REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Istorikai spėja, kad žmonės varškę pradėjo valgyti gerokai anksčiau nei sviestą ar sūrį, nes ją pasigaminti paprasčiau. Viename romėnų veikale, parašytame I amžiuje, labai smulkiai aprašomas pieno rauginimas ir varškės gamyba. Čia teigiama, kad varškė yra mėgstamas visų turtuolių ir vargšų valgis.

REKLAMA
REKLAMA

Didelę varškės biologinę vertę lemia baltymai. Juose yra nepakeičiamų aminorūgščių, kurių organizmas pats nesintetina, todėl jų būtina gauti su maistu. Pieno baltymų yra visų ląstelių sudėtyje, hormonuose, fermentuose, imuninėse medžiagose. Varškėje esančios mineralinės medžiagos būtinos formuotis kaulų audiniams, o riebalai papildo organizmo energijos išteklius ir yra būtinas nervų ląstelių struktūrinis elementas.

REKLAMA

Pusryčių užkandis

100 g varškės, 200 g juodos duonos be plutos, 50 g aliejaus, 80 g razinų, 1 šaukštelis plikytų kmynų, 100 g grietinės.

Duoną supjaustykite kubeliais, apkepkite aliejuje ir suberkite ant servetėlės, kad susigertų riebalai. Varškę išsukite su grietine, suberkite razinas, kmynus ir išmaišykite. Duoną dėkite į lėkštę ir užpilkite paruošta varške.

Virtiniai su varške ir morkomis

Tešlai: 3 stiklinės miltų, 1 kiaušinis, truputis druskos, vandens.Varškės įdarui: 150 g varškės, 2 šaukštai grietinėlės, 1 trynys, 2 šaukštai cukraus, truputis vanilinio cukraus.

REKLAMA
REKLAMA

Morkų įdarui: 1 morka, 2 šaukštai cukraus, truputis aliejaus. Suminkykite tešlą. Varškę sumaišykite su grietinėle, kiaušinio tryniu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

Morką sutarkuokite šiaudeliais ir pakepkite su trupučiu aliejaus, įberkite cukraus. Iškočiokite tešlą ir formuokite virtinukus, į kiekvieno vidų dėdami po pusę šaukštelio abiejų įdarų. Virkite apie 10 min.

Lietiniai su pikantiška varške

8 lietiniai blynai.

Įdarui: 300 g varškės, 2 tryniai, 2 raudonos paprikos, 4 marinuoti agurkai, 2 česnako skiltelės, druskos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varškę sutrinkite, pasūdykite, įmaišykite susmulkintą česnaką ir išplaktus trynius. Tokį įdarą dėkite ant lietinių blynų, į jį įspauskite juostelėmis pjaustytus agurkus bei paprikas.

Blynus susukite vamzdeliu ir kepkite su aliejumi. Patiekite su grietine.

Varškės apkepas su duonos trupiniais

600 g varškės, 2 stiklinės juodos duonos trupinių, 50 g sviesto, 6 kiaušiniai, 4 šaukštai miltų, 1,5 stiklinės cukraus, 300 g grietinės, 150 g grietinėlės, 2 šaukšteliai vanilinio cukraus, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 1 citrina, truputis druskos, cinamono, 0,5 stiklinės migdolų plokštelių.

REKLAMA

Varškę sutrinkite, suberkite vanilinį cukrų ir cukrų, supilkite grietinę, trynius, tarkuotą citrinos žievelę, pusės citrinos sultis, truputį druskos ir gerai sumaišykite. Dalimis pilkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir išplaktą grietinėlę. Pabaigoje sudėkite išplaktus baltymus. Skardą palaistykite ištirpdytu sviestu, tolygiai apibarstykite 1 stikline duonos trupinių ir trupučiu cinamono. Supilkite varškės masę. Viršų pabarstykite likusiais trupiniais ir migdolų plokštelėmis. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol apkepas gražiai apskrus.

Autorė Rima Marcinkevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų