REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusiais metais valdant Andriaus Kubiliaus vadovaujamai Vyriausybei, nemažėjo korupcija, toliau dominavo  monopolijos, vešėjo nedarbas, nebuvo paruoštas sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmas. Tokius priekaištus ministrų kabinetui išsakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį susitikusi su premjeru A. Kubiliumi.   „Vyriausybė kovojo su korupcija vangiai. Visi įstatymai, kurie pasiūlyti, buvo pateikti būtent prezidentės, o ne vyriausybės iniciatyva,“ – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė, vertindama praėjusiųjų metų pasiekimus džiaugėsi, kad „net ir sunkmečio laikotarpiu, kai visa Europa atsigauna, Lietuva taip pat rodo gyvastingumą.“ Kaip privalumus ji minėjo elektros rinkos stabilumą ir sėkmingą vaistų kainų reguliavimą.

REKLAMA

„Lietuva galėjo skolintis, mokėti pensijas, išlaikyti valstybę – tai – geriausi darbai“, – bendroje su premjeru spaudos konferencijoje minėjo D. Grybauskaitė.

Šalia to konstatuota, kad būtina atskirti energetikos išteklių tiekėjus nuo tiekimo tinklų: čia turėta omeny ne tik monopolizuotas šilumos ūkis, bet ir dujų sektorius. Prezidentė grasino nepasirašysianti kitų metų biudžeto projekto, jei nebus numatytas sumažintų pensijų kompensavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Vangi kova su korupcija

Prezidentė įvardijo esminius trūkumus, tarp kurių išskyrė kovą su korupcija: „Vyriausybė kovojo su korupcija vangiai. Visi įstatymai, kurie pasiūlyti, buvo pateikti būtent prezidentės, o ne vyriausybės iniciatyva“. D. Grybauskaitė ir nurodė pagrindines sritis – viešuosius pirkimus, statybas, sveikatos apsaugą.

Premjeras čia pat pasidžiaugė geresniais „Transperancy International“ vertinimais: „Lietuva žengia mažesnės korupcijos link,“ – tvirtino A. Kubilius.

Jis nurodė „aiškias rizikos sritis“, kalbėdamas apie viešuosius pirkimus: „Neskelbiamos derybos, pirkimai, kuriuose dalyvauja tik vienas dalyvis, pirkimai, kai prieš pat konkurso pabaigą lieka tik vienas pirkėjas bei perkant žiniasklaidos paslaugas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta dėl Viešųjų pirkimų komisijos pirmininko Žydrūno Plytniko anksčiau įvardyto jam daromo politikų spaudimo, D. Grybauskaitė teigė neišgirdusi konkrečių pareigūnų pavardžių, kurie, galimai, darė įtaką komisijos pirmininkui.

Skaidys energetikos sektorių

Kalbėdami apie energetikos sektoriaus ateitį, šalies vadovai pažymėjo, jog būtina tęsti restruktūrizavimą ir tiekėjus atskirti nuo perdavimo tinklų. Čia įvardytas ne tik monopolizuotas šilumos ūkis, bet ir dujų sektorius.

„Kai monopolizuotas šilumos ūkis, peržengiamos visos protingos kainų ribos,“ – sakė Prezidentė, o Premjeras akcentavo, kad svarbu spartinti perėjimą nuo dujų prie biokuro. Tam žadama skirti ir papildomą europinę paramą.

„Dominuojančios padėties, arba monopolijų išardymai bus svarbus prioritetai,“ – tvirtino A. Kubilius. Kartu apgailestauta, dėl monopolijų įsigalėjimo ir sakyta, jog tai – ilgalaikė, per vienerius metus neišsprendžiama problema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų