REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Violetinės bulvės, geltonieji burokėliai, serbentai, didesni už agrastus. Tai, kas vieniems įtartina ir primena ne žemės maitintojos, o kosmoso dovanas, kitiems įprasta ir  skanu. „Forbes“ pristato dešimt savo vietą po saule jau užsikariavusių vaisių ir daržovių hibridų.

REKLAMA
REKLAMA

1. Geltonasis arbūzas. Energetinė vertė – 38 kalorijos, naudingi elementai – vitaminai A,C.

REKLAMA

Iš pažiūros tai įprastas arbūzas, tik viduje jis ryškiai geltonas. Be to, lyginant su įprastiniu arbūzu, jis turi labai mažai sėklų. Arbūzas atsirado sukryžminus laukinį arbūzą, kuris ir yra geltonos spalvos (tiesa, valgyti jo neįmanoma) su įprastiniu. Šiuo metu apvalūs geltonieji arbūzai vasarą auga Ispanijoje, o pailgi — žiemą Tailande. Beje, šiuos arbūzus Tailande labai vertina, kadangi Tailando gyventojai tiki, kad geltona spalva traukia pinigus. Šis arbūzas yra švelnaus skonio ir sotus, tiesa, ne toks saldus, kaip raudonas.

REKLAMA
REKLAMA

Arb8zas (nuotr. Ekonomika.lt)Arbūzas (nuotr. Ekonomika.lt)

2. Violetinės bulvės. 1,50 svaro už 1,25 kg pakuotę. Energetinė vertė – 72 kalorijos, naudingi elementai: B grupės vitaminai, vitaminas C, kalcis, magnis, geležis ir cinkas.

Nieko nestebina bulvės, turinčios geltoną, rožinę ar net violetinę odelę. Tačiau bulvė, kurios visas vidus yra violetinis - tai kažkas naujo. Prie jos atsiradimo prisidėjo mokslininkai iš Kolorado valstijos universiteto. Jie ilgai triūsė prie bulvių iš Andų viršukalnių, kol galų gale gavo rezultatą – violetines bulves, pasižyminčias antioksidinėmis savybėmis, kurios išlieka jas verdant ar kepant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bulv4s (nuotr. Ekonomika.lt)Bulvės (nuotr. Ekonomika.lt)

Bulvėms, kurios rūšis vadinama “violetine didybe", tuoj sukaks pusmetis. Anglijoje jomis prekiaujama nuo Helouvyno šventės. Joms labiausiai tinka Škotijos, kuriose ir yra auginamos, klimatas.

Šių bulvių populiarinimu tarp namų šeimininkių užsiima garsusis kulinaras Jamesas Oliveris, kuris nebijo eksperimentų. Iš tokių bulvių gaunama originali, violetinės-žydros spalvos piure. Ji gerai atrodo kitų daržovių draugėje. O ką bekalbėti apie bulvytes fri. Violetinių bulvių skonis nesiskiria nuo įprastinių.

REKLAMA

3. Kopūstai romanesko. Energetinė vertė – 25 kalorijos, naudingi elementai – karotinas, mineralinės druskos, vitaminas C, cinkas.

Daržovė, atrodanti kaip ateivis, yra artima kopūsto ir brokolio giminaitė. Tačiau ji - švelniai žalios spalvos, ne apskritimo formos, turintis bokštelius, kurie baigiasi spirale. Beje, dėl tokios savo formos ši daržovė tapo pašaipų objektu.

Kalbama, kad ši daržovė iškrito iš skraidančios lėkštės Italijoje (kur ji ir auga). Tačiau romanesko istorija yra išties paprastesnė: ją pardavinėti pradėjo prieš dešimtmetį, o populiarinimui pasitarnavo Olandijos selekcininkai, kurie kiek pagerino nuo XVI a. italų šeimininkėms puikiai pažįstamą daržovę.

REKLAMA

Romanesko turi daug naudingų savybių, ji gerai virškinama. Svarbu tai, kad pagaminus, ji neskleidžia įprastinio kopūstams kvapo, todėl šią daržovę mėgsta vaikai. Be to, egzotiška kosminė daržovės išvaizda skatina ja pasimėgauti. Romanesko gaminama kaip įprasti brokoliai – verdama, troškinama, dedama į salotas.

Ši daržovė populiari ne tik tarp šeimininkių, bet ir tarp mokslininkų. Matematikai tvirtina, kad romanesko pavyzdžiu galima paaiškinti kai kurias geometrines savokas.

4. Pluotas. Energetinė vertė – 57 kalorijos, naudingi elementai – C vitaminas, ląsteliena.

Pluotas - slyvos ir abrokoso hibridas, pavadintas dviejų angliškų žodžių plum (slyva) ir apricot (abrikosas) trumpiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pluotas (nuotr. Ekonomika.lt)Pluotas (nuotr. Ekonomika.lt)

Iš išorės pluotas gali būti rožinės, žalios, bordo ar violetinės spalvos, o viduje — nuo baltos iki sodriai slyvinės spalvos. Šio vaisiaus autoriai už sodinuką ima apie 2 dolerius. Jis buvo išvestas Kalifornijoje, “Dave Wilson Nursery" draustinyje 1989 m. Čia pirmiausia buvo auginami įprastiniai, pardavimui skirti sodinukai ir tik vėliau užsiimta naujų rūšių kūrimu. Šiuo metu pasaulyje yra 11 pluoto rūšių.

Kalbama, kad iš šio vaisiaus gaunamos fantastiškos sultys, desertai ir net vynas. Tai gerokai saldesnis vaisius ir už slyvą, ir už abrikosą.

REKLAMA

5. Arbūzinis ridikėlis. Už sėklų pakelį moka 2,97 dolerius. Energetinė vertė – 20 kalorijų, naudingi elementai – C vitaminas, folio rūgštis.

Arbūzinis ridikėlis atrodo sukeitęs savo išorę su vidumi. Išorėje jį dengia baltai žalia odelė, kuri daro jį panašų į arbūzą. Pagal formą ir dydį šis ridikas panašus į nedidelę ropę, o jo diametras yra 7-8 centimetrų. Iš išorės ridikas, kaip įprasta, yra kartokas, tačiau arčiau šerdies jis tampa saldžiu. Jis ne toks traškantis ir sultingas, kaip įprastas, ir daug kietesnis.

REKLAMA

Ridikėliai (nuotr. Ekonomika.lt)Ridikėliai (nuotr. Ekonomika.lt)

Arbūzinį ridiką rekomenduojama kepti, daryti tyrę, dėti į salotas arba daržovių kepsnį. Ypač efektingai atrodo šio ridiko griežinėliai, pabarstyti juoda druska. Kalifornijoje šis patiekalas – restorano puošmena.

6. Jošta. Daigelis kainuoja 9,95 svarus. Energetinė vertė – 40 kalorijų, naudingosios savybės – vitaminas C, P ir kt.

Tam, kad būtų duotas tinkamas vardas šiai uogai, buvo sujungti du vokiški žodžiai. Joštos krikštatėviais tapo johannisbeere ir stachelbeere. Joštos uogos beveik juodos, vyšnios dydžio, turi truputį aitroką skonį , tačiau saldžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Serbentai (nuotr. Ekonomika.lt)Serbentai (nuotr. Ekonomika.lt)

Sukurtį agrasto dydžio serbentus, ir dar be dygliukų, svajojo garsusis Mičiurinas. Tuo pačiu metu prie hibrido Vokietijoje darbavosi Poulas Lourencas. 1939 metais jis išaugino 1000 sodinukų, iš kurių tikėjosi išsirinkti geriausią, tačiau prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Ir tik 1970 metais Vokietijos mokslininkui Rudolfui Bauerui pavyko sukurti idealų hibridą. Dabar egzistuoja dvi joštos rūšys - juodoji ir raudonoji.

Vienas joštos krūmas per sezoną subrandina 7-10 kilogramų uogų. Jos tinka desertui, aromatingiems gėrimams. Šios uogos rekomenduojamos sergant skrandžio ir virškinimo ligomis, kraujo apytakos gerinimui, valant organizmą nuo radioaktyvių medžiagų ir sunkiųjų metalų.

Šios uogos – reti svečiai parduotuvių lentynose. Jas nusipirkti galima tik ūkininkų turguose.

REKLAMA

7. Brokolini. Pundelis – 2,29 doleriai. Energetinė vertė – 43 kalorijos. Naudingieji elementai – A, C vitaminai, kalcis, geležis ir kt.

Sunku patikėti, kad Briuselio kopūstai ir brokoliai yra artimi brokolini giminaičiai. Neseniai sukryžminus įprastinius su kinų brokoliais atsirado keistas augalas. Brokolini neturi kopūsto kvapo, jie yra saldoki, švelnaus skonio. Naujas augalas turi labai daug naudingų savybių ir yra mažai koloringas.


Brokolini (nuotr. Ekonomika.lt)Brokolini (nuotr. Ekonomika.lt)

JAV, Ispanijoje, Brazilijoje, Azijoje brokolini yra įprastas augalas ruošiant garnyrą. Paprastai jis tik lengvai apkepinams aliejuje arba pateikiamas šviežias, užpiltas aliejumi. Brokolini puikiai jaučiasi ir tarp rytų, ir tarp italų patiekalų.

REKLAMA

8. Neši. Energetinė vertė - 46 kalorijos, naudingi elementai – antioksidantai, kalcis, fosforas ir kt.

Neši - tai obuolio ir kriaušės hibridas, prieš daugybę šimtmečių išvestas Azijoje. Kai kas jį vadina Azijos, smėlio, vandens ar japoniškaja kriauše. Prakandus didelis obuolį pajunti sausos, traškančios kriaušės skonį. Vaisiaus spalva — nuo blankiai žalios iki oranžinės. Šis vaisius turi ypatingą privalumą – jis tvirtesnis už kriaušę, todėl jį lengviau transportuoti ir saugoti.

Neši (nuotr. Ekonomika.lt)Neši (nuotr. Ekonomika.lt)

Geriausia šį vaisių valgyti vieną arba naudoti gaminant salotas. Neši yra labai vandeningas, todėl jis labai tinka termiškam apdorojimui. Šie vaisiai, kartu su vynuogėmis ir sūriu, puikiai tinka užkandžiams prie vyno. Egzistuoja apie 10 ypač populiarių neši rūšių. Jie auginami JAV, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Čilėje, Prancūzijoje ir Kipre.

REKLAMA
REKLAMA

9. Juzu. 1,99 dolerio už vienetą. Energetinė vertė – 30 kalorijų, naudingi elementai – C vitaminas.

Juzu arba japoniška citrina — mandarino ir itališkojo dekoratyvinio citrusinio vaisiaus – papaedos hibridas. Geltonos ir žalios spalvos, mandarino dydžio vaisius su gruoblėta odele pasižymi išsiskiriančiu aromatu ir rūgščiu skoniu. Japonai juos naudoja nuo VII a., nuo to laiko, kai budistai juos atsivežė į salą. Vaisius taip pat populiarus Korėjoje ir Kinijoje.

Juzu (nuotr. Ekonomika.lt)Juzu (nuotr. Ekonomika.lt)

Vaisius turi nuostabų aromatą: citrusinis kvapas maišosi su gėlių kvapais. Tai vienas populiariausių japonų prieskonių, naudojamas gaminant mėsos ir žuvų patiekalus, dedamas į košę, sriubą. Jis naudojamas gaminant alkoholinius ir nealkoholinius gėrimus, džemus, sirupus, desertus.Tirštos, aromatingos juzu sultys naudojamaos vietoj acto ir padažo.

Juzu naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir japonų saulėgrąžos šventėje. Tuomet visi suaugusieji ir vaikai maudosi vonioje su juzu vaisiais, kurie simbolizuoja saulę. Karštoje vonioje vaisius atskleidžia visas savo savybes ir aromatą. Tikima, kad jis nugena blogąsias jėgas ir kad po tokios vonios žmonės neperšals. Tame vandenyje taip pat maudo naminius gyvųnus , o po to juo laisto naminius augalus.

REKLAMA

10. Geltonieji burokėliai. Kaina – 3,49 doleriai už pundelį. Energetinė vertė – 50 kalorijų, naudingosios savybės – A vitaminas, kalis ir kt.

Vargu ar geltonieji burokėliai, kitaip – auksiniai, ras vietą mūsų rinkoje. Protu nesuvokiama, kad galėtume valgyti geltonus barščius arba geltonuose pataluose įdarytą silkę. Tačiau amerikiečiai juos mielai valgo.

Burokėliai (nuotr. Ekonomika.lt)Burokėliai (nuotr. Ekonomika.lt)

Nuo įprastinio burokėlio geltonasis niekuo nesiskiria. Toks pats saldokas, aromatingas ir linkęs susidraugauti su bet kokiu produktu - pradedant sūriu, baigiant citrusiniais vaisiais. Geltonojo burokėlio lapus galima naudoti ruošiant salotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų