REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Katare atidarytas pirmasis pasaulyje muziejus, kuriame eksponuojami ir saugomi moderniojo arabų meno kūriniai.Nežinomų pirkėjų už rekordines sumas nupirkti paveikslai eksponuojami greta kitų eksponatų, kurių muziejaus kolekcijoje yra beveik 6,5 tūkst. Muziejus į vieną vietą surinko šiuolaikinio arabų meno kūrinius, kurie anksčiau buvo išsklaidyti po privačias kolekcijas ir nacionalinius muziejus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šioje pasaulio dalyje iki šiol nebuvo muziejaus, skirto moderniajam arabų menui“, – teigė muziejaus kviestinė kuratorė ir konsultantė Nada Shaboutt.

REKLAMA

Katare, kuriame jau įsikūręs didžiausias regioje islamiškojo meno muziejus, Mathaf (taip muziejus vadinamas arabiškai) duris atvėrė praėjusių metų pabaigoje. Naujajame muziejuje sukaupta didžiausia pasaulyje arabų tapybos ir skulptūrų kolekcija, surinkti daugelio arabų šalių menininkų darbai.

„Norime, kad modernusis arabų menas sulauktų tarptautinio pripažinimo“, – kalbėjo muziejaus direktorius Wassanas al Khudairi.

REKLAMA
REKLAMA

Muziejų įkūrusiam Kataro fondui ir Kataro muziejų administracijai savo kolekciją, kurioje – apie 6,2 tūkst. kūrinių, dovanojo ir šios šalies valdančiosios šeimos narys šeickas Hassan Al-Thani.

Tarp šimtų darbų, kuriuos „Christie's“ ar „Bonhams“ aukcionuose nupirko anoniminiai pirkėjai, yra Egipto tapytojo Mahmoudo Saido (1897–1964) darbas, aukcione praėjusių metų balandį parduotas už 2,43 mln. dolerių.

Paveiksle, valydintame „Les Shadoufs“, vaizduojami Egipto valstiečiai, semiantys Nilo vandenį. Šis kūrinys yra antras pagal brangumą kada nors parduotas arabų menininko darbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neįmanoma vienu metu eksponuoti visų mūsų turimų darbų“, – teigė W. Khudairi ir pridūrė, kad muziejus nuolat rengs temines parodas.

Pirmojoje tokioje parodoje pristatomi žymiausi XX amžiaus arabų menininkai, tarp kurių – M. Saidas, Fateh al Moudarresas iš Sirijos, libanietis Paulis Guiragossianas, irakiečiai Dia Azzawi ir Jawadas Salimas.

Muziejus šiuo metu įsikūręs Dohos priemiestyje. Anksčiau pastate veikė mokykla, tačiau prancūzų architektas Jeanas Francois Bodinas patalpas pritaikė muziejui.

Anot N. Shaboutt, muziejus žengia pirmuosius žingsnius, bandydamas „atrasti ir archyvuoti“ modernųjį ir šiuolaikinį arabų meną, o tik paskui bus galvojama apie veiklos srities plėtrą.

REKLAMA

Muziejaus įkūrimas, pasak jos, yra „Katare vykstančio kultūrinių pokyčių proceso dalis“.

Turtinga Persijos įlankos šalis, turinti 1,5 mln. gyventojų, kurių daugumą sudaro užsieniečiai, bando įsitvirtinti kaip regiono kultūros centras.

Svarbiausias šalies konkurentas – daug naftos turintis Abu Dabis, vienoje salų kuriantis „kultūros rajoną“, kuriame įsikurs 8 muziejai, tarp jų – Guggenheimo ir Luvro filialai.

2008 metais Katare atidarytas Islamo meno muziejus, kuriame saugoma 800 meninių ir istorinių vertybių iš trijų šalių kolekcija, nušviečianti islamo kultūrą nuo XVII iki XIX amžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų