REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo metų pradžios nuo 21 iki 9 proc. sumažintas pridėtinės vertės mokestis (PVM) už apgyvendinimo paslaugas viešbučiams „atrišo rankas“. Atsirado daugiau lankstumo, priimta naujų darbuotojų, tačiau didesnio verslo atsigavimo artimiausiu metu nesitikima.

REKLAMA
REKLAMA

Pažadus reikės tesėti

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė teigia, kad asociacijos nariai tesės pažadus mažinti apgyvendinimo kainas ir priimti daugiau darbuotojų. Viena didelė viešbučių grupė savo darbuotojams atlyginimus jau padidino 10 proc. Tikimasi, kad šitaip pasielgs ir kiti didesni viešbučiai.

Asociacija džiaugiasi, kad sumažinus PVM atsiras lėšų vidinei viešbučių renovacijai, mat dėl krizės ir iki 21 proc. padidinto PVM viešbučių aplinka buvo negerinta kelerius metus. Artėjantis Europos krepšinio čempionatas verčia pasitempti.

REKLAMA

Dėl krizės iki 25 proc. sumažinę darbuotojų skaičių viešbučiai susigrąžinti atleistų žmonių neskuba. PVM sumažintas tik vieniems metams, neaišku, koks bus nustatytas kitais metais, todėl bijoma išsišokti. Priimtus darbuotojus atleisti būtų sunku.

E. Šiškauskienė teigia, kad pagal vietų viešbučiuose skaičių 1000 gyventojų Lietuva nuo kitų Europos valstybių atsilieka 4 kartus. Itin bloga padėtis Šiauliuose, todėl viešbučių apžiūrėti atvykę svečiai iš Izraelio bei Italijos pareiškė, jog per Europos krepšinio čempionatą galbūt rinksis kitus miestus ar apsistos Rygoje.

„Labai skaudu, kad mūsų šalies viešbučiai stovi apytuščiai dėl blogo šalies pasiekiamumo, žinomumo pasaulyje“, - apgailestauja E. Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaimynė Latvija ūžia nuo turistų, nes iš Rygos yra 107 tiesioginiai reisai į kitas šalis, o iš Lietuvos - tik 18. Asociacijos vadovė tikina pasigendanti Vyriausybės ir politikų diskusijų apie turizmo strategiją.

Prieš PVM sumažinimą asociacija rinko statistiką ir išsiaiškino, kad iš apsistojančių mūsų viešbučiuose svečių 80 proc. yra užsieniečiai ir tik pusė jų yra verslo klientai, kurie sugrįžę susigrąžina PVM mokestį.

Iš svečių atsivežtos valiutos viešbučiuose paliekama tik trečdalis. Du trečdaliai tenka restoranams, taksi, suvenyrų parduotuvėms, todėl turizmo atsigavimas atneštų daug naudos verslui, pildytų šalies biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši žiema viešbučių verslui, pasak asociacijos vadovės, yra bloga. 20 proc. krito apyvarta restoranuose, viešbučiai stovi apytuščiai.

Mažieji vos išgyvena

Panevėžyje, Smėlynės gatvėje, įsikūrusio ekonominės klasės viešbutuko „Pervaža“ direktorė Birutė Binkienė teigia, kad šiame mieste išlaikyti viešbučių verslą reikia didžiulių pastangų.

75 vietų viešbutyje kainos neaukštos. Pigiausiuose kambariuose galima pernakvoti ir už 30 litų, brangiausi kainuoja 130 litų vienam asmeniui. Vidutinė kaina - 75 litai, tačiau ji ne galutinė. Atvykstantieji derasi tol, kol nusidera ir iki 50 litų.

REKLAMA

Viešbučio administracija brangina kiekvieną klientą. „Dar svečiams neatvykus rašome laiškus, klausinėjam, ko pageidauja, į kambarius net maistą nešam, kad tik žmogus ir vėl pas mus sugrįžtų. Šis sausis buvo labai sunkus, nes brangiai mokame už šildymą ir komunalines paslaugas“, - teigia B.Binkienė.

Taiko nuolaidas

Netoli Panevėžio, šalia automagistralės „Via Baltica“, įsikūrusio ekonominės klasės „Šermuto“ viešbučio savininkas Romualdas Lukošius teigia, kad dar sunku komentuoti, ar PVM sumažinimas turėjo įtakos, nes sezonas prasideda nuo balandžio ir tęsiasi iki spalio.

REKLAMA

Tačiau jau dabar akivaizdu, kad PVM sumažinimas yra pozityvus. „Dabar viešbutis svečių grupėms jau taiko 10-15 proc. apgyvendinimo nuolaidas, rankos atrištos“, - sako R. Lukošius.

„Šermute“ pagerėjo apyvarta, todėl buvo įdarbinti keli nauji darbuotojai. Tačiau šis žingsnis rizikingas, nes PVM sumažintas tik vieniems metams, o kas bus toliau - neaišku.

„Šermute“ rengiamos konferencijos, tačiau šią žiemą užsakymų sulaukta mažiau nei įprastai. Pagrindiniai viešbučio svečiai yra keliaujantys automagistrale „Via Baltica“. Kuo blogesnis oras, tuo daugiau žmonių apsistoja. Ekonominės klasė viešbutyje žmonėms svarbu gerai pailsėti ir skaniai pavalgyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Romantic“ plečiasi dvigubai

Prabangiausiame Panevėžio viešbutyje „Romantic“ verda statybos. Dėl Panevėžyje rengiamo Europos krepšinio čempionato viešbutis, dabar turintis 38 kambarius, padidės dvigubai, bus įrengti 34 nauji kambariai. Europos Sąjunga ir Lietuvos krepšinio federacija į “Romantic“ investuoja 1 milijoną eurų (3,45 mln. litų).

Viešbučio savininkė Dalia Kuklierienė džiaugiasi, kad po rekonstrukcijos atsivers didesnės galimybės. Viešbutis turės didžiulę konferencijų salę, dar iki vasaros planuojama įrengti SPA etnokompleksą, kur lankytojų lauks alaus ir vaistažolių vonios, pirtininkas kūną įtrins spanguolėmis.

REKLAMA

Sename malūne įsikūręs „Romantic“ viešbutis, pasak D.Kuklierienės, po PVM sumažinimo savo svečiams ėmė taikyti 10-20 proc. nuolaidas, o kai kuriems užsakymams - net iki 50 procentų.

90 proc. viešbučio svečių yra verslo reikalais atvykstantys užsieniečiai. „Romantic“ maitintojas yra verslas. Jei kuriai įmonei sekasi, ji kviečiasi svečių, užsako pietus ir nakvynę. D.Kuklierienė apgailestauja, kad turistai dažnai aplenkia Panevėžį. Aukštaitijos sostinė šioje srityje neišnaudoja visų galimybių.

Dėl remonto viešbutyje kiek sumažėjo romantikos. Remontuojamas baseinas, kieme sukrautos statybinės medžiagos, burzgia transportas, todėl mažiau rengiama romantiškų vakarų. Neseniai savo gimtadienį čia atšventė atlikėja Natalija Zvonkė.

REKLAMA

Mažesnių viešbutėlių savininkai iš krepšinio čempionato didelių pajamų nesitiki. „Pervažos“ direktorė B.Binkienė neslepia, kad čempionato metu kainos bus keliamos dvigubai, bet čempionato varžybos Panevėžyje vyks vos savaitę, todėl įplaukos bus nedidelės. Dalyviai ir žiūrovai jau rezervuoja vietas, tačiau pageidauja avansą sumokėti prieš pat atvykimą ar net atvykę.

Genė SILICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų