REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pradėjus skelbti į savivaldą besiveržiančių piliečių deklaracijas paaiškėjo, kad ten eina daugybė milijonierių, kurie turtus susikrauna net ir dirbdami valdišką darbą. Valstybinė mokesčių inspekcija neatmeta, kad dalis ją sudominusių deklaracijų gali priklausyti ir į rinkimus einantiems valdininkams. Tačiau pavardės kol kas paslaptis.

REKLAMA
REKLAMA

Veržiasi milijonieriai

Paaiškėjo, kad iš 17 tūkstančių einančiųjų į savivaldos rinkimus nemaža dalis asmenų gali būti pelnytai vadinami milijonieriais. Tiesa, iš kur tie milijonai – įstatymai neįpareigoja atskleisti. Tačiau nemažai kandidatų praturtėti sugebėjo net ir būdami eiliniais savivaldybių tarybų nariais, administracijų darbuotojais ar tiesiog politikais.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybę vėl šturmuojantis už „gerus darbus“ nuteistas Artūras Zuokas per kelerius metus pralobo keliais šimtais tūkstančių. Vien jo deklaruotos santaupos „kojinėje“ nuo 430 tūkst. litų 2007-ųjų pabaigoje išaugo iki 850 tūkst. litų šiemet. Vertybinių popierių ir meno kūrinių, juvelyrikos A.Zuokas deklaravo turintis už 4,271 mln., tačiau paskolų atskleidė turintis už 1,543 mln. litų. Tiesa, pats deklaravo 1,416 mln. litų kažkam paskolinęs. Bendras jo ir sutuoktinės Agnės Zuokienės deklaruotas turtas – beveik 9 mln. litų. A.Zuokas „Vakaro žinioms“ tvirtino pinigus susikrovęs iš sėkmingo verslo, o skolinęsis iš bankų jau nuo Nepriklausomybės atgavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakymų neduoda

„Paskola imta savo reikmėms ir panaudota pagal savo interesus. Aš tiesiog investuoju pinigus geriau nei, sakykime... geriau investuoju pinigus, ir taškas. Pinigai pasiskolinti tam, kad jie būtų panaudoti taip, kaip aš planuoju“, – konkretumu suspindėjo A.Zuokas.

Pasiteiravus, ar nebijo laikyti beveik milijono grynaisiais „juodai dienai“, juk tokiais dalykais ypač domisi mokesčių inspekcija, šis tikino esąs visiškai skaidrus.

„Turtas deklaruotas. Ko dar norit? Kai man buvo 26 metai, savo rankose turėjau 4,4 mln. litų“, – paaiškino A.Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sėkmė – prižiūrėti statybas

Sėkmė nenusisuko ir nuo kito kandidato dabartinio Vilniaus vicemero Stanislovo Šriūbėno. Šis, visą laiką gaudamas apie 4–5 tūkst. litų atlyginimą, sugebėjo „susitaupyti“ grynaisiais 943 tūkst. litų. Kitas jo privalomas registruoti turtas, taip pat ir nekilnojamasis, siekia 897 tūkst. litų. Paskolų vicemeras tvirtino neturintis.

„Vakaro žinios“ vakar rašė, kad S.Šriūbėnas, dirbęs savivaldybės įmonėje „Vilniaus kapitalinė statyba“ direktoriaus pavaduotoju, prižiūrėjo per 16 mln. litų kainavusią „Menų spaustuvės“ rekonstrukciją, taip pat 100 mln. litų vertės Gedimino prospekto tvarkymo darbus. Teigta, kad tuomet S.Šriūbėnas vos už 150 tūkst. litų iš „Menų spaustuvės“ rekonstruotojų įsigijo prabangų butą Antakalnyje, vėliau jo namo kieme rastas ir naujas suolelis, kaip du vandens lašai panašus į stovinčius Gedimino prospekte.

REKLAMA

Pats S.Šriūbėnas „Vakaro žinioms“ taip pat nepanoro paaiškinti, kokie aitvarai sunešė turtus, tikino, kad juos sąžiningai uždirbo kartu su pensininke žmona.

„Kur pinigus laikau – jau mano reikalas. Viskas yra deklaracijoje. Tai yra šeimos pinigai. Kuo dirba žmona? Ji šiuo metu pensininkė. Bet apie pinigus nėra jokių šnekų – viso geriausio“, – atkirto jis.

Gyvena pusbadžiu

Dar vienas į rinkimus einantis milijonierius, žmonėms iš televizijos ekranų pažįstamas kaip mėgėjas šokių aikštelėje persirengti moterimi ar įsikūnyti į karvę, – seimūnas Žilvinas Šilgalis. Nuo 2004-ųjų būdamas „grynuoju“ politiku sukaupė turtų, kurių vertė beveik 2 mln. litų. Įdomiausia, kad jis turtus bando pagrįsti ir savo mamos dosnumu – Laima Marija Šilgalienė sūnui per keturis kartus 2008-aisiais dovanojo po 48–49 tūkstančius litų, iš viso 200 tūkst. litų.

REKLAMA

Dovanos kelia abejonių, mat dar 2006-aisiais Telšių mokesčių inspektoriai susidomėjo Ž.Šilgalio deklaracijomis, kurios rodė, kad politikas per kelerius metus išleido 62 tūkst. litų daugiau, nei oficialiai uždirbo. Ž.Šilgalis viską tuomet aiškino tuo, kad jis moka išlaikyti 4 vaikus ir žmoną iš kelių šimtų litų. Tiesa, vakar Ž.Šilgalis į telefono skambučius neatsakė, o jo pavaduotojai negalėjo pasakyti, kur šis.

Pralobusieji bus paviešinti

Darius Buta, Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas:

„Tų 50 asmenų, kurių deklaracijose rasta neatitikimų, pavardes galėsime atskleisti, kai juos patikrinsime ir nustatysime galimus pažeidimus. Tad kol kas negalime atsakyti į klausimą, ar vieni bei kiti asmenys įeina į šį sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turime sau išsikėlę užduotį greitai atlikti tyrimą. Bet bėda ta, kad patys mokesčių mokėtojai nelabai nori bendradarbiauti“, – sakė D.Buta.

VMI atstovas, paklaustas, ar asmenys, sudominę savo mįslingai sukrautais turtais, dalyvauja savivaldos rinkimuose, tvirtino, kad to kol kas negali nei patvirtinti, nei paneigti.

„Tikrinome deklaracijas, kai buvo atsiskaitoma už 2009-uosius, 2008 metus. Kalbama konkrečiai apie valdininkus ir tarnautojus.

Be abejo, buvo tikrinti ir tie asmenys, kurie dirbo savivaldybėse, administracijose. Bet mūsų taikiklyje ir yra labai turtingi žmonės, kurie neaišku, iš ko tuos turtus susikrovė“, – sakė jis.

Ignas JAČAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų