REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laukiama, kad vasario 24 d. Europos Komisija nuspręs panaikinti muitus miežiams, pašariniams ir žemos kokybės maistiniams kviečiams, tačiau rinkos dalyviai abejoja, ar pasikartos 2008 m. scenarijus, kai priėmus analogišką sprendimą javų kainos pradėjo drastiškai kristi, pirmadienį rašo „Verslo žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Iš trečiųjų šalių įvežamiems miežiams muitas yra 16 EUR/t, kviečiams - 12 EUR/t. Siūloma, kad mokesčiai negaliotų laikinai - iki liepos 1 d. Lietuvos ūkininkai savo ruožtu jau piktinasi šiuo galimu EK sprendimu.

REKLAMA

Muitai javų kainai daro nedidelę įtaką ir jų panaikinimas būtų simbolinė pagalba. Šiandien į ES dar galima be mokesčių įvežti 2,5 mln. t maistinių kviečių - toks neišnaudotos kvotos dydis“, - teigia UAB „Agrokoncerno grūdai“ generalinis direktorius Karolis Šimas. Jis prognozuoja, kad Europos Komisijos (EK) sprendimas nepakeis Lietuvos vidaus rinkos, nebent privers ūkininkus, kurie elevatoriuose dar saugo derlių ir tikisi, kad jis brangs, pradėti parduoti grūdus.

Panašios nuomonės laikosi ir kiti prekybininkai.

ES valdininkai, mažindami muitus, siekia sumažinti spekuliacijas grūdais ir dirbtinį jų kainų kėlimą, tačiau manoma, kad politikai šį kartą greičiausiai stos ne ūkininkų, bet duonos valgytojų pusėn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų