REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiojoje Britanijoje aptikta kino juosta su legendinio S. Diagilevo „Rusiškojo baleto“ pasirodymo įrašu. Tai pirmoji kino juosta, kurioje užfiksuoti Diagilevo trupės – vienos iš pačių garsiausių kompanijų baleto istorijoje – šokėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Juosta buvo saugoma prancūzų kino studijos „Pathe“ britų archyve, ten ją surado viena iš Londono baleto mėgėjų bendrijos narių. Kad surastas įrašas yra tikrai S. Diagilevo trupės, patvirtino parodos „Diagilevo rusiškasis baletas“ kuratorė, praneša „Reuters“.

REKLAMA

Nespalvotoje juostoje nufilmuoto įrašo trukmė – apie vieną minutę ir tik pusę laiko šokama. Manoma, kad įrašas darytas 1928 m. Montrė festivalyje Šveicarijoje, o solistas yra Seržas Lifaris. Įrašo kokybė labai prasta, matyt, įrašinėta slapta – S. Diagilevas draudė filmuoti savo baletus kino kamera.

Anksčiau manyta, kad pasaulyje neegzistuoja nė vieno įrašo, kuriame S. Diagilevo šokėjai įamžinti kartu. Buvo žinomos tik atskirai įrašytos partijos ir fotografijos.

REKLAMA
REKLAMA

Baleto impresarijaus, meno mecenato S. Diagilevo trupė Vakarų Europoje šoko 1909-1929 metais, pelnė didžiulį pasisekimą ir tapo vienu iš ryškiausių Europos kultūros reiškinių. Kasmet rengtų gastrolių pradžia tapo 1908 m. „Rusiškųjų sezonų“ sėkmė Paryžiuje.

Su „Rusiškuoju baletu“ susijusios tokios žvaigždės, kaip Vaclavas Nižinskis, Tamara Karsavina ir Ana Pavlova. Be to, „Rusiškojo baleto“ dėka iškilo choreografai Michailas Fokinas, Leonidas Miasinas ir Džordžas Balančinas, suformavę šiuolaikinio baleto veidą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų