REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suvalkijos regiono verslininkai ieško būdų, kaip parengti savo įmonėms aukštos kvalifikacijos specialistų.

REKLAMA
REKLAMA

Suvalkijos regiono verslininkai sako, kad nedarbas Lietuvoje – aukštas, o reikiamos kvalifikacijos specialistų neįmanoma rasti. Pačios darbuotojus sau rengiančios įmonės pastebi, kad pagal tai, ar kaime bei miestelyje yra tinkamų žmonių, renkamos ir vietos verslo plėtrai.

REKLAMA

Anot Suvalkijos verslininkų, jie dabar jau žino, kokių ir kiek aukštos kvalifikacijos specialistų reikės kitąmet, po penkių ar net dešimties metų. Mat planuoja gamybos plėtrą ir tikisi, jog augs eksportas į užsienį.

Maisto pramonės įmonės vadovas sako, kad iki šiol įmonei reikalingus darbuotojus jie rengia patys, tam skiria ne tik laiką, bet ir savo įrangą, žinias. Tai naujam darbuotojui garantuoja darbo vietą bei stabilų atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tik po to jie gali dirbti su ta įranga, su kuria mes dirbame. Mums labai reikalingi aukštos kvalifikacijos darbuotojai. Mūsų regionui būtų labai naudinga, jei atsirastų bendras paruošimas maistininkų, maisto technologijų, maisto saugos specialistų, kurie reikalingi ne tik mums“, – teigia UAB „Mantinga“ gamyklos direktorius Artūras Venslauskas.

Nors Suvalkijos regione nedarbas siekia 14 proc., bet metalo ir medienos apdirbimo įmonių vadovai skundžiasi kvalifikuotos darbo jėgos stoka.

„Problema yra su metalistais, pavyzdžiui, metalo apdirbimo staklininkų, tekintojų trūksta. Ta problema Marijampolėje egzistuoja. Yra galimybė rengti ir mokyti, bet stojančių skaičius, kaip beorientuotum, tikrai netenkina verslininkų poreikio, nelabai surenkam, nestoja vaikai ir viskas“, – aiškina Marijampolės profesinio rengimo centro direktorius Vidas Juozas Šalaševičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkai spėja, kad dalis galbūt iki šiol dar įsivaizduoja, jog darbas prie staklių – tepaluotas ir purvinas. Anot verslininkų, dažnai ar plėsti gamybą svarstoma, nes pavyzdžiui kaime nutarus įkurti naują įmonę – specialistų nėra. Tad, pasak verslininkų, juos reikia pradėti orientuoti dar besimokant vidurinėje mokykloje.

„Gali būti geriausia geografinė padėtis, susisiekimas, infrastruktūra, bet jeigu nebus darbo jėgos, atitinkamų specialybių įmonių, tai praktiškai verslas neįmanomas. Aš kalbu apie mokyklas, mes jau mokyklose turime kalbėti su devintokais, aštuntokais, dešimtokais, kur tas žmogelis eis jaunas. Ar jo viena tik mintis, sėsti ir skristi į Dubliną?“, – teigia UAB „Juodeliai“ generalinis direktorius Juozupas Zimnickas.

Anot verslininkų, dabar įsidarbinti tik baigus vidurinę mokyklą ir neturint jokių darbo įgūdžių ar kvalifikacijos – sunku.Todėl jie yra pasirengę finansuoti mokymus, kad iškart turėtų gerų specialistų.

Rūta LANKININKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų