REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Dar neatsigavęs po pražūtingų potvynių, Žaliasis žemynas vakar sulaukė pragariško smūgio iš dangaus – net penktos kategorijos stiprumo urgano„Yasi“ .

REKLAMA
REKLAMA

Australijoje daugiau kaip 170 tūkstančių namų liko be elektros, kai šalį užgriuvo ciklonas „Yasi“. Tai ketvirtadienį pranešė televizijos kanalas „Sky News“.

REKLAMA

Galingas ciklonas, kurio vėjo gūsių greitis viršijo 280 kilometrų per valandą, daugelyje vietų nutraukė elektros perdavimo linijas. Nuo stichijos labiausiai nukentėjo Taunsvilo mietas, kur be šviesos liko 72 tūkstančiai namų, taip pat Kernsas (45 tūkstančiai namų) ir Teiblendsas (15 tūkstančių namų).

[papildyta 09:30] Meteorologai vakar šį milžinišką uraganą jau lygino su pražūtingąja Katrina, 2005 metais nusiaubusia Naujojo Orleano miestą ir dalį JAV pietų pakrantės.

REKLAMA
REKLAMA

Gamtos stichijų specialistų teigimu, šis ciklonas gali tapti „galingiausiu, kurį teko patirti kelioms pastarosioms kartoms“. „Yasi“ vakar jau pavadintas „katastrofiškų proporcijų audra“.

Smarkus sūkurys sausumą pasiekė vakar apie 14 val. Lietuvos laiku ir iškart įsisuko į apie 300 tūkst. gyventojų turinčią teritoriją šalia svarbaus turizmo centro Kernso miesto.

Eire, esančiame į pietus nuo Taunsvilio, nutrūko elektros energijos tiekimas. Smarkūs vėjai išvertė pirmuosius medžius. Kvinslendo premjerė Anna Bligh vakar  kvietė žmones kuo skubiau evakuotis, o liekančius pasislėpti saugiose patalpose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ateinanti para bus labai bauginanti pavojingoje zonoje esantiems žmonėms“, – sakė premjerė A. Bligh ir pridūrė, kad ši audra gali būti apskritai baisiausia iš visų, kada nors smogusių planetoje.

Tokio galingumo uraganas gali griauti namus, plėšti jų stogus, lyg šapelius vartyti medžius ar elektros perdavimo stulpus. Baimindamiesi apie metro aukščio cunamį primenančių bangų pakrantės gyventojai Jasi pasirodymo išvakarėse sparčiai statė smėlio pylimus.

Taip pat pranešta, kad galima sulaukti ir į krantą išsiveršiančių bangų, kokias dažniausiai matome tik katastrofų filmuose – net iki 4 m aukščio. Tokiu atveju būtų užtvindyti itin dideli sausumos plotai.

REKLAMA

Tuo metu, kai Jasi dar sukosi virš Koralų jūros, likus apie 650 km iki Australijos krantų, tūkstančiai vietos žmonių bei turistų skubėjo palikti pakrantę. Kai kurie jų slėpėsi specia­liai įrengtose slėptuvėse, per kelias valandas jos buvo pilnos.

„Nesivarginkit krautis krepšių – tiesiog paimkit vieni kitus ir keliaukit į saugią vietą“, – ragino premjerė A. Bligh išsigandusius žmones.

Specialistai atkreipė dėmesį, kad Jasi turėtų būti kur kas stipresnis nei 1974 metais Australijos miestą Darviną nusiaubęs uraganas Treisė. Tuo metu žuvo 71 žmogus, buvo sugriauta apie 90 proc. namų.

Australijoje siautėja 300km/h stiprumo ciklonas „Yasi“

Australijos gyventojai ruošiasi didžiulei audrai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų