REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip pamatyti savo ausis be veidrodžio

Iš peties užsimoję prieš kontrabandininkus, ieškodami visų įmanomų būdų iš šešėlio ištraukti milijardą litų, valdininkai nusprendė apdovanoti premijomis teisėsaugininkus, kurie labiausiai pasitarnaus atskleidžiant nusikaltimus ekonomikai. Tačiau atrodo, kad kol kas tai tėra neįvykdomi pažadai.

REKLAMA
REKLAMA

Premijas skirti buvo numatyta šešių teisėsaugos tarnybų pareigūnams. Muitinės, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, policijos, prokuratūros, Finansinių nusikaltimų tyrimo ir Specialiųjų tyrimų tarnybų uoliausiems pareigūnams, padėjusiems atskleisti didelę žalą valstybei sukėlusius nusikaltimus, premijuoti skirta 5 milijonai litų.

REKLAMA

Vis dėlto paaiškėjo, jog Vidaus tarnybos statutas riboja tokių premijų skyrimą. Negana, kad ribojamas premijos dydis, draudžiama išmokėti didesnę nei mėnesinio atlyginimo dydžio premiją, statute juodu ant baltu parašyta, jog premijos išvis mokamos tik už pavyzdingą tarnybą, o ne už stambių kontrabandininkų ir sukčių išaiškinimą.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis pranešė, jog Seimas neturėtų ilgai užtrukti, kol skubos tvarka pakeis Vidaus tarnybos statutą. Vis dėlto dėl dar vienos įstatymo projekte numatytos sąlygos pareigūnams premijų gali tekti gerokai palaukti.

REKLAMA
REKLAMA

Vienkartinis skatinimas, kuris negalės būti didesnis nei 4 mėnesiniai atlyginimai, bus skiriamas tik tiems pareigūnams, kurių sučiupti kontrabandininkai ir stambūs sukčiai bus nuteisiami pirmosios instancijos teismo. Žinant, kad kontrabandos bylose vien ikiteisminis tyrimas gali trukti ištisus metus (o ką jau kalbėti apie bylos nagrinėjimą teisme), šiemet premijos greičiausiai nesulauks nei vienas pareigūnas.

Sprendimas po dešimtmečio

Kontrabandos bylos išvis yra vienos sudėtingiausių, o įstatymuose vis dar esama nemažai spragų tokioms byloms vilkinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausias to pavyzdys – garsioji „kontrabandininkų karaliumi“ vadinamo Viliaus Karaliaus byla. Jis su bendrininkais kontrabandą stambiu mastu vykdė 1998–2002 metais, o nuosprendį išgirdo tik 2009 metų pabaigoje.

V. Karaliaus suburta grupuotė kontrabandos kelius buvo sukūrusi ir išplėtojusi ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijos Kaliningrado srityje, Lenkijoje, Vokietijoje. Šie kontrabandininkai palaikė glaudžius ryšius su nusikaltėliais iš Vakarų Europos ir Rusijos. Vis dėlto galiausiai V. Karalius buvo išteisintas dėl organizuoto susivienijimo subūrimo, dalyvavimo jame, o nubaustas tik 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Kadangi iki nuosprendžio paskelbimo dienos jis buvo suimtas, tad atsėdėjęs likusius 7 mėnesius, garsusis kontrabandininkas dabar mėgaujasi laisve.

REKLAMA

Prieš kelias dienas Klaipėdos apygardos teismas už cigarečių kontrabandą nuteisė tauragiškį Mindaugą Venckų (28 m.). Nors jo vykdytos kontrabandos mastas nebuvo toks didelis kaip V. Karaliaus, o ir byla gerokai paprastesnė, jos nagrinėjimas taip pat užtruko keletą metų.

Ketverių metų laisvės atėmimo bausmė M. Venckui skirta už tai, jog jis dar 2007 metų spalį Pagėgių savivaldybės Sokaičių kaimo teritorijoje neteisėtai vežė 28 000 pakelių cigarečių su rusiškomis banderolėmis, kurių muitinė vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius – daugiau kaip 85 000 litų. Kai automobilis su cigaretėmis nulėkė nuo kelio ir užklimpo pakelės griovyje, M. Venckui neliko nieko kita, kaip tik nešti kudašių. Nustatyti jo asmenybę teisėsaugai padėjo mašinoje palikta kepurė.

REKLAMA

Tiesa, pradėjus ikiteisminį tyrimą, M. Venckus spėjo pabėgti į Prancūziją ir buvo sulaikytas tik po pusantrų metų – 2009 metų birželį. Nuteistasis kontrabandininkas po savaitės Klaipėdos apygardos teisme išgirs dar vieną nuosprendį – šįkart dėl kontrabandinių nusikaltimų jis teisiamas kartu su 15 bendrininkų grupe. Dar viena kontrabandos byla, kurioje kaltinamas M. Venckus, šiuo metu nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Premijas seniai pamiršo

Taigi valstybei milijonus iš šešėlio ištraukti padedantis teisėsaugos pareigūnas premijos gali laukti keletą metų. Be to, pasitaiko, jog keletą mėnesių uoliai rinkus ikiteisminio tyrimo medžiagą ir prokurorams surašius kaltinamąjį aktą, teismas nusprendžia, jog įtariamasis išvis nekaltas – pritrūkus įrodymų, jį išteisina. Tokiu atveju teisėsaugininkas, padėjęs atskleisti stambų kontrabandininką ar sukčių, išvis jokios premijos negaus. Tad gal nė neverta eikvoti savo laiką ir jėgas, nežinia kiek laukiant kažkur popieriuje užfiksuotos premijos, gal verčiau gauti kitokią „premiją“ – iškart, tiesiai iš sučiupto kontrabandininko..?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikia tikėtis, kad premijos mus vis dėlto pasieks ir skatins toliau sąžiningai vykdyti savo darbą“, – sako optimistiškai nusiteikęs Vilniaus teritorinės muitinės viršininkas Jonas Pangonis. Anot jo, iš tiesų stambių kontrabandos atvejų, už kuriuos žadamos premijos, pasitaiko ne taip ir dažnai. Daug dažniau tenka gaudyti kelis šimtus pakelių cigarečių gabenančius kontrabandininkus, o už tokio sulaikymą premijos tikėtis neverta.

„Šis įstatymo projektas premijas skirti numato tik už stambaus masto kontrabandos ar ekonominių nusikaltimų išaiškinimą. Stambaus masto kontrabandą paprastai vykdo ne vienas asmuo, o visa jų grupė. Išaiškinus tokią grupę ir jai atsidūrus teisme, bylos nagrinėjimas iš tiesų gali trukti ilgai: daug kaltinamųjų – daug advokatų, vieni serga, kiti turi kitus posėdžius, ir taip toliau. Tačiau iš esmės šiuo įstatymo projektu siekiama gero tikslo ir belieka tikėtis, kad nors ir kiek užtruktų, pinigai pasieks nusipelniusius pareigūnus“, – viliasi J. Pangonis. Kaip pats sako, kritikuoti aukštesnių instancijų priimtų įstatymų ir jų projektų jis neturįs teisės.

REKLAMA

Premijos už gerus darbo rezultatus muitinės pareigūnams buvo skiriamos ir anksčiau – tiesa, tie laikai seniai praėję. „Apie bet kokias premijas esame pamiršę. Trūksta pinigų net algoms išmokėti, tad ką jau kalbėti apie premijas... Juk tik praeitą mėnesį muitinės pareigūnai pagaliau sulaukė atlyginimų už praeitų metų lapkritį“, – nelinksmai šypteli J. Pangonis.

Kalbas, jog ta įstaigų vadovams palikta teisė spręsti, kuriam pareigūnui ir kokio dydžio premiją skirti, gali paskatinti per didelę konkurenciją ir nesutarimus tarp kolegų, J. Pangonis vadina nepagrįstomis. „Be premijų, yra ir kitų būdų atlyginti už gerai atliekamą darbą – pasižymėję pareigūnai gauna apdovanojimus, kyla karjeros laiptais, tad nemanau, kad dėl premijų prasidėtų peštynės“, – juokiasi J. Pangonis.

REKLAMA

TIK FAKTAI:

Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, tyrimas kontrabandos bylose gali tęstis beveik 5 metus (užfiksuotas vienas toks atvejis), o kai kada – net daugiau kaip 10 metų (2 atvejai).

Pagal dabartinį Baudžiamąjį kodeksą už didesnę negu 250 MGL (32 500 litų) kontrabandą gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Už ginklų, sprogmenų, narkotinių medžiagų kontrabandą, neatsižvelgiant į jos vertę, taip pat gali būti skirta iki 8 metų nelaisvės.

Pernai Lietuvos prokuratūrose ištirta 111 kontrabandos nusikaltimų. Iš jų 16 atvejų buvo gabentos psichotropinės medžiagos. Teismui perduotos 56 bylos.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų