REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai ir elektronikos srities verslininkai apdovanojo elektronikos mėgėjus, kurių išradimai, patobulinimai ar plėtotės elektronikos srityje buvo pripažinti geriausiais metų darbais. Pagrindinis prizas atiteko elektronikos inžinieriui Šarūnui Šutavičiui už jo sukurtą elektrinį motorolerį.

REKLAMA
REKLAMA

Dar tris prizus išsidalino kiti elektronikos entuziastai. Apdovanojimas už „Fizikos klasiką“ atiteko Linui Karpavičiui už dvigubo rezonanso Teslos transformatorių.

REKLAMA

Inovatiškiausiu bei artimiausiu grynai elektronikai pripažintas Vytauto Janušonio sprendimas „EVJ-lightening“, sukuriantis virtualų garsiakalbių judėjimą pagal grojamos muzikos ritmą. Autorius už šį darbą buvo įgijo teisę naudotis visiškai naujai įrengta  Kauno technologijos universiteto laboratorija, teigiama šio konkurso organizatoriaus elektronikos ir automatikos komponentų katalogo RSLietuva.com pranešime.

Žiūrovai savo simpatijas taip pat skyrė Šarūnui Šutavičiui, kuris iš viso konkursui pateikė net penkis darbus.

REKLAMA
REKLAMA

Jo per 3 mėnesius sukonstruotas ir pagrindiniu prizu apdovanotas elektrinis motoroleris gali būti įkraunamas iš bet kokio 220 V įtampos elektros kištukinio lizdo. „Šiuo metu visiškai įkrautas motoroleris nuvažiuoja iki 20 km, tačiau po patobulinimų jis įveiks 60 km atstumą", – sakė idėjos autorius. Pagrindinio prizo laimėtojas gavo 2000 Lt vertės čekį pirkti elektronikos ir automatikos komponentams kataloge RSLietuva.com.

Simbolinėje vietoje – „Energetikos ir technikos“ muziejuje – vykęs renginys užbaigė visus metus trukusį konkursą. Jo metu geriausi darbai buvo renkami kiekvieną mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkurso organizatoriai teigia, kad lietuviai elektronikos srityje – ypač gabūs ir kūrybingi, o jų bendruomenė – didesnė, nei galima tikėtis. „Šis konkursas atsirado iš siekio atrasti elektronikos srities talentus. Elektronikos entuziastai visus metus kūrė pritaisus, o jų aprašymus, nuotraukas ir vaizdo reportažus kėlė į interneto puslapį ir ten su kitais mėgėjais diskutavo apie sukurtus sprendimus ir galimybes prietaisus tobulinti. Šis konkursas paskatino juos laisviau reikšti savo kūrybiškumą", – sakė RSLietuva.com projektų vadovas Andrej Larionenko.

REKLAMA

Tarp konkurso darbų taip pat buvo elektra varomas dviratis ir motociklas, šešiakojis robotas, žaibus laidantis transformatorius, elektroninis temperatūros reguliavimo įrenginys ir „naminis žemės drebėjimas“, atstojantis durų skambutį. Pabeldus į duris vietoje skambučio melodijos pajuntamas „žemės drebėjimas“, perspėjantis apie atėjusį svečią.

Metų finalininkus rinko Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Kauno technologinio universiteto, UAB „YE International“, UAB „Ekspla“, UAB „Elseta“ bei Elektronika.lt ekspertai ir interneto lankytojai.

Organizatoriai konkursą tęsia ir toliau bei kviečia visus elektronikos entuziastus kurti ir savo prietaisus kelti į konkurso tinklalapį. Visi darbai, tarp jų – ir laimėtojai, pristatyti internete,sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų