REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vartojimo prekių kainos, 2011-ųjų sausį palyginus su 2010 -ųjų gruodžiu, padidėjo 0,5 procento, paslaugų kainos beveik nepasikeitė, praneša Statististikos departamentas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų mėnesiniam kainų pokyčiui turėjo 5,7 procento pabrangę vaisiai ir daržovės, 1 procentu – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 0,7 procento – duona ir grūdų produktai, 2,5 – kava, arbatžolės, kakava, 1,6 – daržovės ir bulvės, 2,2 – sviestas, aliejus ir riebalai.

REKLAMA

Transporto prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 2,9 procento pabrangę degalai, (benzinas pabrango 2 procentais, dyzeliniai degalai – 4,4 procento, suskystintos automobilinės dujos – 5,3 procento).

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 14,9 procento pabrangęs kietasis kuras, 5,1 – suskystintos dujos maistui gaminti ir 6,2 procento atpigusios gamtinės dujos.

REKLAMA
REKLAMA

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui įtaką darė dėl sezoninių nuolaidų 6,7 procento sumažėjusios drabužių ir 5,2 procento – avalynės kainos.

2011 m. sausį metinė infliacija sudarė 2,9 procento. Metinį kainų pokytį lėmė pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, transporto prekės ir paslaugos ir atpigę drabužiai ir avalynė, ryšių prekės ir paslaugos, būsto apstatymo, namų apyvokos įrangos ir kasdienės būsto priežiūros prekės ir paslaugos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartojimo prekės per metus pabrango 3,9 procento, o paslaugos atpigo 0,2 procento.

Violetos Klyvienės, Danske banko vyresnioji analitikės Baltijos šalims komentaras:

„Kaip ir buvo tikėtasi, šių metų sausio mėn. vartojimo kainos išaugo 0,4 proc. Metinis vartojimo kainų augimas sausį sulėtėjo ir buvo 2,9 proc., kai mes prognozavome 3,0 proc.

Didžiausią poveikį infliacijai turėjo brangę maisto produktai, dėl didesnių akcizų brangęs alkoholis, tabako gaminiai ir atitinkamai transporto paslaugų grupės kainos. Bent jau kol kas manome, kad pastarasis metinis infliacijos sulėtėjimas yra laikino pobūdžio ir per ateinančius mėnesius infliacija vėl paspartės. Tai nulems tiek išoriniai, tiek ir vidiniai veiksniai: vis dar bus jaučiamas akcizų padidinimo poveikis, išnyks sezoninio kainų sumažėjimo įtaka. Be to, yra rizika, kad kylančios pasaulinės maisto ir naftos kainos gali pratęsti kainų augimo tendencijas. Taigi, mes padidinome savo vidutinės infliacijos prognozę šiems metams nuo 2,3 proc. iki 3,2 proc.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų