REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsus Kinijos žmogaus teisių aktyvistas Guangchengas Chen pirmą kartą prabilo apie nuolatinę valdžios priežiūrą ir puldinėjimus.Aklas kinų aktyvistas, kuris pasisakydavo prieš priverstinius abortus ir žemės nusavinimus, pirmą kartą po to, kai buvo išleistas iš kalėjimo, prabilo apie besitęsiantį namų areštą ir nuolatinę priežiūrą, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo medžiagoje, kurią gavo ir paviešino Jungtinėse Vlstijose įkurtą grupė „ChinaAid“, G. Chen ir jo žmona atskleidė puldinėjimus, kuriuos jiems teko kentėti nuo rugsėjo.

REKLAMA

G. Chen žmona Yuan Weijing skundėsi, kad sąlygos yra nežmoniškos.

„Jie labai žiaurūs. Jie žino, kad Guangchengas Chen kenčia nuo diarėjos, tačiau jie mus laiko namuose ir neišleidžia pas gydytojus. Jie neleidžia mums net išeiti nusipirkti maisto. Tai ne tik nelegalu, tai net nemoralu. Nuoširdžiai, jie mums nesuteikia šanso išgyventi“, – teigė moteris.

Vaizdo medžiaga atskleidžia, kaip Kinijos Komunistų partija siekia kontroliuoti ir varžyti disidentus, netgi jiems jau išėjus iš kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Filmuotoje medžiagoje matosi, kaip vyras už laikinos tvoros, padarytos bandant apsisaugoti nuo sekimo, nuolat stebi.

„Reuters“ agentūra neturėjo progos patikrinti gautų įrodymų autentiškumo, tačiau „ChinaAid“ užtikrino, kad medžiaga gauta iš patikimų šaltinių ir yra filmuota Cheno namuose Shandongo provincijos kaime.

Kinija dar nepatvirtino, kad aktyvistas yra įkalintas savo namuose.

G. Chen kalėjime sėdėjo keturis metus dėl kaltinimų nuosavybės niokojimu ir eismo trukdymu per protestą. Aktyvistas pabrėžia, kad jokios blogos sąlygos nesutrukdys jam išreikšti savo minčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ką mes turime daryti, tai kovoti su baime ir parodyti, kad jų veiksmai yra nelegitimūs ir nelegalūs, pažeidžia tarptautines sutartis, yra nehumaniški ir amoralūs“, – teigia vyras.

G. Chen, susitaikęs su aklumu vaikystėje, savarankiškai mokinosi teisės. Visuomenės dėmesio jis sulaukė 2005 m. apkaltinęs Shandongo provincijos pareigūnus, vykdančius vėlyvojo etapo abortus, kurių reikalavo Kinijos įstatymai, draudžiantys poroms turėti daugiau nei vieną vaiką miestuose ir ne daugiau kaip du vaikus kaimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų