REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vežėjų atstovai ir pareigūnai Maskvoje bando išsiderėti švelnesnes Rusijos muitinės procedūras, kurias ji sugriežtino, ribodama krovinius iš Lenkijos.Konkrečių rezultatų nepasiekta, kol kas Rusija apsiribojo pažadais.

REKLAMA
REKLAMA

Jau antra savaitė Rusijos pasienio muitinės – tikras Lietuvos vežėjų kantrybės išbandymas. Dažnam vilkikui, net po kelias paras pralaukusiam eilėje, paprasčiausiai nurodoma grįžti su trišaliu prekių vežimo leidimu.

REKLAMA

Tokių leidimų pervežti trečiose šalyse gamintas prekes Rusijos muitininkai pirmiausia pradėjo reikalauti iš lenkų, taip ribodami jų reisus. O pastebėję, kad lenkų prekes perima ir į Rusiją veža lietuviai, griežtesnes procedūras jau taiko ir jiems.

„Trišalių leidimų niekas neduoda. Mūsų įmonėje 11 mašinų grįžo iš Rusijos, kurios stovėjo prie sienos, bet jų neįleido“, – teigė kalbintas vairuotojas iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia tvarka piktinasi ne tik lietuviai, kuriems iki šiol Lietuvoje pakrautoms prekėms pakakdavo dvišalių leidimų, bet ir eilėse gaištantys Rusijos vežėjai.

„Čia įstatymai atsilieka nuo gyvenimo. Kol Europos Sąjungoje buvo sienos, buvo aiški ir prekės kilmė. O dabar krovinys iš Honkongo, priklauso vokiečių firmai, iškrautas Lietuvos uoste. Muitinė reikalauja trišalio leidimo, tai iš kur jis? Aš pasikraunu Lietuvoje, man nesvarbu, iš kur prekės“, – kalbėjo vairuotojas iš Rusijos.

Nors praeitos savaitės pabaigoje Lenkijai ir Rusijai sutarus dėl šių metų leidimų skaičiaus, eilės pradėjo trumpėti, Latvijos ir Rusijos pasienio postuose vis dar laukia po kelis šimtus vilkikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vežėjų bėdas su Rusijos transporto ministru jau aiškinosi Lietuvos susisiekimo ir užsienio reikalų ministrai, o antradienį Maskvos pareigūnų duris vėl varstė vežėjų asociacijos ir jų problemas sprendžiančių institucijų atstovai.

„Nesutarėme dėl kai kurių pozicijų, tiktai pasišnekėjom, kad reikia surasti kažkokius tų pervežimų ašies nustatymo objektyvius kriterijus. Dėl to tikriausiai šį mėnesį atvažiuos pas mus transporto inspekcijos viršininkas ir bandysim spręsti tuos reikalus, kad neturėtumėm ateity tokių rimtesnių problemų“, – sakė „Linavos“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Maskvoje sutarta patikslinti tvarką, kaip kontroliuoti iš trečiųjų šalių gabenamus krovinius. Artimiausiu metu Rusija žada parengti tokią tvarką nustatantį dokumentą ir išsiųsti pasienio tarnyboms, tikrinančioms vilkikus iš Lietuvos.

Aurelija Malakauskaitė, Rūta Lankininkaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų