REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turime vidaus reikalų ministrą. Nesiskundžiantį. Neverkšlenantį. Žinantį, kaip sutvarkyti policiją ir Vidaus reikalų ministerijos girtuoklius. Pasiryžusį Lietuvai kalnus nuversti. Bet jeigu Palangos liberalcentristams pasisektų rinkimuose, nepakeičiamasis ministras Raimundas Palaitis neabejodamas pasipustytų padus ir sutiktų užsidėti kurorto mero regalijas.

REKLAMA
REKLAMA

Girto Trakų rajono kelių policijos patrulio Sigito Šostako pasivažinėjimas praėjusį savaitgalį dar kartą priminė ne tik neįveikiamą visuomenės bėdą – girtavimą. Tragedija, įvykusi sekmadienio naktį kelyje Vilnius–Kaunas, atskleidė kur kas daugiau. Du žmones į kapus nuvariusi avarija parodė, kad kaltų politikų nebūna. „Kalta sistema“, – pareiškė ministras R.Palaitis. Ir sistema tučtuojau paaukojo niekuo dėtą generalinį policijos komisarą.

REKLAMA

Ministras stengėsi, bet...

Ministras R.Palaitis yra puikiai perpratęs politikos pradžiamokslį ir laviravimo meną.

„Lengviau tiesiog pasitraukti. Tačiau problemas reikia spręsti, o ne nuo jų bėgti“, – šitaip atsakė ministras į klausimą, kodėl įvykus tragedijai, per kurią žuvo du Kauno medikai, neatsistatydina jis pats.

Jis jau nelaimės tragedijos rytą turėjo generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno sutikimą atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro logika vadovaujantis, generalinis lyg ir bėga. O jeigu policijos vadas traukiasi, vadinasi, kažkas turi likti. Ir lieka ministras. „Aukojasi“. Galva nuimta, garas nuleistas. Ir prezidentei to beveik pakanka.

Tiesa, V.Telyčėno nuopelnų nebuvo įmanoma nutylėti. Jam atėjus vadovauti Policijos departamentui mirties keliuose atvejų sumažėjo daugiau nei perpus: nuo 735 žmonių 2007-aisiais iki 300 pernai. Nusikalstamumas sumažėjo beveik 7 proc. Apklausiami žmonės jaučiasi saugesni, dėl to policijos autoritetas žmonių akyse šoktelėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O jeigu dar prisiminsime, kad sutvarkyti du dešimtmečius viešpatavę Kauno „daktarai“, išties atrodys lyg ir nemažai padaryta.

Bet politikams vis viena blogai. V.Telyčėnui pasakyta, kad nenužiūrėjo, ką patrulis S.Šostakas veikia po darbo.

Ir generalinis, kaip dera savo vertę žinančiam karvedžiui, pasitraukė. Oriai.

Premjeras Andrius Kubilius demonstratyviai susigriebė, kad iš aukščiausių institucijų vadovų negalima reikalauti atsakomybės už jų pavaldinių veiklą ne darbo metu. Tačiau šie žodžiai, akivaizdu, buvo skirti siekiant apginti savo kabineto ministrą.

REKLAMA

Vienui vienas

Kaip čia neprisiminsi vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio, kurio karjera taip pat nutrūko po tų pačių Skuodo įvykių. Dabar galima drąsiai pasakyti, ne todėl R.Palaitis išsilaikė, kad tada buvo viena auka daugiau. Matyt, tokie poelgiai – žmonių sąžinės reikalas.

Politikos senbuvis R.Šukys tikriausiai net nenorėjo laviruoti. O politikas R.Palaitis nori ir moka.

Šią savaitę viešai kalbėdamas R.Palaitis nesikuklina – esą vos atėjęs į ministrus matė policijos piktžaizdes. „Ieškojau jų priežasčių ir radau: policijos sistema priėjo liepto galą dėl savo uždarumo“, – tokia jo išvada.

REKLAMA

O ką jis padarė per porą metų?

„Dvejus metus bandžiau keisti situaciją. Parengėme ir Seimui teikėme ne vieną įstatymo projektą, siuntėme rekomendacijas policijos vadovams dėl neblaivių pareigūnų kontrolės, imuniteto tarnybos įkūrimo ir panašiai. Deja, paramos niekur nesulaukiau“, – ministras ir savivaldybių tarybų kandidatas rinkėjams pasakojo apie savo bejėgiškumą.

Taip vargšas ministras liko vienas lauke karys su girtaujančiaisiais. Ne vien policininkais, bet ir Vidaus reikalų ministerijos klerkais.

Visuomenė seniai suprato, kad vargšas policininkas – blogas policininkas. Apie tai, kad sumažinus finansavimą policijos pareigūnai eina į darbą stresuodami, baimindamiesi reorganizacijų, etatų mažinimo, atlyginimų karpymo, ministras R.Palaitis neužsimena. Blogai apmokamas, nusivylęs policininkas savo darbo vietos nebrangina. Ne tik darbo vietos. Net ir savo gyvybės. Kartais, kai po ranka tarnybinis ginklas, pareigūnai tas problemas išsprendžia paprastai. Bet apie tai ministras kalbėti nenori. Nepopuliaru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Palaitis dievagojosi, kad policijos sistema tokia uždara, jog nė uodas snapo neįkištų. Todėl jo ministerija tų policijos girtuoklių ir neįstengia sutvarkyti.

Na ir kas, kad Vidaus reikalų ministerija atvira. Bet dar nespėjus nutilti patrulio S.Šostako sukeltam skandalui Vasario 16-ąją sostinėje neblaivus sulaikytas Vidaus reikalų ministerijos Turto valdymo ir ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Linas Pukys. Kodėl nepaklausti: ministre, kodėl nestovėjote prie to pono, kai jis girtas sėdo prie vairo? O jeigu po jo „Renault Megane“ ratais būtų užgesusios pora gyvybių?

REKLAMA

Kuriuo tikėti?

„Nesu iš tų, kurie nepasisekus nuleidžia rankas, puola viešai šaukti ar aiškintis santykius, ką nors kaltinti. Visą laiką ir energiją skyriau tik darbui, nes buvau ir esu įsitikinęs, kad pavyks“, – vidaus reikalų ministras pasiryžęs pasiekti, kad Policijos departamentas būtų atviras civilinei kontrolei. Tektų keisti Policijos veiklos įstatymą ir grįžti prie tokios tvarkos, kokia buvo iki 2000-ųjų. Bet tai jau esą spręs Seimas.

Tik ko verti tikinimai apie didelius planus nuversti kalnus, jeigu jo pavardė (tikriausiai ne be paties ministro sutikimo) puikuojasi kandidatų į Palangos savivaldybės tarybą liberalcentristų rinkimų sąraše. Esą jis tik šiaip sau, dėl svorio sąrašo pabaigoje, 34-uoju įrašytas. Bet paskutinis gerai matomas. Jeigu rinkėjai reitinguos ir išrinks į tarybą, ministras neatsisakys pabūti ir Palangos meru.

Jaunius POCIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų