REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„WikiLeaks“ paskelbtuose dokumentuose nurodoma, kad NATO narės buvo labai susirūpinusios dėl Rusijos didžiausio masto po Sovietų Sąjungos žlugimo karinių pratybų ir Maskvos veiksmų siekiant išvengti, kad jose dalyvautų stebėtojai, pranešė „Aftenposten.no“.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija 2009 metais surengė karines pratybas „Zapad“ ir „Ladoga“, kurios papiktino NATO nares, teigiama „WikiLeaks“ dokumentuose.

REKLAMA

Paskelbtuose dokumentuose nurodoma, kad Rusijos pratybų tikslas buvo apsiginti nuo galimų atakų iš Lietuvos ar Lenkijos ir jose buvo naudojamos branduolinį užtaisą galinčios nešti balistinės raketos.

NATO generalinis sekretorius tokius Rusijos veiksmus pavadino „provokuojančiais ir netinkamais“ bei pridūrė, kad informacija, kurią Rusija pateikė apie pratybas, buvo netinkama. Kai kurios NATO narės pareiškė nepasitenkinimą dėl aljanso „nesugebėjimo“ adekvačiai reaguoti į tokius Maskvos veiksmus, kurie, kai kurių narių teigimu, sudrebino NATO solidarumą.

REKLAMA
REKLAMA

JAV prieštaravo Rusijos sprendimui į pratybas neįsileisti stebėtojų ir patarė NATO išlaikyti maksimalų skaidrumą rengiant aljanso pratybas. Lietuva ir Norvegija pareiškė, kad tokie Rusijos veiksmai turėtų būti atspindėti ir NATO kariniuose planuose.

Lietuva per NATO susitikimą 2009 metų lapkričio 23 dieną pareiškė, kad Rusija nepaisė pratybų pasekmių kaimynėms, kurios ypač jautriai reaguoja į Rusijos jėgos demonstravimą po Maskvos ir Tbilisio konflikto dėl Pietų Osetijos.

Lenkija pasiskundė, kad NATO „tylėjo“, kai vyko šios pratybos. Latvija savo ruožtu pareiškė, kad net po to, kai kelios NATO narės išsakė susirūpinimą dėl Rusijos pratybų, NATO neadekvačiai reagavo į Rusijos pratybas ir dėl to kyla klausimų dėl aljanso solidarumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rumunija pareiškė mananti, kad Rusija turėtų liautis vykdžiusi tokias šaltojo karo laikų kampanijas, o Čekija tvirtino, kad NATO partnerei Rusijai „politiškai netinkama“ imtis tokių veiksmų, dėl kurių kyla abejonių dėl aljanso partnerės „patikimumo“.

Dokumente cituojamas ir Estijos pareiškimas, kuriame teigiama, kad „Rusija ir toliau bando aljanso solidarumą ir vienybę, įskaitant gynybos klausimus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų