REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pramoninkų konfederacijos vadovo įmonė “Achema„, parodžiusi inciatyvą šaliai pastatyti (kartu su valstybe) suskystintų dujų terminalą, dabar pasirodo...besanti bloga. Kas gali paneigti, kad “uolus “teisėsaugos  institucijų darbas, sužlugdant šį projektą buvo inspiruotas jau pagarsėjusios per istorinį Seimo NSGK parlamentinį tyrimą dujų tarpininkės “Dujotekanos“? Nes būtent ji nesuinteresuota, kad Lietuva turėtų alternatyvų dujų tiekimą. O “Achema", kuri toje bendroje su valstybe įmone pretendavo į ne daugiau kaip 10 – 20 % akcijų, neslėpė savo suintersuotumo aprūpinti įmonę žaliava. Tuo pačiu žmonės turėtų darbo, o valstybė sumokėtus mokesčius. Tačiau mūsų teisėsauga vis netiria, o kas gi sužlugdė šį projektą, o terminalas jau būtų baigiamas statyti.  Vietoj to energetikos ministras A.Sekmokas  pakėlė mokesčius  įmonėms, pačioms besigaminančioms  elektros energiją.

REKLAMA
REKLAMA

Profesionalai valdymo struktūrose nereikalingi?

Neseniai Lietuvos pramoninkų konfedaderacijoje vyko  susitkimas su energetikų senjorų klubo nariais. Būtina pastebėti: ypač su “valstybininkų" klanu susijusi žiniasklaida nuolat  formuoja melagingą nuomonę, girdi, kad LPK yra oligarchų darinys. Man  teko garbė dar sovietmečiu įkurti su garbingais ir Lietuvai daug nusipelnusiais kolegomis šią veiklią ir net baimę nedorėliams keliančią taikią organizaciją. LKP veikia kaip ir bet kuri visuomeninė organizacija, atstovaudama darbą, protą ir padorumą.Tai ne siaurus savininkų intersus ginanti organizacija. LPK gina prigimtinę žmogaus teisę dirbti, kurti ir užsiimant sau ir visuomenei naudinga veikla normaliai gyventi savo šalyje.

REKLAMA

Minėtame pasitarime vėl teko įsitikinti: visos mūsų didelės problemos – masinė bedarbystė, maži atlyginimai ,katastrofiška tapusi emigracija ir valstybės nevykusi ekonominė politika priklauso nuo sveiko proto. O teisingiau  - kompentencijos bei padorumo stokos valdžios institucijose ir jos remiamose aferistinio (nusikalstamo) verslo struktūrose. Patyrę, didžiulę praktinę ir mokslinę patirtį turintys LPK atstovai nepanaudojami šalies kūrybiniam potencialui plėsti. Deja, valstybės institucijose aukštus postus užimantys pareigūnai – beveik vien prastos kompentencijos. Kodėl, pvz., Energetikos ministerija su A.Sekmoku priešakyje nepanaudoja šalies energetikų potencialo? Deja: ši ministerija (kaip ir kitos, beje), visai  nediskutuoja ir nesitaria su asocijuotom verslo struktūrom. Dar daugiau: dabartinių ministrų ar viceministrų nekompentenciją lydi ir atsakomybės, padorumo stoka. Štai ir turime rezultatą: dėl neaiškių kaprizų net nepabandžius tartis su ES krizės metu uždaryta dar ilgai galėjusi tarnauti visai šaliai Ignalinos AE. Socdemų lyderiai nevykusiai privatizavo “Lietuvos dujas„, o dabar konservatoriai paskelbė niekam nesuvokiamą “energetinės nepriklausomybės“ idėją. Aiškina, kad atims iš “Lietuvos dujų„ vamzdyną ir tada tikrai bus labai gerai.  O realybė  tokia: “Lietuvos dujas “  valdo  trys stambūs akcininkai: “Rurgaz“, „Gazprom“ ir Lietuvos Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

Elementari elgesio logika reikalauja susėsti visiems prie vieno stalo ir tartis. Deja. Mūsiškiai santykius aiškinasi “gatvėje„ per laikraščius, TV. O rusai užpyko ir nesumažino mums dujų kainos. Mes juos apskundėme ES Komisijai. O rusai tik juokiasi: ta komisija prieš tą mūsų veikėjų taip nemėgstamą “Gazpromą“, nelabai ir nori rėkauti, nes gerai žino:  86%  visų Europoje sunaudojamų dujų yra  iš to pačio “Gazpromo„. Ir apskritai: apie kokios konkurencinės rinkos sukūrimą galima rimtai kalbėti, atskyrus magistralinius dujotekius nuo paskirstomųjų? Juk tiekėjas išlieka tas pats – vienas – “Gazprom“. Tai kaip teoriniai pono A.Sekmoko išvedžiojimai apie elektros biržą, kurioje konkuruoja net 21 tarpininkas, tačiau visi prekiauja...vien rusiška elektra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal jau gana politinių bei ūkinių debilizmų?

Jeigu norime kad neišnyktume kaip Tauta ir valstybė, privalome baigti nusikalstamus korupcinius eksperimentus, žlugdnančius mūsų pramonę ir pradėti rimtą jos atkūrimo darbą. Valstybė privalo samoningai dalyvauti šalies ūkio ir ypač  - energetikos vystyme. Pastaroji yra šiuolaikinės visuomenės egzistencijos pagrindas. Mes galime ir privalome normalai susitvarkyti šį ūkio sektorių. Visų pirma turi būti aiškiai apsispresta:  tai bus valstybės įmonė su neženklia dalimi privataus kapitalo. Pasaulis yra įrodęs ir pagrindęs: ši forma gali būti ir efektyvi ir visuomenei labai naudinga. Labai svarbu valstybei kartu su savivaldybėmis susigražinti neteisėtai išnuomotą šilumos ūkį. Vyriausybė kartu su savivaldybėmis turi įsteigti holdingą “Lietuvos šiluma". O elektros sektoriuje privalome kiek galime greičiau pasidaryti jungtį su Lenkiją, bet jokiu būdu neatsijungti nuo Rusijos, kaip nori konservatoriai. Mes, būdami susijungę su Europa ir su Rytais, galime tapti rimti energetinio tranzito dalyviai. Tam būtiniausia salyga - kompentencija, padorumas ir atsakomybė. Deja, pasirodo, tai valdžioje yra didžiausias deficitas.

O išeitis yra. Buriasi nauja plati koalicija: Tautos ateities forumas (TAF lt), Lietuvos pramoninkų konfederacija ir kitos visuomeninės, ypač vartotojų teises ginančios organizacijos, vienija savo jėgas. Neleisime politiniams puskvailiams ir toliau bloginti energetinį benradarbiavimą su Rusija. Ji  yra mūsų partnerė ir abi pusės turi veikti korektiškai ir mandagiai  - kaip ir dera kaimynams. Tai labai svarbu mūsų valstybės nacionaliniam saugumui. Nes jau akivaizdu: Kubiliaus ir Ko antivalstybiniai veiksmai stumia mūsų šalį į pražūtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų