REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl dalykinės reputacijos pažeidimo ir neturtinės žalos atlyginimo „Vilniaus vandenys“ teismui apskundė Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovą Žydrūną Plytniką. Bendrovės teigimu, VPT vadovas viešojoje erdvėje skleidžia tikrovės neatitinkančias ir bendrovės reputaciją pažeidžiančias žinias apie įmonės veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

„UAB „Vilniaus vandenys“ vadovybę jau kuris laikas stebina VPT direktoriaus Ž. Plytniko vieši pareiškimai apie tariamus pažeidimus vykdant Vilniaus dumblo apdorojimo įrenginių statybą, vykdomus viešuosius pirkimus. 2010 m. liepos mėnesį netgi buvo teigiama, esą bendrovėje vyko milijardinė afera – pagrindimų šiam teiginiui, kaip ir visiems kitiems, iki šiol nėra. Rezultatas šio puolimo – įmonės darbuotojams dėl nuolatinių tikrinimų trukdoma normaliai dirbti, stringa Vilniaus miestui svarbių projektų įgyvendinimas, o tuo tarpu Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus iniciatyva pradėti ikiteisminiai tyrimai nutraukiami, įvertinus, kad nėra padaryta nusikalstamų

REKLAMA

Gindama viešąjį interesą VPT dėl Vilniaus dumblo apdorojimo įrenginių statybai leidžiamų milijonų kreipėsi į prokuratūrą. Įvertinusi, kad bendrovė „Vilniaus vandenys“ Vilniaus dumblo apdorojimo įrenginių statybą vykdo pažeisdama įstatymus, VPT patikros ataskaitą perdavė Vilniaus apygardos ir Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroms, kuriose dėl Vilniaus dumblo apdorojimo įrenginių statybos projekto atliekamas ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl netinkamo statybos darbų sutarties vykdymo tarnyba taip pat kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją ir bendrovės „Vilniaus vandenys“ akcininkes – Vilniaus miesto, Vilniaus, Švenčionių, Šalčininkų rajonų savivaldybes, kurių paprašyta įvertinti „Vilniaus vandenų“ vadovybės, neužtikrinusios tinkamos Vilniaus dumblo apdorojimo įrenginių statybos priežiūros, veiksmus (neveikimą).

Patikros ataskaita susipažinti perduota ir bendrovei „Vilniaus vandenys“.

„Kalbame apie objektą, kurio vertė – 184 milijonai litų. Patikrinusi, kaip bendrovės „Vilniaus vandenys“ užsakymu vykdomi įrenginių statybos darbai, VPT nustatė, kad objekto techninis ir darbo projektai nėra iki galo parengti, netinkamai vykdoma techninė priežiūra. Taip sukuriamos puikios sąlygos piktnaudžiavimui“, – sakė VPT direktorius Ž. Plytnikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu už projektą buvo sumokėta kaip už iki galo parengtą, o projektavimo kaina, atsižvelgiant į pastaraisiais metais Lietuvoje vykdytų projektų darbų sąmatas, kuriose projektavimo darbų kaina siekia vos 1–4 proc., yra neįprastai didelė ir sudaro 13,5 proc. projekto statybos ir montavimo darbų vertės.

Taip pat nustatyta, kad sutarties tarp bendrovės „Vilniaus vandenys“ ir įrenginius statančio Vokietijos ir Norvegijos konsorciumo „WTE Wassertechnik GmbH/Cambi AS“ atlikimo užtikrinimo garantijos pateiktos 1,2 mln. litų mažesnei sumai nei numatyta konkurso bei sutarties sąlygose. Teismų praktikoje laidavimo nepateikimas ar netinkamas pateikimas yra esminis sutarties pažeidimas, dėl kurio sutartys gali būti pripažįstamos niekinėmis.

Viešųjų pirkimų tarnyba konstatavo, jog, atlikus vertinimui pateiktų dokumentų patikrą, nėra galimybės nustatyti faktiškai atliktų darbų masto, nes pateikti atliktų darbų aktai nėra detalizuoti: nepateikti darbų rūšį ir mastą patvirtinantys skaičiavimai ir kiti dokumentai. Darbų sutarties aktai ir apmokėjimo už darbus dokumentai buvo pasirašomi tinkamai nepagrindžiant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų