REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš trejus metus pradėtas statyti naujas Kretingos Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos pastatas dėl nepakankamo finansavimo gali virsti šimtmečio statyba. O jau investuoti milijonai pavirsti griuvėsiais. Tačiau kultūros ministras sako, jog pirmiausiai bus stengiamasi užbaigti mažesnius objektus, kuriems nereikia didelių investicijų, o tik po to bus imtasi brangesnių.

REKLAMA
REKLAMA

Apie 20 metų gyvenanti po vienu stogu su dar trimis įstaigomis Kretingos rajono Motiejaus Valančiaus viešoji biblioteka jau seniai nebeatitinka jokių šiuolaikinės bibliotekos reikalavimų. Trūksta patalpų ne tik įvairiems renginiams organizuoti, bet ir elementariausiam darbui, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

„Kadangi netelpame šitose patalpose, dalis knygų yra sudėta buvusiose garažo patalpose. Ten nėra jokios ventiliacijos ir knygos genda. Daug drėgmės, nes yra senas vamzdynas. Ne kartą buvo mūsų knygos užlietos vandeniu ir dėl tos priežasties teko nurašyt nemažai knygų“, – aiškina Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos direktorė Birutė Karčiauskienė.

2002 metais, Vyriausybei patvirtinus bibliotekų modernizavimo ir renovacijos programą, Kretingos biblioteka į ją buvo įtraukta viena pirmųjų. Nuo 2008-ųjų iškilo naujos bibliotekos pastato sienos. Tačiau iki pernai iš planuotų 11 mln. litų investuoti tik 3 mln. Šiemet statyboms skirta kiek daugiau nei 800 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pinigų teks palaukti, kaip pasakė kultūros ministras, kuris apsilankė Kretingoje. Tiesiog baiminamės, kad bibliotekų renovacijos programa 2013 metams pasibaigs. O mes taip ir liksime, nes šiandien bibliotekos pastatas praktiškai griūna“, – sako Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Nijolė Raudytė.

Pastatą niokoja ne tik gyventojai, gvelbiantys plytas ir metalo konstrukcijas, bet ir oro sąlygos. Pasak Kretingos rajono mero, už šiemet skirtus pinigus pavyks uždengti tik stogą. Iš kur paimti lėšų langams ir durims – neaišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu pastatas nebus užsandarinamas, jis, be abejo, bus veikiamas gamtos. Žiema, drėgmė, šaltis skverbsis į sienas. Pavasarį atlėgus šalčiams prasidės irimas“, – teigia Kretingos rajono meras Juozas Mažeika.

„Tikrai galima išspręsti, jeigu norime spręsti. Reikia surasti kas metai nors po 2 mln. Lt. Visos šalies mastu tie 2 mln. yra menki pinigai. Svarbu, kad būtų procesas“, – tvirtina rašytojas Algis Kuklys.

Pasak kultūros ministro, iš viso Lietuvoje yra per 60 svarbių objektų, kuriems reikalingi pinigai, tad svarbu lėšas paskirstyti teisingai. Ir teigia, kad Kretingos bibliotekai finansavimas nenutrūks.

REKLAMA

„Liepą atėję dirbti ir pamatę tą daugybės bibliotekų ir kultūros centrų sąrašą, nusprendėme, kad svarbiausias mūsų uždavinys – pabaigti tuos, kurių sąmatų likučiai menki. Tie, kurių sąmatų likučiai didžiuliai, nusikelia į tolesnę perspektyvą“, – teigia kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Kretingos meras sako, jog kadangi bibliotekos statyba yra nacionalinis objektas ir finansuojama Vyriausybės, galimybės gauti lėšų iš kitų fondų nėra.

Marija Gabrienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų