELTA sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, kai kurių savivaldybių, nevyriausybinių organizacijų socialinės globos įstaigose vis dar galima pasijusti kaip nukeliavus į praeitį: apsilaupiusios sienos, iš jų besiskverbiantis šaltis, vienas vonios kambarys – keturioms dešimtims žmonių. Siekiant pagerinti socialinės globos namuose gyvenančių žmonių aplinką, gyvenimo kokybę vasarį startavo programa „Stacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra“. Įgyvendinus programą daugelyje globos įstaigų bus sutvarkyta aplinka, moderniai įrengtos gyvenamosios patalpos bus pritaikytos ten gyvenančių žmonių poreikiams. Kratantis nuo sovietmečio likusio globos įstaigų šleifo bus orientuojamasi į šeimyniškos atmosferos kūrimą.

REKLAMA

„Džiaugiuosi, jog pavyko akumuliuoti nemažas lėšas iš Europos Sąjungos fondų, kad socialinės globos įstaigos Lietuvoje galėtų gauti papildomą pagalbą ir gyvenimo sąlygos jose taptų normalesnės. Deja, neretai dabar jos toli gražu neatitinka elementarių gyvenimo sąlygų“, – sakė ministras.

D. Jankauskas patikslino, kad 148 mln. litų, iš kurių 126 mln. litų – Europos regioninės plėtros fondo lėšos, bus skirti užtikrinti socialinių paslaugų kokybę senyvo amžiaus, neįgaliems žmonėms, likusiems be tėvų globos vaikams, nesvarbu, ar jie gyvena savivaldybių ir nevyriausybinių organizacijų, ar religinių bendruomenių globos namuose. Ministerijos perimtų socialinės globos įstaigų tarp jų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmuoju etapu, kuris jau pradėtas įgyvendinti, bus panaudota didžioji dalis lėšų – iki 100 mln. litų. Jo metu numatyta skirti lėšas 52 socialinių paslaugų įstaigoms. 28 įstaigų steigėjos yra savivaldybės, 24 – nevyriausybinių organizacijos arba religinės bendrijos. Ministerijos pernai liepą iš apskričių perimtų socialinės globos įstaigų pirmajame etape tarp jų nėra.

„Pirmame etape pasistengėme įtraukti tas įstaigas, dėl kurių tikrai nėra jokių abejonių, kad reikia skirti lėšas pagerinti jų gyventojų sąlygas, renovuoti, sutvarkyti jas taip, kad be didesnio vargo galėtų būti licencijuotos nuo 2013 metų. 2013 metais numatyta visų socialinių globos įstaigų licencijavimo pradžia, o nuo 2015-ųjų neturėdamos licencijų socialinės globos įstaigos nebeturėtų ir egzistuoti“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu per antrąjį paraiškų priėmimo etapą, anot D. Jankausko, bus sprendžiama dėl įstaigų, kur reikia papildomo tikslinimo, neaiški konkrečios globos įstaigų perspektyva. Antrasis etapas startuos taip pat dar šiais metais.

Pasiteiravus, kada realiai prasidės globos įstaigų infrastruktūros gerinimo darbai, D. Jankauskas aiškino, kad tai priklausys nuo kiekvienos įstaigos individualios situacijos: remonto darbai turėtų vykti jau vasarą, tačiau kur reikalingi techniniai projektai, sudėtingesni planavimo darbai, gali tekti palaukti ir rudens.

REKLAMA

Ministras neatmetė, kad ateityje šalyje bus suvienodinamas globos įstaigų tinklas, nes šiuo metu jis netolygus – kai kuriose savivaldybėse globos įstaigų daug, o kitose – vos viena kita. Prognozuojama, kad dėl demografinių rodiklių išaugs ir jų poreikis. Iki 2013–ųjų tris naujus grupinio gyvenimo namus neįgaliesiems numatyta pastatyti Anykščių rajone, Vilniuje ir Panevėžyje, dviem naujais senelių globos namais džiaugsis Pakruojo rajono ir Kauno miesto gyventojai, pagal 12 projektų bus įrengtos naujos patalpos.

Be to, kol kas Lietuvoje vyrauja didelės, iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo statytos stacionarios socialinės globos įstaigos negalią turintiems žmonėms, o naujos, nedidelės socialinės globos įstaigos dėl lėšų stygiaus steigiasi vangiai. Todėl tikimasi, kad programa padės atsirasti moderniems namams neįgaliesiems, kuriuose gyventų ne daugiau kaip 20 žmonių, ir naujiems senelių globos namams, kuriuose gyventų ne daugiau kaip 40 žmonių.

REKLAMA

„Tos didelės paveldėtos įstaigos, kur gyvena šimtai žmonių, nuo namų sampratos yra toli. Vis dėlto orientuojamės į nedideles, kur kas jaukesnes socialinės globos įstaigas, kur gyvenamoji aplinka būtų kuo artimesnė šeimyninei“, – kalbėjo D. Jankauskas.

Per šią programą bus remiamas ir naujų, novatoriškų šalies mastu socialinių paslaugų įstaigų, susijusių su apgyvendinimu, kūrimasis, tarsi alternatyvūs globos namai, kur teikiamos ne vien gydymo, bet ir terapinės, psichosocialinės paslaugos – ne tik sergantiesiems, bet jų šeimoms. Tokiu centru galės džiaugtis Klaipėdos krašto gyventojai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sieks, kad daugiau dėmesio būtų skiriama ne vien stacionarių, bet ir nestacionarių paslaugų teikimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų