REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2012 m. pradedant Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros“) pertvarką jau turėtų būti aiškiai įvardinti nauji mokesčiai, kuriais bus bandoma gelbėti susidariusią keblią situaciją socialinės rūpybos sektoriuje, patikino Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Jonas Rimantas Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nieko nekeisime, tai, žiūrint į perspektyvą pagal dabartinę demografinę situaciją, žvelgiant 30 metų į priekį, santykinė pensija sumažėja 15–20 proc. Problema yra labai didelė, ir pasakyti, kad mes apsieisime be įmokų didinimo ir pensinio amžiaus ilginimo, mes negalime, nes tai būtų žmonių apgavystė“, – antradienį žurnalistams pareiškė J. R. Dagys.

REKLAMA

Pasak komiteto pirmininko, mokesčiai, kurie bus įvesti, yra politinio susitarimo klausimas, tačiau greičiausiai jie bus mažiau apkraunantys darbo jėgą ir mažinantys socialinę atskirtį.

„Jeigu norime didesnės mūsų pensinės išmokų sistemos, tai reikės daugiau į ją ir investuoti. Tai laipsniški perėjimai, kadangi vienu smūgiu negalima šių problemų išspręsti. Reformą mes norime pradėti nuo 2012 m., kad naujai išeinanti karta pradėtų kaupti pagal naują sistemą, o mokesčių bazės pertvarka, taip pat nuo 2012 m., kada jau turėtume būti aiškiai susitarę, kokiais mokesčiais mes amortizuosime esamą situaciją“, – pažymėjo J. R. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas pažymėjo, jog vykdant „Sodros“ reformą yra būtina aiškiai atskirti institucijos administravimą, taip pat kaupiamųjų pensinių fondų bei sveikatos draudimo sistemas, kad jos būtų atskiros, o ne viena kitą perdengiančios.

„Turi būti atskirta draudimo sistemos grynoji dalis, tačiau dalį socialinio draudimo dabartinių problemų neišvengiamai reikės perkelti į valstybės biudžetą, kuris yra surenkamas iš kitų mokesčių, ne tik iš socialinio draudimo mokesčių. Bazinė pensija – visiškas minimumas, kad žmogus turėtų bent už ką duonos plutą nusipirkti, turės prisiimti valstybės biudžetas“, – teigė J. R. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų