REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nekomercinė vartojimo prekių kokybės ekspertų grupė daugelyje daiktų, su kuriais susiduriame kasdien, - nuo rankinukų ir kuprinių iki automobilių sėdynių ir gyvūnų maisto – rado švino, arseno ir kitų potencialiai žalingų sveikatai cheminių medžiagų, rašo „USA Today“.

REKLAMA
REKLAMA

Mičigano „Ecology Center“ ištestavo daugiau kaip 5000 produktų ir sukūrė naują duomenų bazę, kuri prieinama svetainėje healthystuff.org. Šiuo metu kuriamos svetainės healthytoys.org ir healthycar.org, kuriose bus vaikiškų žaislų ir automobilių duomenų bazės.

REKLAMA

Jeff Gearhart, tyrimų vadovas, pasakoja, kad centrui pavyko rasti švino 75-iuose iš 100 patikrintų moteriškų rankinukų, o dviejuose iš jų švino kiekis viršijo naują vaikiškų produktų standartą (300 milijoninių dalių). Šis standartas netaikomas suaugusiųjų prekėms, paaiškino ekspertas, tačiau maži vaikai dažnai kiša į burną ir graužia minkštus rankinukus ir pinigines arba su jais žaidžia. Taip pat, sako jis, vaikai gali įkvėpti švino su paprastomis dulkėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, oranžiniame „Nine West“ rankinuke buvo rasta 5718 milijoninių švino dalių, tai yra, 18 kartų daugiau nei leidžiama pagal vaikišką standartą. Tame pačiame rankinuke buvo rasta ir arseno (450 milijoninių dalių). Savo pareiškime „Jones Apparel Group“, kuriai priklauso ir „Nine West“, tvirtina, kad visa firmos produkcija atitinka reikalavimus.

„Mane labiau jaudina ne rankinukai, o daiktai, kurie pagal paskirtį patenka į burną, pavyzdžiui, dantų šepetėliai, - sako Alan Greene, pediatras ir knygos „Raising Baby Green“ autorius, - bet tėvai turi bent jau žinoti, kad rankinukai neturi tapti žaislais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Greene, tėvams ypatingą dėmesį reikia skirti tiems daiktams, kurie patenka į vaiko burną, tokiems kaip žindukas, arba tepami ant odos, kaip losjonas. Tačiau, anot jo, lyginant su XX a. aštuntuoju dešimtmečiu, amerikiečių vaikų organizme švino kiekis labai sumažėjo, to pavyko pasiekti pašalinus jį iš benzino ir dažų.

Dabar pagrindinė grėsmė vaikams – tai švininiai langų dažai, kadangi pavojingos dalelytės patenka į organizmą įkvėpus jas su dulkėmis.

Prieš metus JAV Kongresas priėmė naujus saugojimo standartus ftalatams, kurie neigiamai veikia hormoninę sistemą ir kurių yra vaikiškuose žaisluose ir kitose prekėse. Įstatymas, įsigaliojęs šių metų vasario mėnesį, uždraudė šešias ftalatų rūšis.

REKLAMA

Taip pat vartotojai dabar daugiau dėmesio skiria naminių gyvūnų maisto kokybei, kadangi 2007 m. padidintas melamino kiekis daugeliui šunų ir kačių sukėlė problemų su inkstais.

Gearhartas pamini įdomią detalę, kurią pastebėjo jo centras: teniso kamuoliukai, skirti žaidimui su šunimis, turėjo padidintą švino kiekį, kai tuo tarpu teniso kamuoliukuose, skirtuose pačiam teniso žaidimui, švino nebuvo.

Savo svetainėje „Ecology Center“ vardina ir ekologiškai švarius produktus, pavyzdžiui, kėdutes vaikams „Baby Trend Flex-Loc“ ir kamuoliukus šunims „AirKong“.

REKLAMA

Anot daktaro Greene'o, tokios interneto svetainės, kaip healthystuff.org, vartotojams gali padėti rinktis švaresnes prekes, be to, gali paskatinti gamintojus ir pardavėjus šalinti chemines medžiagas iš parduodamų produktų.

Praėjusį mėnesį analogiškas sveikatos centras „Center of Health, Environment and Justice“ paskelbė mokyklinių prekių, neturinčių PVC (polivinilchlorido), sąrašą svetainėje chej.org. Tarp ekologiškai švarių produktų atsidūrė kuprinės „Jansport“, sportiniai bateliai „Nike“, telefonai „Apple“ ir priešpiečių maišeliai „Crocodile Creek“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų