REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jaunimas kaime dažnai niurna, kad neturi ką veikti. Jie kaltina kultūros darbuotojus, kad šie nerengia jokių renginių, diskotekų, tačiau patys organizuoti nesiveržia.

REKLAMA
REKLAMA

Kultūros centrų darbuotojai nuogąstauja, kad į vadinamuosius šokius renkamasi tik palėbauti ir pasišvaistyti kumščiais. Policijos pareigūnai pataria jaunuolius verčiau užimti kaime, nes išėję į miestą šie gali susidėti su bloga kompanija.

REKLAMA

„Sekundė“ sulaukė Smilgių jaunimo laiško. Jame dėstoma, esą neleidžiama linksmintis tam skirtose vietose, todėl jie priversti slankioti pakampiais.

„Dauguma jaunimo grįžta savaitgaliais į gimtąjį miestelį. Bet ką ten veikti? Yra kultūros namai, juose dirba trys darbuotojai, o jaunimas šeštadienio vakarą ir per šventes priverstas trintis pakampiais arba važiuoti į šokius Sujetuose, kurie yra už šešių kilometrų nuo Smilgių“, – laiške aiškina jaunuoliai. Smilgiečių tikinimu, kultūros centro vadovė sako, kad jai nepriklauso rengti šokių vakarų jaunimui.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Smilgių kultūros centro direktorė Lina Narkevičienė pabrėžia: kas kaime ieško pramogų, visuomet jų ir randa, o lėbauti diskotekose nėra pati geriausia pramoga.

„Jei ir rengiame renginius, į juos dažniausiai renkasi pagyvenę žmonės. Suprantu, kad jaunuoliai nori diskotekų. Jei viskas būta gražiai ir kultūringai, mes tikrai nebūtume prieš. Tačiau jaunimas diskotekose prisigeria, paskui prasideda muštynės“, – tikina L.Narkevičienė. Pasak jos, bene prieš metus per diskoteką jaunuoliai sudegino aparatūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepataikauja lėbautojams

L.Narkevičienė sako, kad Smilgių seniūnijos kultūros centras turi 13 meno mėgėjų kolektyvų ir 3 būrelius. Iš jų tik 4 kolektyvai yra suaugusiųjų, visi kiti skirti vaikams ir jaunimui.

Pasak pašnekovės, jaunimas gali lankyti šokių kolektyvus, pučiamųjų orkestrą, liaudiškos muzikos kapelą, gitaristų bei kitus būrelius.

„Prie kultūros centro veika du jaunimo klubai – Smilgiuose ir Perekšliuose, kurie gali organizuoti įvairius renginius, diskotekas, rašyti projektus, tačiau nerodo jokios iniciatyvos. Viską, jaunimo supratimu, turi daryti kultūros darbuotojai. Šiuo metu Smilgių kultūros centre diskotekos nevyksta, nes nėra aparatūros. Diskotekos kiekvieną savaitgalį organizuojamos Sujetų padalinyje“, – tvirtina L.Narkevičienė.

REKLAMA

Moteris pasakoja, kad kalbant su jaunimu susidaro nuomonė, jog jiems reikalingos tik šiltos patalpos, kur galėtų susirinkti ir paūžti.

„Paklausus jaunimą, jis taip ir atsako. Vadinasi, šokių poreikis nėra svarbus. Jaunimas linksminasi tik gerokai įkaušęs, kai nesidrovi iškoneveikti kultūros darbuotoją, įsineša į patalpą gėrimų, – teigia direktorė. – Kultūros centras ugdo ir plėtoja kultūrinę, šviečiamąją, informacinę veiklą, bet nepataikauja išgėrusiųjų poreikiams.“

Ugdo skonį

Pašnekovė tikina, kad vieną kartą jaunuoliams buvo pasiūlyta patiems suorganizuoti diskoteką Valentino dienos proga.

REKLAMA

„Tačiau kai pamatėme, kas ten darosi, pakraupome. Merginos šoko ant stalų“, – pasakoja kultūros centro darbuotoja.

L.Narkevičienė pažymi, kad jaunuoliai nedalyvauja Užgavėnių, Sekminių, Atvelykio, Joninių ir kituose renginiuose.

„Jiems reikia šviesos, efektų, garso. Pavyzdžiui, Joninių vakaronėse jiems gerai tol, kol prisigeria. Dauguma kultūros darbuotojų bijo rengti diskotekas. Tėvai skundžiasi, kad vaikai neturi ką veikti kaime, tačiau kai pasiūlome jiems pabudėti diskotekose, nenori. Tarsi užburtas ratas – kai diskotekose būna tėvai, ten nenori eiti vaikai“, – pabrėžia pašnekovė. Kultūros centro direktorė teigia, kad jų pareiga ugdyti jaunuolių skonį, todėl organizuojamos įvairios edukacinės pamokos: karoliukų vėrimo, tradicinių šokių. Dabar parašyti trys edukaciniai projektai, skirti jaunimo užimtumui.

Ieškantieji – randa

Naujamiesčio kultūros centro direktorė Vigita Dumbrienė taip pat tikina, kad šokiai, vadinamosios diskotekos, nėra viena iš jaunimo užimtumo formų. Jos nuomone, kiekvienas jaunuolis, jei ieško, atranda, ką jam veikti ir kaip pasilinksminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų