REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis vasario 16 dieną JAV Valstybės Departamente surengtame aukšto lygio renginyje, skirtame demokratijos sklaidai, susitiko su JAV Valstybės Sekretore Hillary Rodham Clinton ir pakvietė ją į šiemet Vilniuje rengiamus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) bei Demokratijų bendrijos susitikimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikiuosi matyti jus Vilniuje gruodžio pradžioje vyksiančiame ESBO ministrų susitikime, o taip pat birželio pabaigoje rengiamame Demokratijų bendrijos šalių užsienio reikalų ministrų susitikime. Pirmininkavimą šiam forumui norime užbaigti suteikę jam daugiau galimybių realiais darbais prisidėti prie demokratijos sklaidos pasaulyje“, - teigė ministras.

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad Demokratijų bendrijos susitikimas Vilniuje vyks istorinių įvykių Viduržemio jūros regione fone, todėl bendrija turi atspindėti naujas realijas.

Šeštasis Demokratijų bendrijos šalių narių užsienio reikalų ministrų susitikimas Vilniuje vyks birželio 30-liepos 1 dieną. Tai didžiausias ir svarbiausias Lietuvos pirmininkavimo Demokratijų bendrijai renginys. Jo išvakarėse Vilniuje vyks aukšto lygio pasaulio moterų lyderių susitikimas, kuris rengiamas Lietuvos ir Suomijos prezidenčių Dalios Grybauskaitės ir Tarjos Halonen iniciatyva. Tą pačią dieną Vilniuje taip pat bus surengti Demokratijų bendrijos parlamentinis, verslo ir jaunimo forumai.

REKLAMA
REKLAMA

ESBO Ministrų tarybos susitikimas Vilniuje planuojamas šių metų gruodžio 6-7 dienomis.

H.Clinton pabrėžė, kad vienintelis į renginį Vašingtone pakviestas kitos šalies užsienio reikalų ministras A.Ažubalis aktyviai prisidėjo inicijuojant demokratinių šalių dialogą su pilietine visuomene.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro, siekiant, kad demokratinės pertvarkos būtų sėkmingos, būtina kalbėtis ne tik su vyriausybėmis, bet ir su pilietine visuomene. Tai patvirtina pastarojo meto įvykiai Tunise, Egipte ir Baltarusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV Valstybės Sekretorė parėmė ESBO pirmininkaujančio A.Ažubalio pastangas atnaujinti formalias derybas dėl situacijos Padnestrėje sureguliavimo pagal formulę „5+2“.

Ministro nuomone, per Lietuvos pirmininkavimą ESBO ir Demokratijų bendrijai pasiektas bendradarbiavimo su JAV intensyvumas liudija Lietuvos ir JAV partnerystės brandumą.

Lietuva nuo 2009 metų liepos mėnesio pirmininkauja Demokratijų bendrijai – daugiau kaip pusantro šimto šalių vienijančiam sambūriui, kurio tikslas - skatinti ir stiprinti demokratiją ir demokratines institucijas visame pasaulyje bei plėtoti dialogą tarp vyriausybių ir nevyriausybinių organizacijų. Pagal nusistovėjusią praktiką šiai bendrijai pirmininkaujanti šalis surengia aukšto lygio susitikimą. Metus truksiantį pirmininkavimą ESBO Lietuva perėmė šių metų sausį.

REKLAMA

A.Ažubalis padėkojo H.Clinton už vasario 15 dieną JAV Prezidento Baracko Obamos ir JAV žmonių vardu perduotus sveikinimus Lietuvai Valstybės atkūrimo dienos proga.

„Džiaugiuosi galėdamas šiais metais Vasario 16-ąją sutikti sostinėje šalies, kurios prezidentas 1918 metais deklaravo tautų apsisprendimo teisę ir kurios žmonės padėjo mums išsaugoti Lietuvos laisvės viltį per ilgus okupacijos laikus“, - sakė ministras.

Vasario 16 dieną jis taip pat susitiko su JAV valstybės sekretorės pavaduotoju Jamesu Steinbergu. A.Ažubalis supažindino jį su savo vizitų Maskvoje, Kijeve ir Kišiniove rezultatais, Lietuvos pastangomis pasiekti, kad ESBO atstovybė Minske galėtų tęsti savo veiklą, kurios iki šiol nepakeitė Baltarusijos valdžios nusistatymo pakeisti savo sprendimą nepratęsti organizacijos biuro Minske mandato, pasibaigusio praėjusių metų gruodžio 31 dieną.

Per pokalbį sutarta stiprinti Lietuvos ir JAV veiksmų sprendžiant užsitęsusius konfliktus ESBO erdvėje koordinavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų