REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys ketvirtadaliai 14 – 18 metų amžiaus paauglių iš Europos šalių buvo užkalbinti nepažįstamųjų internete, daugiau nei trečdalis (37 proc.) jų atsakė į tokias užklausas vedami smalsumo. Šiuos ir kitus vaikų elgsenos internete rezultatus atskleidė tarptautinės „Saugesnio interneto dienos“ metu paskelbtas tyrimas, kurį atliko bendrovė „Microsoft“.

REKLAMA
REKLAMA

„Augant socialinių tinklų populiarumui, saugumo internete problema tapo kaip niekada aktuali. Dauguma tėvų žino apie galimus pavojus internete, tačiau per mažai skiria dėmesio savo vaikų elgesiui, retai naudoja technologines apsaugos priemones. Skaudu pripažinti, kad toks aplaidumas virsta tragiškomis pasekmėmis,“ – bendrovės „Microsoft Lietuva" pranešime cituojamas  jos generalinis direktorius Mindaugas Glodas.  M. Glodas teigė, jog tik apjungus technologinių bendrovių, nevyriausybinių organizacijų, švietimo įstaigų ir plačiosios visuomenės pastangas, galima išmokyti vaikus saugesnio elgesio internete.

REKLAMA

Paaugliai slepia savo žingsnius internete

Vienuolikoje Europos šalių „Microsoft“ užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad net 67 proc. paauglių nuslėpė savo naršymo istoriją ištrindami naršyklės atmintį ir taip norėdami išvengti tėvų patikrinimo. Beveik penktadalis (17 proc.) teigė naršymo istoriją trinantys nuolat. Net 75 proc. paauglių teigė, jog internete buvo užkalbinti nepažįstamų asmenų. Dešimtadalis paauglių, kuriuos užkalbino nepažįstamieji, jų išsigando, o 11 proc. dėl to jautėsi sunerimę.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenimis, pilną prieigą prie savo asmeninės informacijos socialiniuose tinkluose suteikia 15 proc. paauglių. Tuo tarpu 85 proc. apklaustųjų privatumo nustatymus riboja informaciją pateikdami tik šeimos nariams ir draugams.

„Rūpindamiesi savo vaikų saugumu, tėvai turėtų pasidomėti, ar pakankamo lygio privatumo nustatymus pasirinko jų atžalos socialinių tinklų anketose, kokią informaciją paaugliai skelbia, kas kontaktuoja su jų vaikais. Taip pat svarbu, kad padėdami tėvų ir mokytojų veikai supratų, kokią informaciją galima skelbti internete, o kurią geriau neviešinti. Čia itin svarbu ir suaugusiųjų švietimas, nes kol kas naudotis socialiniais tinklais vaikai moko tėvus,“ – teigė grupės „Komunikacija Facebook'e“ atstovas Vaidas Pilkauskas. Bendravimo socialiniais tinklais specialistas pasakojo, kad pasaulyje ir Lietuvoje populiarėjant naujoms – buvimo vietos nustatymo funkcijoms, labai svarbu bendrauti tik su patikimais draugais, su kuriais dalintis asmenine informacija yra saugu. „Kol nėra gerųjų saugumo praktikų, kaip saugiai naudotis naujosios kartos funkcijomis, šiomis paslaugomis patariama naudotis itin atsargiai ir apie savo buvimo vietą pranešti tik esant garantijoms, kad tokios informacijos skelbimas nepakenks,“ – kalbėjo V.Pilkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvai su vaikais apie saugumą internete kalbasi dažniau nei apie seksą

„Microsoft“ tyrimo duomenimis, net 87 proc. tėvų yra kalbėję su savo atžalomis apie galimus pavojus internete. Tai daugiau nei kalbėjusiųjų su savo vaikais apie seksą (74 proc.). Visgi daugiau nei trečdalis (36 proc.) apklaustų tėvų prisipažino nestebintys savo vaikų skelbiamų žinučių ar kitos veiklos internete.

Tik 36 proc. tėvų namų kompiuteriuose naudoja technologines interneto naršymo apsaugos priemones, arba vaikams naršant aktyvuoja netinkamo turinio tinklalapius blokuojančią programinę įrangą. „Technologinių apsaugos sprendimų yra, reikia tik įprasti jomis naudotis. Šios priemonės yra nemokamos, įdiegtos į operacinę sistemą arba laisvai pasiekiamos internetu", - teigė M. Glodas.

REKLAMA

„Saugesnio interneto dienos“ tyrimą „Microsoft“ atliko tarp portalo MSN lankytojų. Iš viso tyrime dalyvavo 8000 respondentų iš 11-kos Europos valstybių.

Apie saugumą internete – savanoriškos paskaitos mokyklose ir mokymai pedagogams

Skelbiama, kad „Microsoft“ jau trečius metus iš eilės prisideda prie „Saugesnio interneto dienos“ iniciatyvų visoje Europoje. Šiemet beveik 820 „Microsoft“ darbuotojų 24-ose Europos šalyse savanoriškai dalyvaus įvairiose saugesnio interneto veiklose, kurios padės daugiau nei 84 tūkst. vaikų, mokytojų ir tėvų saugiau naudotis ir rūpintis vieni kitais internete.

REKLAMA

Kaip ir kiekvienais metais, „Microsoft Lietuva“ darbuotojai vasario-balandžio mėnesiais savanoriškai vyks į Lietuvos mokyklas, kuriose pasakos vaikams apie saugumą internete, apmokys Lietuvos pedagogus ar su vaikais bendraujančių nevyriausybinių organizacijų atstovus kaip pristatyti saugumo internete taisykles, sakoma pranešime.  Taip pat „Microsoft Lietuva“ viešai kreipėsi į nevyriausybines organizacijas, skatindama bendradarbiavimą užtikrinant didesnį vaikų saugumą internete.

„Šiandien beveik visi moksleiviai naudojasi ne vien vaikams skirtomis informacinėmis technologijomis, o suaugusieji nespėja, o dažnai ir nemoka perspėti vaikus dėl vis naujai iškylančių grėsmių internete, – sakė asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė. – Todėl parėmus bendrovei „Microsoft“, parengėme nuotolinį kursą „Ką turi žinoti pedagogai apie grėsmes internete“,  o bendradarbiaujant su Švietimo informacinių technologijų centru jau vasario 8 d. pradedame nemokamus nuotolinius mokymus Lietuvos pedagogams.“

Be savanoriškų paskaitų mokyklose, „Saugaus interneto dienos“ metu, vasario 8 dieną, „Microsoft Lietuva“ tradiciškai Seime organizuoja viktoriną vaikams apie pagrindines saugaus naudojimosi internetu taisykles. Išsami informacija apie saugesnį internetą bus skelbiama ir bendrovės paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų