REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį žmonės iš visos Lietuvos traukė į Palangą paragauti šviežiais agurkais kvepiančios žuvies ir pasimėgauti ruonių maudynėmis ledinėje Baltijos jūroje. Nors stintų kainos pasiekė rekordines aukštumas, o žvarbus šaltukas kandžiojo skruostus, visi apsilankę populiariausiame šalies kurorte lyg susitarę tikino, kad šventė pavyko.

REKLAMA
REKLAMA

Tradicinę šventę „Palangos stinta 2011" palangiškiai šiemet rengė jau aštuntus metus iš eilės. Nepabūgę šalto ir vėjuoto, tačiau saulėto oro, šeštadienį į pajūrį žmonės važiavo ne tik iš visos Lietuvos. Garsiąją J.Basanavičiaus gatvę užtvindžiusioje minioje girdėjosi latvių, estų ir rusų kalbos.

REKLAMA

Tądien pagrindine kurorto žvaigžde tarp tradicinių tokių švenčių prekių tapo lietuvių taip mėgstama stinta. Nors šiemet jos laimikiu žvejai negali girtis, tačiau iš anksto pasirūpinta, kad šventėje jos tikrai užtektų visiems.

Priešingai nei praėjusiais metais, šį kartą žmonės nelabai piktinosi matydami stintų kainas. Nors ir patys pardavėjai neslėpė, kad jos jau pasiekė rekordines aukštumas.

Penkios keptos stintos kainavo nuo 10 iki 15 litų. Tuo tarpu šviežių kilogramą buvo galima įsigyti paklojus net 18–20 litų (pernai kainavo tik 15 litų). Žuvienės porcija kainavo 4–7 litus.

REKLAMA
REKLAMA

Skanaudami ant žarijų gražiai apskrudusias stintas šventės dalyviai ilgesingai prisiminė, kad 2006 metais už keturias keptas žuvis prekeiviai prašė tik trijų litų.

Tačiau net ir kosminės kainos prekybos nestabdė, tad prie stintų rikiavosi eilės. Pasak Palangos verslininkų, per tokias šventes jų apyvarta išauga iki dešimties kartų. Tad nenuostabu, kad organizatoriams net teko sukti galvas, kaip J.Basanavičiaus gatvėje sutalpinti visus prekybininkus, kepėjus ir virėjus.

Užkandę ir susišildę karštais gėrimais, visi būriais traukė prie jūros tilto, kur vyko žiemos ruonių maudynės. Gūždamiesi nuo žvarbaus vėjo žmonės stebėjo, kaip jie meta nuo savęs rūbus ir brenda į ledinę Baltiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gamta šiemet sveikuoliams iškrėtė pokštą. Vakarų vėjas sustūmė prie kranto ledo sangrūdas ir atskyrė juos nuo bangų. Bet puikios nuotaikos tai nesugadino ir ruoniai su pasitenkinimu prie pat kranto murkdėsi properšose bei ledo ižo ir vandens košėje.

Sveikuoliai šiais metais minėjo jau 21–ąsias savo judėjimo metines. Ta proga jūroje jų maudėsi maždaug du šimtai. Rekordas pasiektas prieš 14 metų, kai į ledinę Baltiją nėrė pusantro tūkstančio ruonių.

Darius ČIUŽAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų