REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį šeštadienį Rygą sudrebino žiauri žmogžudystė – Latvijos sostinės kino teatre „Kono Citadele“ buvo šaltakraujiškai nušautas 42 metų banko „Citadele“ darbuotojas Aigaras Eglė, atėjęs į filmą „Juodoji Gulbė“ su dukra.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad žudiką – 27 metų Latvijos universiteto Teisės fakulteto doktorantą Andrėjų Grišiną – panaudoti ginklą išprovokavo pernelyg garsus bankininko spragėsių valgymas. Tarp dviejų vyriškių kilo konfliktas, kurio pasekmės itin skaudžios – keturi vaikai liko be tėvo.

REKLAMA

Stebėtina tai, kad žudikas niekieno netrukdomas įsinešė ginklą į kino salę.

Balsas.lt pabandė išsiaiškinti, ar scenarijus Rygos kino teatre galėtų pasikartoti ir pas mus.

Kalti ne spragėsiai, o ginklo išdavimas nesveikam žmogui

„Forum Cinemas“ atstovo spaudai Dainiaus Beržinio manymu, nuo psichinių ligonių sunku apsaugoti.

„Tas atvejis galėjo nutikti bet kur kitur, pavyzdžiui, Rygos tramvajuje, kur tokią reakciją išprovokuotų neteisingai atžymėtas bilietas ar ne toks „pasižiūrėjimas į akis“. Čia problema ne spragėsiuose, o tame, kad nesveikam žmogui buvo išduotas ginklas“, –  pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal LR įstatymus, asmuo, siekdamas gauti leidimą įsigyti šaunamąjį ginklą savigynai, be svarbiausių dokumentų privalo pateikti dar ir asmens privalomojo sveikatos tikrinimo kortelę bei pažymas iš sveikatos priežiūros įstaigų apie tai, kad viename būste su juo gyvenantys vyresni kaip 14 metų asmenys nėra įrašyti į sveikatos priežiūros įstaigų įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ar psichikos ligos.

Lietuvoje leidimo įsigyti šaunamąjį ginklo neišduoda asmenims, įrašytiems į sveikatos priežiūros įstaigų įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ar psichikos ligos, sergantiems kai kuriomis ligomis ar turintiems fizinių trūkumų, teistiems už tyčinius nusikaltimus, jeigu teistumas neišnykęs ar nepanaikintas, atliekantiems bausmę, padariusiems pakartotinai per metus administracinį teisės pažeidimą – nusižengimą viešajai ar valdymo tvarkai; neturintiems nuolatinės gyvenamosios vietos, įrašytiems į profilaktinę ar operatyvinę policijos įskaitą ar gyvenantiems kartu su kitais asmenimis, kuriems pagal tam tikras nuostatas leidimas įsigyti šaunamąjį ginklą savigynai neišduodamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu ir tai, kad kilus įtarimui, kad turintis ginklą asmuo serga kai kuriomis ligomis ar turi fizinių trūkumų, gali būti priimtas sprendimas patikrinti to asmens sveikatą pakartotinai. Per mėnesį nuo šio sprendimo nepateikus naujos asmens privalomojo sveikatos tikrinimo kortelės, leidimas laikyti ir nešioti ginklą panaikinamas.

Bilietų kontrolės darbuotojai atlieka ir apsaugos funkciją

Pašnekovas paaiškino, kad kontrolės darbuotojai, tikrinantys bilietus, privalo žiūrovams nepastebint ir netrukdant kino seanso, prižiūrėti salėje esamą tvarką. Net kontrolieriaus pareigybinėse funkcijose yra nurodyta, kad ne mažiau nei du kartus seanso metu jis turi užeiti į salę ir patikrinti tiek vaizdo kokybę, tiek žiūrovų salėje elgesį.

REKLAMA

Pagal kino centrų vidaus taisykles, jei kažkas atsitinka kino seanso metu, žiūrovas turėtų kreiptis į kontrolės darbuotojus arba kino teatro administratorių, kad būtų išvengta konfliktinės situacijos.

Taip pat „Forum Cinemas“ atstovas pabrėžė, kad po incidento Rygoje pas mus iškart buvo sugriežtinta kino teatrų vidaus tvarka ir duotas nurodymas kontrolės darbuotojams atidžiau stebėti tiek fojė, tiek salėse esančius žmones ir operatyviau reaguoti į konfliktus, kurių gali pasitaikyti tamsioje salėje.

Specialios apsaugos nėra

Paklaustas apie specialią apsaugą ir rankinių patikrą kino teatruose, D. Beržinis paaiškino, kad techniškai ir praktiškai tai nėra realu. „Siemens Arena“, pavyzdžiui, turi vieną renginį per savaitę. Jie sukviečia daug apsaugos personalo, kuris patikrina rankines ir visa kita, tokiu būdu apsaugoma nuo nepageidaujamų daiktų“.

REKLAMA

D. Beržinio nuomone, tikrinti visus žiūrovus, įeinančius į kino salę – tikras absurdas. „Ginklo įsinešimas – čia yra kiekvieno sąžinės reikalas, mes negalime patikrinti, kas yra po kiekvieno pažastimi“.

Anot pašnekovo, visame pasaulyje tokios praktikos kino teatruose nėra. Paklaustas apie Maskvos kinoteatrus, kuriuose įrengti metalo detektoriai, pašnekovas pajuokavo: „Tikiu, kad Turkmėnistane ar Afganistane tokios sistemos irgi yra. Bet mes juk kalbame apie normalų, kultūringą vakarietišką kino pasaulį“.

Saugos tarnybos „Trikampis žiedas“ komercijos direktoriaus pavaduotojas Gintaras Gibas patikino, kad su metalo detektoriais yra asmeniškai susidūręs JAV, tiek kinoteatruose, tiek prestižinėje metropoliteno operoje. „Iš patirties žinau, kad JAV lengvai į kino salę nepateksi, reikia praeiti pro metalo detektorių, o jei aptinka metalo – tuoj pat apieško ir iškrausto“, –  dalinosi prisiminimais G. Gibas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Beržinis paaiškino, kad tokios aparatūros įrengimas labai brangiai kainuoja, o Lietuvoje terorizmo praktika ir tikimybė lygi nuliui. Anot jo, tokie pavieniai atvejai,  kaip Rygos kinoteatre, sietini tik su nesveika žmonių psichika.

Tačiau „Trikampio žiedo“ atstovas patikino, kad tokių elementarių techninių priemonių, kaip oro uostuose, įrengimas tikrai nėra sudėtingas. „Manau, jei pasitaikys daugiau tokių atvejų, kaip Rygos kinoteatre, būtinai bus daromi įėjimai į sales per metalo detektorius, kurie identifikuos ginklus“, –  samprotavo jis. Pašnekovo manymu, tokia įranga – ateities reikalas, padėsiantis užtikrinti saugumą visose viešose erdvėse.

REKLAMA

Saugumo užtikrinamas masinio susibūrimo vietose

Saugos įmonės atstovas taip pat nuramino, kad visuose masinio susibūrimo renginiuose būna racionaliai įvertinama, kiek ir kokių žmonių turi saugoti objektą, kokios apsaugos funkcijos reikalingos būtent tam renginyje, kokie žmonės turi kontroliuoti įėjimą į vidų.

G. Gibas papasakojo, kad per ypač didelius renginius saugos tarnybos rezervuoja savo pajėgas ir budi netoliese, kad kilus nesusipratimui, galima būtų konstruktyviai išspręsti problemą.

„Kalbant apie saugumo užtikrinimą, norėtųsi akcentuoti dar ir atskirą psichologinį saugos darbuotojų paruošimą, kuris padeda jiems atskirti potencialiai pavojingus žmones“, –  pridūrė jis. Kaip dar vieną efektingą saugos priemonę, pašnekovas paminėjo kinologus, kadangi matomas tarnybis šuo sudrausmina žmones.

Kalbant apie panašių incidentų praktiką Lietuvoje, pašnekovų nuomonės sutapo –  kinoteatruose, koncertuose ir kituose renginiuose jų būna ne daugiau nei bet kokioje kitoje viešoje erdvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų