REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susidėvėjusių melioracijos statinių rekonstrukcija – brangiai kainuojanti investicija. Dauguma šalies savivaldybių ir žemės savininkų tam neturi pakankamai lėšų. Tačiau išeitis yra – sausinimo sistemoms atnaujinti jie gali kreiptis Europos Sąjungos (ES) paramos.

REKLAMA
REKLAMA

Parama teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Žemės ir miškų ūkio veikla ir jos infrastruktūra“ veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“. Maksimali paramos suma vienam projektui gali siekti 1 mln. 35 tūkst. 840 litų. Polderiams rekonstruoti gali būti skiriama iki 2 mln. 71 tūkst. 680 litų. Iš viso gali būti padengiama iki 90 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

REKLAMA

Paraiškos bus vertinamos po kovo 25 dienos

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) jau renka paraiškas paramai gauti pagal KPP priemonės ,,Žemės ūkio ir miškininkystės plėtra ir pritaikymo infrastruktūra“ veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“. Savivaldybės ir melioracijos sistemų naudotojų asociacijos paraiškas NMA teritoriniams paramos administravimo skyriams pagal numatomą projekto įgyvendinimo vietą gali teikti iki kovo 25 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Atnaujinus taisykles, visų paraiškų vertinimas bus pradėtas tik pasibaigus jų rinkimo laikotarpiui. Todėl, anot NMA Projektų vertinimo skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Dambrausko, skubėjimas greičiau pateikti paraišką ar išankstinė registracija vertinimo proceso tikrai nepaspartins. Pasibaigus paraiškų rinkimo laikotarpiui paraiška bus vertinamos ne ilgiau kaip 3 mėn. nuo jos užregistravimo dienos.

Galima tik apskaitoje esančių statinių rekonstrukcija

Pagal veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ remiama sausinimo sistemų ir jų hidrotechninių statinių rekonstrukcija bei rūgščių dirvų kalkinimas sausinamos teritorijos ariamoje žemėje, kur pH≤5,5. Paramos lėšomis finansuojama dirbtinių vandens telkinių hidrotechninių statinių, taip pat polderių rekonstrukcija. „Pažymėtina, kad pagal atnaujintas taisykles paraiškas teikiantys pareiškėjai projektuose gali numatyti tik statinių, esančių Melioruotos žemės ir melioracijos statinių apskaitoje, rekonstrukciją. Kaip ir anksčiau, reikalaujama, kad šių statinių nusidėvėjimas būtų didesnis nei 30 proc.“, - pabrėžia R.Dambrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumažėjo finansuojamų bendrųjų išlaidų dalis

Pagal veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ gali būti finansuojamas naujų statybinių medžiagų ir projekto reikmėms skirtų įrenginių įsigyjimas, padengiama dalis bendrųjų išlaidų. R.Dambrauskas atkreipia dėmesį, kad pagal šiais metais pakeistas taisykles finansuojama bendrųjų išlaidų dalis gali sudaryti iki 10 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, įskaitant projekto aprašo rengimą ir konsultavimą projekto įgyvendinimo klausimais, kurios negali viršyti 3 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Ankstesniais reikalavimais, šių išlaidų dalis galėjo siekti atitinkamai 13 proc. ir 5 proc.

REKLAMA

Projektų vertinimui – tikėtinas pirmumo kriterijų taikymas

„Atkreiptinas dėmesys ir į galimą remtinų projektų konkurenciją: jei pasibaigus paraiškų rinkimui paaiškės, kad prašoma bendra paramos suma yra didesnė už skirtąją metinę sumą, bus atliekamas projektų pirmumo vertinimas“, - aiškina NMA specialistas R.Dambrauskas.

Veiklos srities „Žemės ūkio vandentvarka“ taisyklės numatyti trys pirmumo kriterijai. Pagal juos, pirmenybė teikiama projektams, įgyvendinamiems aplinkosaugos požiūriu jautriose karstinio regiono ir Nemuno deltos teritorijose. Taip pat pareiškėjams dar niekada negavusiems Bendrijos paramos pagal šią veiklos sritį ir tiems, kurie numato vykdyti mažesnės likutinės statinio vertės (procentais) melioracijos sistemų ir jų hidrotechnikos statinių rekonstrukcijos projektus.

REKLAMA

O jei bus taip, kad paraiška neatitiks nė vieno pirmumo kriterijaus, ji nebus vertinama, išskyrus tuos atvejus, kai liks lėšų.

Galimi tarpiniai patikrinimai

Paraiškas pagal veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ pateikę pareiškėjai neturėtų pamiršti, kad bet kuriuo paraiškų bei mokėjimo prašymų administravimo etapu NMA darbuotojai gali atlikti patikrą vietoje. Tokių patikrų metu tikrinami pareiškėjo ar paramos gavėjo paraiškoje ir mokėjimo prašyme ir jų prieduose pateikti duomenys ir jų atitiktis tikrovei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Dambrausko teigimu, šiais metais yra numatyta atlikti ir tarpinius patikrinimus darbų atlikimo vietoje, siekiant išsiaiškinti, ar tinkamai būtų panaudojamos investicijos, kurioms prašoma paramos.

Išsamią informaciją apie KPP priemonės „ Žemės ūkio ir miškininkystės plėtra ir pritaikymo infrastruktūra“ veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ galima rasti www.paramakaimui.lt, www.nma.lt .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų