REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio šalys siunčia laivus ir lėktuvus, turinčius pargabenti neramumų apimtoje Libijoje įstrigius savo piliečius. Tūkstančiai turkų evakuacijos laukia stadione, o egiptiečiai, mėgindami ištrūkti iš chaoso, renkasi prie valstybės sienos, praneša naujienų agentūra AP.

REKLAMA
REKLAMA

Bent dvi oro kompanijos, didžiausios Vidurio Rytuose, „British Airways“ ir „Emirates“ pranešė atšaukiančios skrydžius į Tripolį.

REKLAMA

Negavus leidimo lėktuvams leistis miesto oro uoste, du civiliai keltai ir vienas karinis laivas iš Turkijos turėtų atvykti į rytinį šalies miestą Bengazį ir evakuoti apie 3 tūkst. Turkijos piliečių.

Tuo metu apie 5 tūkst. egiptiečių iš Libijos namo grįžo sausuma, dar apie 10 tūkst. laukia, kada galės kirsti Libijos ir Egipto sieną, pranešė Egipto saugumo pareigūnas. Egiptas teigia taip pat siųsiantis 6 komercinius ir du karinius lėktuvus, turinčius pargabenti dar tūkstančius žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Kitos šalys taip pat praneša ruošiančios lėktuvus savo piliečiams parskraidinti, o Serbija, Rusija ir Prancūzija teigia gavusios leidimus tupdyti juos Tripolyje. Libija yra viena didžiausių pasaulyje naftos gamintojų, o dauguma naftos kompanijų evakuoja savo darbuotojus ir jų šeimos narius.

Libijoje yra apie 25 tūkst. Turkijos piliečių, 15 mlrd. dolerių vertės statybos projektus ten įgyvendina daugiau kaip 200 Turkijos kompanijų. Pranešama, kad protestuotojai nusitaikė į kai kuriuos statinius, tačiau, anot pareigūnų, nukentėjusių Turkijos piliečių kol kas nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies užsienio reikalų ministro Ahmeto Davutoglu teigimu, 10 šalių paprašė Turkijos pagalbos evakuojant jų piliečius, tačiau kokios tai valstybės, jis nenurodė. Anot jo, Turkija taip pat svarsto galimybes savo piliečius evakuoti per Tunisą ar Egiptą. Kol kas išskraidinta daugiau kaip 1 tūkst. turkų, sakė jis.

„Mūsų prioritetas – evakuoti savo piliečius. Mes prašome Libijos valdžios jautriai žiūrėti į užsieniečių saugumą“, – teigė Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas, ragindamas valdžios pareigūnus nenaudoti smurto.

REKLAMA

Egipto užsienio reikalų ministras Ahmedas Aboul Gheitas apkaltino Libijos lyderio Muammaro al Gaddafi sūnų Seifą al-Islamą kurstant smurtą prieš egiptiečius kalbomis, kad jie prisijungė prie protestų prieš jo tėvą.

Egipto saugumo pareigūnas pranešė, kad prie sienos su Libija padidintas karių skaičius, įrengtos lauko ligoninės.

Italija į Bengazį siuntė karinių oro pajėgų orlaivį, turintį parskraidinti apie 100 italų. Apie tai žiniasklaidai pranešė Abu Dabyje besilankantis šalies gynybos ministras Ignazio la Russa. Libijoje gyvena ar dirba apie 1,5 tūkst. Italijos, turinčios didžiausių energetinių interesų šioje šalyje, piliečių. Kai kurie jų iš šalies pastarosiomis dienomis išvyko reguliariaisiais komerciniais skrydžiais.

REKLAMA

Nyderlandų užsienio reikalų ministerija pranešė, kad šalies karinė fregata „HMS Tromp“, buvusi pakeliui į Somalio pakrantę, kur turėjo saugoti laivus nuo piratų, nukreipta Libijos link ir turėtų ją pasiekti penktadienį. Ji bus panaudota tuomet, jei leidimo leistis Tripolyje negaus karinis lėktuvas.

„Turime pargabenti savo žmones kaip įmanoma greičiau. Darome viską, kad gautume leidimą leistis“, – sakė užsienio reikalų ministras Uri Rosenthalis.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovė spaudai Irina Andrianova teigė, kad antradienį į Tripolį išskris lėktuvas „Il-76“, turintis parskraidinti 134 rusus. Iš viso keturiais lėktuvais numatoma evakuoti 563 žmones. Dauguma jų – Rusijos geležinkelio kompanijos ir „Gazprom“ darbuotojai bei jų šeimos nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukraina ketina į Libiją siųsti gynybos ministerijos lėktuvą, o Bulgarijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad vos gavęs leidimą leistis iš Sofijos oro uosto kils vyriausybinis lėktuvas, turintis parskraidinti 180 žmonių.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos teigimu, į Tripolį skrenda trys prancūzų „Airbus“ lėktuvai, turintys pargabenti 530–550 žmonių.

Prieš prasidedant neramumams Libijoje buvo apie 200 Ispanijos naftos kompanijos „Repsol-YPF“ darbuotojų. Kompanijos atstovai antradienį teigė, kad kai kurie jų buvo evakuoti, o dabar stengiamasi išgabenti likusius.

REKLAMA

Darbuotojus išgabenti bando ir kitos naftos bendrovės – italų „Eni“, „Royal Dutch Shell“, Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi BP, Vokietijos „Wintershall“.

„Emirates“ pranešė sustabdantis kasdieninius skrydžius į Tripolį. „British Airways“ atšaukė antradienio skrydžius, teigė kompanijos atstovas spaudai Euanas Fordyce'as. Anot ko, kompanija peržiūri visos savaitės skrydžius.

Vokietijos „Lufthansa“ pranešė antradienį skraidinsianti iš Tripolio į Frankfurtą ir ketino siųsti didesnius nei įprastai lėktuvus, kad galėtų išgabenti kaip įmanoma daugiau žmonių.

Be to, šalies užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle teigė, kad evakuoti žmones padės du kariniai vokiečių lėktuvai. Anot jo, „analizuojamos ir kitos galimybės, taip pat ir jūros kelias“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų