REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

5–12 milijardų litų – tiek per metus uždirba sėkmingiausių rizikos draudimo fondų valdytojai.

REKLAMA
REKLAMA

JAV rizikos draudimo fondų valdytojai uždirba milžiniškus pinigus. Štai Johnas Paulsonas, valdantis savo vardo fondą „Paulson & Co“, pernai uždirbo daugiau nei 5 mlrd. JAV dolerių (12,65 mlrd. litų) – tai daugiau nei pusė planuojamų šių metų Lietuvos biudžeto pajamų, kurios, be Europos Sąjungos paramos, turėtų siekti 19,9 mlrd. litų.

REKLAMA

Jo kolegos pasirodė ne prasčiau: „Appaloosa Management" įkūrėjas Davidas Tepperis, „Bridgewater Associates“ vadovas Ray Dalio ir „Renaissance Technologies" įkūrėjas Jamesas Simonsas pernai uždirbo 2–3 mlrd. JAV dolerių (5,06–7,59 mlrd. litų). Dar vienas palyginimas, parodantis, kokie tai įspūdingi skaičiai: pernai pelningiausias Volstrito investicinis bankas „Goldman Sachs“ 36 tūkst. darbuotojų algoms išleido 8,35 mlrd. JAV dolerių (21,13 mlrd. litų).

REKLAMA
REKLAMA

Rekordinis uždarbis

J. Paulsonas šiemet pagerino savo rekordą – pernai jo uždarbis siekė 4 mlrd. JAV dolerių (10,12 mlrd. litų). Tiesa, 55 metų verslininko vardas pernai buvo siejamas su skandalu, kuriame „Goldman Sachs“ buvo kaltinamas apgaudinėjęs investuotojus, kai siūlė investuoti į žlungančią būsto rinką. Tuo tarpu vienas iš J. Paulsono fondų iš banko supirko rizikingas būsto paskolas ir joms žlugus uždirbo apie milijardą dolerių (2,53 mlrd. litų). Tačiau JAV vertybinių popierių ir biržos komisija nerado įrodymų, kad jis padarė ką nors nusikalstamo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausio J. Paulsono valdomo rizikos draudimo fondo vertė siekia 36 mlrd. dolerių (91,08 mlrd. litų) ir pernai augo 17 proc. Verslininkas, kaip ir kiti fondų valdytojai, daugiausia pinigų uždirbo iš investicijų į žaliavas, bendroves iš kylančių rinkų, bankų akcijas ir JAV iždo vekselius.

Visuomenei neatsiveria

Kaip ir daugelis milijardierių, J. Paulsonas retai sutinka bendrauti su žurnalistais ir dažniausiai spėja grįžti pietų pas žmoną ir dvi dukras į 15 mln. dolerių (37,95 litų) vertės namus Aukštutiniame Istsaide Niujorke. Taip pat jis turi 41 mln. dolerių (beveik 104 mln. litų) kainuojančius rūmus ir aštuonių akrų valdas Aspene, Kolorade.

REKLAMA

Pernai „Forbes“ sudarytame pasaulio milijardierių sąraše J. Paulsonas užėmė 45 vietą ir jo turtas buvo įvertintas 12 mlrd. JAV dolerių (30,36 mlrd. litų). Tačiau nuo sąrašo paskelbimo praėjo jau beveik metai, jam jie buvo itin sėkmingi, todėl šis skaičius šiandien turėtų būti smarkiai didesnis.

Tapo filantropu

J. Paulsonas karjerą Volstrite pradėjo devintajame dešimtmetyje ir 1984 metais prisijungė prie „Bear Stearns“, tarptautinio investicinio banko, neišgyvenusio pasaulinės finansų krizės. Praėjus dešimtmečiui J. Paulsonas įkūrė nuosavą rizikos draudimo fondą „Paulson & Co“, daugiausia užsiėmusį susiliejimais ir įsigijimais. Tai, kad jis moka tvarkytis su pinigais, vyras įrodė greitai – 2002 m. jo verslo vertė buvo išaugusi 250 kartų ir siekė 500 mln. dolerių (1,2 mlrd. litų).

REKLAMA

Verslininkas išgarsėjo, kai nusprendė, kad JAV nekilnojamojo turto rinkos burbulas sprogs – tą patį teigė Warrenas Buffetas ir George'as Sorosas. Jo fondų strategija, laikantis tokios nuomonės, atsipirko – 2007 m. J. Paulsono fondų vertė išaugo iki 15 mlrd. JAV dolerių (beveik 40 mlrd. litų), o investicijų grąža siekė 600 proc.

2008 metais verslininkui, uždirbusiam milžiniškas pinigų sumas iš žlugusios būsto rinkos, parūpo filantropija: jis skyrė 15 mln. JAV dolerių (apie 38 mln. litų) šeimoms, kurioms grėsė iškeldinimas iš būsto, nes šios negalėjo padengti paskolų dėl nekilnojamojo turto. Pernai jis paaukojo 5 mln. dolerių (12,65 mln. litų) ligoninei ir 20 mln. dolerių (50,6 mln. litų) Sterno verslo mokyklai Niujorko universitete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medituoti verta

R. Dalio milijardus uždirbti padeda meditacija ir griežti jo paties sukurti principai. Jo įkurtos bendrovės „Bridgewater Associates“ valdomų fondų vertė siekia 86 mlrd. dolerių (217,58 mlrd. litų). Kaip pagrindinę sėkmės priežastį jis įvardijo sprendimą pradėti medituoti.

„Buvau dvidešimties, „The Beatles“ meditavo ir turėjo centrą Niujorke. Apie tai išgirdęs ten apsilankiau, – interviu teigė jis. – Tapau ramesnis, galėjau sklęsti per pasaulį ir geriau suprasti bei reaguoti į supančius dalykus. Mokytis man tapo daug lengviau, nors prieš tai turėjau problemų. Dėl šios pagrindinės priežasties tapau sėkmingas.“

REKLAMA

Minties kultas

Šiuo metu „Bridgewater Associates“ veikia pagal beveik 300 R. Dalio sukurtų principų, kurie žmonėms iš šalies gali pasirodyti gana keisti, pvz., „bendrovėje darbuotojai turi taip vertinti galimybę sužinoti tiesą, kad kelyje iki jos būtų pasiryžę save pažeminti" arba „būk hiena, užpulk antilopę“. Kiekvienas darbuotojas privalo susipažinti su šiais principais ir jais vadovautis savo darbe.

„Tai arba minčių kontrolės kultas, arba laimingiausia vieta žemėje priklausomai nuo to, ar principams pritari, ar ne“, – teigė vienas iš darbuotojų. Bendrovėje per kiekvieną susitikimą daromi garso įrašai, iš darbuotojų dažnai reikalaujama stačiokiškų komentarų apie kolegas, pvz., kodėl jiems nepavyko įvykdyti tam tikros užduoties, o susidūrę su problema darbuotojai turi padaryti įrašą vadinamajame problemų sąraše. Vadybininkai negali vertinti savo pavaldinių darbo, jei šie nedalyvauja susitikime, o pastarieji skatinami ginčytis su vadovais.

REKLAMA

Taip pat R. Dalio skyrė 1,23 mln dolerių (3,11 mln. litų) režisieriui Davidui Lynchui – šis vadovauja judėjimui, kuriančiam 71 taikos universitetą, kuriuose bus mokoma transcendentinės meditacijos.

Dalis bendrovės darbuotojų tikino, kad tokia darbo kultūra smarkiai pagerino jų gyvenimo kokybę, o „Brigewater Associates“ fondai pernai rodė gerus rezultatus – jų vertė išaugo trečdaliu.

Faktai

Fondų turtas

Anot „Hedge Fund Research“, paskutinį praėjusių metų ketvirtį pasaulio rizikos draudimo fondų vertė grįžo į ikikrizinį lygį ir pasiekė beveik 2 trln. dolerių (5,06 trln. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per aštuonerius metus rizikos draudimo fondų vertė išaugo beveik keturis kartus, 2002 m. šis rodiklis siekė 0,5 trln. dolerių (1,26 trln. litų)., paskutinį praėjusių metų ketvirtį pasaulio rizikos draudimo fondų vertė grįžo į ikikrizinį lygį ir pasiekė beveik 2 trln. dolerių (5,06 trln. litų).

Per aštuonerius metus rizikos draudimo fondų vertė išaugo beveik keturis kartus, 2002 m. šis rodiklis siekė 0,5 trln. dolerių (1,26 trln. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų