REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybininkai atsargiau, gamybininkai – pilna burna kalba, kad vėl brangs duona, miltai, aliejus. Kavos pardavėjai ir šokolado gamintojai perspėja dėl pavasarį galimo dar vieno kavos kainų šuolio.

REKLAMA
REKLAMA

Duona neišvengiamai brangs

„Pavasarį – balandį ar gegužę – duoną neišvengiamai branginsime, nors mūsų įmonė duonos nebrangino trejus metus, – sakė UAB „Verbūnų duona“ komercijos direktorius Eugenijus Dajoras. – Tačiau dabar padėtis kritiška, nes brango miltai, brango kuras, brango razinos, saulėgrąžos ir kiti priedai“.

REKLAMA

Pasak E. Dajoro, žaliavos, reikalingos duonai kepti, brango apie 25 – 30 procentų, o patys miltai – dvigubai. Anksčiau už aukščiausios rūšies miltų toną mokėdavo 630 litų, dabar – 1180 litų.

Kitaip, pasak E. Dajoro, bendrovė neišgyventų: iki šiol dirbo be pelno, o vasarį – nuostolingai.

E. Dajoro skaičiavimu, jų bendrovės duona turėtų brangti apie 12 procentų.

„Jeigu dabar mūsų juodos duonos kilogramas kainuoja apie 3,5 lito, tai po pabrangimo kainuos apie 4 litus už kilogramą“, – skaičiavo E. Dajoras.

REKLAMA
REKLAMA

Aliejus jau pabrango

Lietuviško aliejaus gamintojos – kooperatinės bendrovės „SV Obeliai“ direktorius Kęstutis Paškevičius stebisi, kad dar ne visi pastebėjo, jog aliejus jau pabrango.

Sausio antroje pusėje apie 6 litus kainavęs litras aliejus pabrango iki maždaug 8,5 lito. O žaliava, K. Paškevičiaus teigimu, brango 100 procentų.

„Aliejus brango, nes brango žaliava“, – paaiškino gamintojas.

Kodėl brango būtent dabar, jeigu rapsų ir kitų aliejinių augalų derlius buvo nuimtas rudenį?

„Susieti paprasta: gyvename Europos sąjungoje ir turime bendrą rinką. Lietuvoje užaugintos žaliavos kiekis kainų politikos Europos Sąjungos rinkoje nedaro beveik jokios. Visos kainos prisiderina prie pasaulinių ir Europos kainų ir nieko mes, mažiukai, negalime pakeisti“, – aiškino tendencijas K. Paškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, aliejaus gamybai reikalingą produkciją auginantys ūkininkai turi pasirinkimą parduoti savo užaugintą žaliavą bet kurioje Europos Sąjungos šalyje.

„Kam jam parduoti Lietuvai pigiau, jeigu jis užsienyje gali gauti brangiau?“ – sakė K. Paškevičius.

K. Paškevičiaus teigimu, nėra jokių garantijų, kad artimiausiu metu aliejus dar labiau nepabrangs: „Rinka šiandien absoliučiai neprognozuojama, o Lietuva nėra rimta rinkos žaidėja, galinti veikti kainas“.

Kava dar brangs

„Presto“ kavinės Šiauliuose direktorė Laima Mikelėnienė taip pat nenudžiugino – įmonė rengiasi branginti kavą. Nors, pasak direktorės, kavą iki šiol prekiavo senomis kainomis.

REKLAMA

„Kai gausime žaliavas kitomis kainomis, neišvengiamai kavą branginsime ir mes. O naujos žaliavos kainos bus kitokios jau netrukus – po mėnesio, poros. Vasarį dar nebranginsime“, – sakė L. Mikelėnienė.

Šokolado kainą diktuoja ir Afrika

„Neišvengiamai turėsime branginti šokolado gaminius. Žaliavų kainos kyla kosminiu greičiu, ypatingai cukrus, kakavos produktai, riebalai, pabrango kartonas – pabrangs ir mūsų įpakavimai. Mes neturime kitos išeities išgyventi, kaip tik branginti produkciją“, – sakė Šiaulių saldainių fabriko “Rūta“ direktorius Algirdas Gluodas.

REKLAMA

Pasak A. Gluodo, dar tebemažėjant ir gyventojų perkamajai galiai sprendimai kelti produkcijos kainas – labai sunkūs.

„Būtų galima eiti kitu keliu – gaminti iš pigesnių, bet prastesnių žaliavų, ir išlaikyti esamą kainą. Bet mes savo įmonės kokybės konstitucijos nenorime sulaužyti“, – sakė A. Gluodas.

Gamintojo teigimu, jų gaminama šokolado produkcija jau balandį bus kitomis kainomis.

„Tinklines parduotuves apie produkcijos brangimą turim įspėti prieš mėnesį. Vasario 1 dieną dar neįspėjome, todėl nuo kovo 1 dienos dar neišeis pabranginti“, – sakė A. Gluodas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Gluodas pripažino, kad pastaruoju metu fabrikui, kaip ir visai pasaulinei šokolado rinkai, esminę įtaką daro politinė suirutė Afrikoje, Dramblio Kaulo Krante.

„Mažytė valstybėlė Afrikoje užaugina daugiau, nei pusę viso pasaulio kakavos pupelių. Išrinktasis Dramblio Kaulo Kranto prezidentas negali ateiti į valdžią, nes senasis prezidentas neužleidžia, politiniai nesutarimai blokuoja kakavos pupelių išvežimą iš šalies. Šios valstybėlės įkaitais tampame ir mes“, – sakė A. Gluodas.

Prekybininkai siūlo žaisti akcijomis

UAB Maxima LT Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė teigė, kad vasarį duonos, miltų, aliejaus, kavos kainos šiame prekybos centre kilti neturėtų.

REKLAMA

„Nebent gali kilti atskirų rūšių, gamintojų išvardintų produktų kainos, bet esminio visų šių produktų brangimo neplanuojama. Atskirų gamintojų produktų kainos koreguojamos nuolat, vieni pabrangsta, kiti kiek atpinga“, – sakė L. Muižienė.

Didžiausia tikimybė, kad artimiausiu metu prekybos centre 6 procentais brangs visi miltai. „Brangsta grūdai, brangs ir miltai“, – sakė L. Muižienė.

„Aliejus, kava yra pasaulinių biržų kotiruojamos prekės ir jų kainos priklauso nuo pokyčių pasaulinėse rinkose, o mes esame pasaulinės rinkos dalis“, – sakė L. Muižienė.

REKLAMA

Kava maždaug trečdaliu jau pabrango lapkričio viduryje: populiariausios kavos 250 gramų pakelis jau kainuoja per 10 litų.

Statistika:

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų gruodį, palyginti su lapkričio mėnesiu, visos gamintojų parduotos pramonės produkcijos kainos padidėjo 2,8 procento.

Maisto produktai pabrango 0,4 procento, iš jų paruošti valgiai ir patiekalai – 6,2 procento, kakava, šokoladas ir cukraus saldumynai – 4,4 procento, džiūvėsiai ir sausainiai, ilgai išsilaikantys konditerijos kepiniai – 2,7 procento, grūdų malimo produktai – 2 procentais.

Atpigo perdirbti ir konservuoti vaisiai ir daržovės – 4,7 procento, užgardai ir pagardai – 3,9 procento, paukštiena – 2,7 procento.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų