REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Julius Sabatauskas siūlo neleisti teisėjams užsisėdėti vienoje kėdėje.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo posėdžių sekretoriate parlamentaras įregistravo Teismų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma trumpinti kai kurių teisėjų kadencijas, be to, panaikinti nuostatą, pagal kurią iki 2002 metų teisėjų išdirbtas laikas į kadenciją neįskaičiuojamas.

REKLAMA

Pagal pataisas, penkeriems, o ne šešeriems metams, kaip šiuo metu, būtų skiriamas Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas bei jo pavaduotojas, Apeliacinio teismo pirmininkas bei skyriaus pirmininkas. Nuo septynerių iki penkerių metų sutrumpėtų Aukščiausiojo Teismo pirmininko bei skyriaus pirmininko kadencijos.

Taip pat numatyta, kad teisėjas tame pačiame teisme į tas pačias - teismo pirmininko, pavaduotojo ar skyriaus pirmininko - pareigas galėtų būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pataisų aiškinamojo rašto, numatomas teisinis reguliavimas sukurtų prielaidas teismų vadovų rotacijai, skatintų teismų vadovų korpuso atsinaujinimą, užtikrintų galimybę atrinkti tinkamiausius teismui ar jo skyriui vadovauti teisėjus bei užkirstų galimybę korupcijos apraiškoms teismuose atsirasti.

Pasak aiškinamojo rašto, šiuo metu galiojanti teisėjų skyrimo tvarka - ydinga, kadangi teisėjai, ėję teismų vadovų pareigas dvidešimt ir daugiau metų, tas pačias pareigas gali užimti dar dešimt metų.

1994 metais įsigaliojęs Teismų įstatymas neribojo teismų pirmininkų, jų pavaduotojų ir skyrių pirmininkų kadencijų trukmės ir jų skaičiaus. 2002 metais įsigaliojus naujos redakcijos Teismų įstatymui, įtvirtinusiam apribojimą užimti teismų pirmininkų, jų pavaduotojų ar skyrių pirmininkų pareigas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės, ši problema vis dėlto nebuvo išspręsta, nes tas laikotarpis, kurį teisėjas ėjo minėtas pareigas iki minėto įstatymo įsigaliojimo, net jei jis buvo ilgesnis nei dvidešimt metų, nebuvo prilyginamas net vienai kadencijai.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, galiojantis teisinis reguliavimas nesukuria reikiamų prielaidų teismų vadovų rotacijai, kuri yra būtina sąlyga skaidriai ir efektyviai teismų veiklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų