REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Vilniuje, Prezidentūroje, prasidėjusioje tarptautinėje konferencijoje „Lietuvos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimas: nuolatinio mokymosi patirtis ir bendros vertybės“ dalyviai skatinami apmąstyti vertybių ir mokymosi visą gyvenimą santykį. „Esame įsitikinę, kad kokybiškas švietimas turi ne tik suteikti formalių žinių, bet ir ugdyti būtinus bendruosius gebėjimus: pasitikėjimą savimi, analitinį mąstymą, verslumą ir kūrybiškumą“, – per konferenciją sakė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Lietuvos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimas prasidėjo 1991 m., kai Norvegijos švietimo ministro Gudmund Hernes iniciatyva Osle buvo surengtas Šiaurės ir Baltijos šalių švietimo ministrų susitikimas. Čia nuskambėjo siekis stiprinti švietimo srities specialistų ir administratorių bendradarbiavimą, buvo įkurta švietimo koordinacinė grupė.

Pirmasis didelis projektas įvyko 1995 m., tai buvo Šiaurės Ministrų Tarybos patvirtinta daugiašalė programa ,,Pedagogų kvalifikacijos tobulinimas Baltijos šalyse“. Didelį bendradarbiavimo impulsą, ypač reformuojant Lietuvos mokslo ir studijų sistemą, suteikė tais pačiais metais Norvegijos mokslinių tyrimų tarybos atliktas Lietuvos mokslo ir studijų institucijų veiklos vertinimas. 1999–2004 m. Lietuva kartu su kitomis Baltijos šalimis dalyvavo daugiašalėje Šiaurės ministrų tarybos programoje ,,Mokykla visiems“, kurios koncepcija teigia, kad specialiųjų poreikių turinčius moksleivius reikia ugdyti kartu su bendraamžiais.

REKLAMA
REKLAMA

Kokybiškai naujas bendradarbiavimo etapas prasidėjo 2007 m., kai Osle spalio mėnesį buvo pasirašytas Šiaurės ir Baltijos šalių švietimo ir mokslo ministrų protokolas, kuriame patvirtintas siekis bendradarbiauti lygiavertės partnerystės pagrindais. Taip pat buvo nutarta stiprinti ryšius mokslo srityje.

REKLAMA

„Šiandien žvelgdami iš laiko perspektyvos, galime patvirtinti, kad šios programos buvo didžiulis Šiaurės šalių indėlis į Lietuvos švietimo reformą“, – pabrėžė G. Steponavičius.

Naujo bendradarbiavimo pradžią žymės Šiaurės šalių organizacijos „Nordforsk“ ir Baltijos šalių mokslo tarybų susitikimas. Rugsėjo mėn. Lietuva priims Šiaurės šalių mokslininkų organizacijų atstovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų