REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip atsispirti ligoms, kai aplinkui visi čiaudi ir kosi? Kiekvienas turi savo receptus. Dažnai griebiamės iš vaikystės prisimenamų naminių priemonių. Daugelis jų ir šiandien yra veiksmingos.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniau vėdinkite

Šiuolaikiniai mokslininkai tiksliai nustatė, kodėl tamsiuoju metų laiku taip išplinta gripas. Vos vienas užsikrėtęs žmogus kosėdamas ir čiaudėdamas virusų pripildo visą patalpą.

REKLAMA

Kosint oras iškvepiamas iki 80 km/val. greičiu, per keletą metrų pasklinda apie 3 tūkst. seilių lašelių. Čiaudint seilių lašeliai (iki 40 tūkst.!) tykšta net iki 160 km/val. greičiu. JAV tyrėjai atskleidė, kad 1 kub. m nevėdinamų patalpų gali būti apie 16 tūkst. gripo viruso dalelių ir jos išlieka gyvybingos visą valandą.

Vėdinimas – vienintelis būdas virusų koncentracijai patalpose sumažinti. Pakankamai vėdinti svarbu dar ir tam, kad šildomose patalpose neišdžiūtų gleivinė.

REKLAMA
REKLAMA

Saugokite lūpas

Šaltyje švelni oda ypač greitai pažeidžiama. Lūpas du kartus per savaitę atsargiai pamasažuokite dantų šepetėliu, tada patepkite medumi. Atsikratykite įpročio laižyti lūpas – dėl to jos tik dar labiau džiūsta.

Imunitetui stiprinti

Mūsų organizmo gynybai pirmiausia reikia vitamino C, cinko ir baltymų – visko, ko yra vaisiuose, riešutuose ir mėsoje. Išvengti gripo gali padėti augaliniai preparatai, stip rinantys imuninę sistemą.

Būtina pertrauka

Sunkiai peršalus ar pasigavus gripą, reikėtų atidėti visus planus. Dirbdami rizikuojame pakenkti širdžiai. Karščiuojate? Gulėkite lovoje. Sportuojantys žmonės turėtų įsidėmėti: treniruotis galima ne anksčiau nei praėjus trims dienoms po karščiavimo. Daugiau gerkite Karščiuojant itin svarbu kompensuoti išprakaituotą skystį. Griežta taisyklė: kiekvienam 0,7 laipsnio karščio išgerti papildomai iki 1 litro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažinkite temperatūrą

Aukšta kūno temperatūra padeda įveikti ligos sukėlėjus. Tačiau, kai ji yra per 39,5 laipsnio, būtini karštį malšinantys vaistai. Veiksminga liepžiedžių, aviečių arbata.

Su kojinėmis į lovą

Gerklėje atsiradęs perštėjimas gali būti pirmas infekcijos požymis. Skalaukite gerklę druskos tirpalu (2 šaukštai druskos stiklinei šilto vandens). Kai šąla kojos, į lovą gulkitės mūvėdami šiltas kojines. Atvėsusios gleivinės leng viau pažeidžiamos virusų!

Atgaiva kūnui

Viename kivio vaisiuje yra gynybai labai reikalingo vitamino C paros norma. Bananai suteikia triptofano, kuris padeda jaustis laimingesniems. Sutrynę šiuos vaisius su citrinų sultimis gausime nuostabų gėrimą.

REKLAMA

Svogūnas – pirma pagalba

Dėl ausų skausmo visada reikia pasikonsultuoti su gydytoju. Gera pirma priemonė: susmulkinti 1–3 svogūnus, sudėti į nailoninę kojinę ir, šiek tiek nuspaudus sultis, svogūną uždėti ant ausies. Maišelį prispaudus po kepure, su tokiu kompresu pabūti apie valandą.

Garstyčios kojoms

Prieskoniai skatina kraujotaką. Naudinga garstyčias valgyti ir su dešra, o peršalus efektyvi yra karšta garstyčių vonelė kojoms. Vonelei imama 1–3 šaukštai, kojos mirkomos 10 min.

Sužvarbus – sušildanti arbata

Puikiai sušildo imbiero arbata. Stiklinei pakanka 3 cm dydžio šakniagumbio gabalėlio. Jį supjaustykite skiltelėmis, užpilkite karštu vandeniu, 10 min. leisti prisitraukti. Pasaldinkite medumi.

REKLAMA

Plaukite rankas

Kai visi aplink kosi, tai ypač svarbu. Kiekvieną kartą parėjus namo, pasinaudojus tualetu, prieš ruošiant maistą ir sėdantis prie stalo rankas reikia palaikyti po tekančiu vandeniu, tada 20–30 sek. rūpestingai muilinti, taip pat ir tarp pirštų, galiausiai gerai nuskalauti.

Valgykite šiltą maistą

Nuotaika bus geresnė, jei tris kartus per dieną valgysite šiltą maistą. Tai pataria tradicinės kinų medicinos gydytojai norintiesiems išvengti sezoninės depresijos. Be to, jie pataria daugiau judėti dienos šviesoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkimus – keptas obuolys

Senelės saldžioji medicina yra veiksminga, net jeigu niekas nežino, kodėl iš tiesų taip yra. Tiesiog išskobkite obuolį, iškepkite orkaitėje ir patepkite medumi. Valgykite lėtai.

Bučinio nauda

Bučiniai skatina imuninę sistemą. Baimintis pasigauti ligą nereikia, nes virusais užsikrečiama per akis ir nosį. Patekę į burną, jie nukeliauja į skrandį ir čia tiesiog suyra.

Autorė Asta Bendoraitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų