REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet įsigaliojus Europos Sąjungos reikalavimus atitinkančiai energetikos sektoriaus pertvarkai, kai vieni elektrą gamina, kiti skirsto bei tiekia, per 2011 metus turi būti sutaupyta 150 mln. litų. Tačiau elektros sektoriaus pertvarkos „prigamintos“ šūsnys popierių su išrašytomis sąskaitomis jau ėmė kelti suirutę versle.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkas ir Grūto parko įkūrėjas Viliumas Malinauskas už sausį gavo iš tiekėjo bei skirstytojo sąskaitą su visiškai nauja mokėjimo eilute. Joje įrašyta, kad reikės sumokėti 3300 litų - esą tai faktinė elektros gamybos kaina.

REKLAMA

Bendrovės „Hesona“ savininkas ir Grūto parko steigėjas V.Malinauskas žodžio kišenėje neieško: „Čia kažkokie stebuklai. Sekmoko mokestį įvedė. Su mokesčiais tarsi viskas gerai, bet atsirado papildomas mokestis už tą pačią elektros energiją du kartus. Spalio mėnesį atėjo iš Energetikos ministerijos raštas. Nuo Naujųjų metų turėjome ieškoti, kas tieks elektrą. Energetikos ministerija pateikė mums apie šešiasdešimties įmonių sąrašą. Bet dauguma jų jokios elektros energijos negamina. Kol ieškojome gamintojų, tiekėjų, kol sutartis pasirašinėjome, įvedė naują mokestį. Dar turiu papildomai susimokėti už elektrą. Matyt, Sekmoko mokestį už kažkieno neišmintingą galvą. Kam iš viso buvo reikalinga ta pertvarka? Ar Energetikos ministerija neturi ką veikti? Ar mes, verslininkai, neturime ką daugiau veikti, tik ieškotis elektros tiekėjų?“

REKLAMA
REKLAMA

Kol verslininkams nereikėjo pasirinkti nepriklausomų elektros tiekėjų, apie 1700 verslo objektų naudojosi Vakarų skirstomųjų tinklų ir Rytų skirstomųjų tinklų paslaugomis. Šiemet, kai įsibėgėjo elektros sistemos pertvarka, 994 objektai jau pasirinko nepriklausomus elektros tiekėjus.

Bendrovė viena, o sąskaitos – dvi

Bendrovė „Hesona“ sausio mėnesį gavo dvi sąskaitas. Abi - iš tos pačios elektrą tiekiančios įmonės. Vienoje sąskaitoje nurodytas mokestis su PVM – 15 832 litai. Kitoje sąskaitoje už tą patį sausio mėnesį - 8036 litai be PVM. Mat vienu atveju ta pati įmonė išrašė sąskaitą kaip elektros tiekėja, o kitu atveju – kaip elektros skirstytoja. Sąskaitoje atskira eilute įrašyta faktinė energijos gamybos kaina. 3300 litų ir 94 centai. Šią sumą, kol verslininkas nepasirinko naujo elektros tiekėjo, elektrą tiekianti įmonė perveda įmonei –  elektros gamintojai. Galutinis rezultatas, anot V.Malinausko, jei palygintume su 2010 metų gruodžiu, kai faktinė elektros gamybos kaina nebuvo nurodyta, –  elektra pabrango. Nes bendrovėje „Hesona“ sausį gamyba nevyko. Įmonės darbuotojai buvo išleisti atostogų. Elektra buvo naudojama tik patalpoms apšvieti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiekėjų – kelios dešimtys

„Mes, verslininkai, turime viską mesti ir ieškoti, iš ko elektrą pirkti. Kam mokėti už tiekiamas kilovatvalandes, - piktinosi V.Malinauskas. - Vieni elektrą gamina, o elektros perdavimas, tie laidai, jau kitiems perduoti. Atskirai mokėk. Kažkokia beprotybė. Pasiūlė 60 firmų, bet jos tokiais dalykais neužsiima. Radome tik kelias firmas. Bet teko kelioms dešimtims firmų, kurios buvo nurodytos sąraše, išsiuntinėti raštus. Vienos atsakė per mėnesį, kitos visai neatsakė. O kiek gaišaties. Todėl ir nespėjome iki metų pradžios susirasti elektros tiekėjo. Bandžiau skambinti, aiškintis, atsakė - mokėsite kaip dideli, nes laiku neįforminote tiekėjo. Manote, visi verslininkai spėjo? Juk tokia gaišatis. Dabar su vienu tiekėju jau bandome sudaryti sutartį. O kiek mokėsime tiems visiems gamintojams, perdavėjams? Vietoj vieno Jono, kuriam reikėdavo mokėti, dabar mokėsime ir Onutei, ir Jonui, ir Petrui. Už tą pačią elektrą. Mano verslas per metus sunaudoja apie pusę milijono kilovatvalandžių. Kiek padaugės sąskaitų ir painiavos“.

REKLAMA

Ar ne per greitai verslininkai turėjo prisitaikyti prie elektros sektoriaus pertvarkos? Tik per kelis mėnesius?

Vis vien elektrą gauna

Tačiau Energetikos ministerija mano kitaip. Esą verslo atstovams pertvarka užtikrins skaidrumą, geriausias kainas rinkoje, galimybę rinktis, galimybę dalyvauti didžiausių energetikos projektų įgyvendinimo procesuose. Energetikos ministerijos atstovas Kęstutis Jauniškis nuramino, esą verslininkai vis tiek be elektros neliko.

„Vis vien elektrą gauna. Gal ne visi suprato, kad reikia pasirinkti tiekėją?“ - svarstė K.Jauniškis.

REKLAMA

„Stebuklai kažkokie“, - dar kartą pakomentavo V.Malinauskas.

Julius Veselka, seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas:

Elektros sektoriaus pertvarka, aišku, prigamins daugiau popierių. O kaip jūs manote? Kuo daugiau popierių, tuo daugiau paslaugų kainos kyla. Kuo daugiau popierių, tuo lengviau prasukti milijoną sau. Kuo daugiau popierių, tuo lengviau paremti savo partiją. Patarkite Viliumui Malinauskui, kad Grūto parke atgaivintų Staliną. Pas mus visada buvo ir bus politikoje stebuklų, o kokie dabar dedasi - net nėra keiksmažodžio jiems pavadinti. Jei iš Klaipėdos į Vilnių dešimt kiaušinių veši su dešimt furgonų, tai esą bus visiškas skaidrumas. Esą bus didesnė konkurencija, ji padidins skaidrumą. O kiek tada tas vienas kiaušinis su autofurgonu vežamas kainuos? Ne, mielieji. Ekonomikos teorijoje taip nėra. Jei konkurencija peržengia racionalumo ribas, ji tampa ekonomiškai neracionali.

- Olava Strikulienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų