REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakeistos Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos (KPP) priemonės  „Pusiau  natūrinis ūkininkavimas“ įgyvendinimo taisyklės pretenduoti į parama leis dar smulkesnių nei iki šiol ūkių valdytojams.

REKLAMA
REKLAMA

Prieinama mažesniems

Pagal pakeistus priemonės  „Pusiau  natūrinis ūkininkavimas“ reikalavimus, paramos galės siekti ir tie ūkininkai, kurių turima valda yra ne mažesnė nei 1 ir ne didesnė nei 3,99 ekonominio dydžio vienetų (EDV).

REKLAMA

Iki šiol parama buvo skiriama  nuo 2 iki 3,99 EDV atitinkančias valdas turintiems pusiau natūrinių ūkių ūkininkams.

EDV apskaičiuojamas atsižvelgiant į žemės ūkio produkcijos rūšių standartinį gamybinį pelną (SGP) ar gautas pajamas iš paslaugų žemės ūkiui teikimo.

EDV  apskaičiuoja  ir  ūkininkams pateikia valstybinė įmonė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (ŽŪIKVC). Todėl ūkininkai turi kasmet atnaujinti duomenis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre, bei ne mažiau kaip paskutiniuosius metus iki paraiškos pateikimo metų deklaruoti pasėlius ir (arba) registruoti gyvulius.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkis turi augti

ES lėšos skiriamos mažesniems ūkiams tam, kad jie sustiprėtų ir galėtų sėkmingai konkuruoti rinkoje. Taigi paramą gaunančių ūkių EDV turi bent kiek padidėti..

Pusiau natūrinių ūkių ūkininkams parama skiriama principu 3+2. Po trijų  paramos metų ūkininkai Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) teritoriniams paramos administravimo skyriams turi pateikti mokėjimo prašymą  kartu su  investicijų įgyvendinimą pagrindžiančiais dokumentais.

NMA įvertina verslo plano vykdymo pažangą. Jei verslo planas vykdomas, parama skiriama dar dvejiems metams. Svarbu, kad ūkio EDV padidėtų mažiausiai 20 procentų ir būtų atliktos visos numatytos investicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokėjimo prašymai per visą paramos laikotarpį teikiami du kartus, po trejų ir po penkerių verslo plano įgyvendinimo metų.

Padidėjo dvigubai

Baltraitiškės kaime (Šimkaičių sen., Jurbarko r.) gyvenanti 41 metų Vilma  Šumnauskienė su vyru Sauliumi ūkininkauti  pradėjo nuo dviejų karvių. Kai pagal  KPP priemonę „Pusiau  natūrinis ūkininkavimas“ moteris teikė paraišką paramai, jos ūkis siekė 2,90 EDV. Šiandien  jis yra 6,30 EDV. Gavę paramą Šumnauskai įsigijo mobiliąją karvių melžimo įrangą. Iki tol karves jie melžė rankomis. Galėdami jas melžti mechanizuotai, ūkininkai padidino karvių bandą. Dabar jie melžia 10 karvių,  kasmet parduoda 30 tonų pieno.

REKLAMA

Projektą gali baigti anksčiau

Pagal pakeistas priemones įgyvendinimo taisykles paramos teikimo laikotarpis gali būti ir trumpesnis nei 5 metai.

Jeigu paramos gavėjas anksčiau nei numatyta padidino savo valdos EDV ne mažiau kaip 20 proc. ir nenori toliau dalyvauti priemonėje, atsiskaitęs NMA už investicijų, numatytų padaryti tais metais, už kuriuos buvo gauta parama, įgyvendinimą, iš jos gali pasitraukti.

Tačiau jei paramos gavėjas panorės atsisakyti paramos per pirmus tris verslo plano įgyvendinimo metus, bet nėra padidinęs savo valdos EDV ne mažiau kaip 20 proc. ir (arba) neįgyvendinęs numatytų investicijų,  išmokėtą paramą turės grąžinti.

REKLAMA

Jei paramos gavėjas norės nutraukti priemonės įgyvendinimą po trejų verslo plano įgyvendinimo metų ir jam jau yra išmokėta paramos suma už ketvirtus paramos metus, jis išmokėtą paramą turi grąžinti tik už tuos metus, kuriais verslo plane numatytos investicijos nebuvo (jeigu nebuvo) įgyvendinamos.

Kiti reikalavimai nesikeičia

Kitos paramos pagal priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ teikimo sąlygos ir reikalavimai pareiškėjams iš esmės nesikeis. Pareiškėjai turės atitikti ir anksčiau keltus reikalavimus, su kuriais plačiau jie gali susipažinti  priemonės įgyvendinimo taisyklėse  tinklalapiuose www.zum.lt,  www.nma.lt, www.paramakaimui.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesikeičia ir paramos suma. Per metus paramos gavėjui išmokama 5 179 litų parama, maksimalus visos paramos dydis per visą penkerių verslo plano įgyvendinimo laikotarpį negali viršyti 25 895 Lt.

Paraiškos vėl renkamos

Paraiškos pagal priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ šįmet renkamos nuo sausio 31 iki kovo 25 dienos. Jos priimamos iš pareiškėjų ir registruojamos NMA teritoriniuose paramos administravimo skyriuose pagal valdos registravimo vietą.

NMA teritoriniai paramos administravimo skyriai:













































Alytaus

63233 Alytus, Tvirtovės g.1/Naujoji g. 2, tel. (8 315) 56793

Kauno

44240 Kaunas, Donelaičio g. 33, tel. (8 37) 308553

Klaipėdos


91220 Klaipėda, Taikos pr. 28, tel.  (8 46) 431412

Marijampolės


68108 Marijampolė, Gamyklų g. 1, tel. (8 343) 97997

Panevėžys

35171 Panevėžys, Anykščių g. 4, tel. (8 45) 502269

Šiauliai

76298 Šiauliai, Dvaro g. 78, tel. (8 41) 596017

Tauragė

72261 Tauragė, Prezidento g. 7, tel. (8 446) 20125

Telšiai

87101 Telšiai, Pramonės g. 5, tel. (8 444)77052

Utena

28214 Utena, J. Basanavičiaus g. 126, tel. (8 389) 64081uT

Vilnius


02189 Vilnius, S.Dariaus ir S.Girėno g. 40, tel. (8 5) 264 9359

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų