REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Radijo ir televizijos stočių savininkas Kęstutis Pūkas teismui įteikė skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, kuriuo jis buvo išbrauktas iš kandidatų savivaldybių tarybų rinkimuose sąrašų. K. Pūkas, pateikdamas informaciją apie save, nuslėpė faktą, jog yra teistas.   K. Pūkas sovietmečiu buvo nuteistas už spekuliaciją, bet nesutinka su VRK sprendimu, kad dėl šio fakto nuslėpimo jis negali dalyvauti rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

K. Pūkas  Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) prašo panaikinti jam nepalankią VRK išvadą, nes sovietmečiu jis buvo nuteistas už veiką, kuri Nepriklausomybės laikais esą buvo dekriminalizuota.

REKLAMA

Pasak teismo atstovės Neringos Lukoševičienės, K. Pūkas taip pat prašo kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, „ar Lietuvos Respublikos savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas ta apimtimi, kuria nenumato išlygos, jog okupacinio režimo teismo teisti asmenys už spekuliaciją neprivalo informuoti apie buvusį teistumą, neprieštarauja Konstitucijai (konstituciniam teisinės valstybės, teisėtų lūkesčių, lygiateisiškumi, teisingumo ir protingumo principams)“, rašo Defi.lt.

REKLAMA
REKLAMA

K. Pūko teigimu, VRK neatsižvelgė į tai, jog „veika, už kurią jis buvo teistas, šiandien yra įprasta verslo veikla, remiama ir skatinama valstybės, o Lietuvos Respublikos Konstitucijos nuostatos garantuoja asmens ūkinės veiklos laisvę ir iniciatyvą, žmogaus teisę laisvai pasirinkti darbą bei verslą ir kt.“.

Tuo tarpu VRK savo poziciją gina, nes oficialiai dekriminalizuoti tik Sovietų Sąjungos laikais įgyti teistumai už antivalstybinę, vadinasi – nukreiptą prieš tuometį okupacinį režimą, veiklą. Pareiga pranešti apie teistumą esą nelaikytina rinkimų teisės apribojimu, nes ji nereikalauja jokių papildomų fizinių, materialinių ar organizacinių sąnaudų ir neužkerta galimybės kandidatuoti.

Be to, kandidato anketoje taip pat galima paaiškinti, dėl kokios veiklos buvo priimtas teismo spendimas ir išdėstyti savo argumentus.

Ar K. Pūkas galės vėl būti įrašytas į kandidatų sąrašus ir pretenduoti į Kauno miesto savivaldybę, LVAT žada paskelbti pirmadienį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų