REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kuriuose Panevėžio vaikų lopšeliuose-darželiuose iš tėvų renkami pinigai remontui ir įvairiems daiktams pirkti, šiukštu, jau seniai nebevadinami rinkliavomis, o parama. Tačiau galo su galu nesuduriantys tėvai piktinasi, kad tai – ta pati, tik gražiai pavadinta prievarta.

REKLAMA
REKLAMA

Taip mano vieno iš populiariausių mieste vaikų lopšelio-darželio „Kastytis“ tėvai, negalėję ar nenorėję iš savo kišenės pagerinti savo atžalų buitį ikimokyklinėje įstaigoje.

REKLAMA

Jiems pasirodė, kad sunkmečiu, kai daugelio šeimų finansinė padėtis itin sunki, rinkti po 120 litų naujoms lovoms vaikams pirkti yra per daug. Juolab kad vasarą jiems teko susidėti pinigų darželio remontui.

Darželio renovuoti nebaigęs Panevėžio statybos trestas jį paliko kiauromis sienomis ir su plyšiais languose. Įstaigos bendruomenė pirko šiltinimo medžiagų, keitė radiatorius, grindų dangą.

Darželio direktorė Stasė Šešeikienė neslepia, kad tėvai finansiškai gana smarkiai remia įstaigą. Tačiau tikina, kad pinigus iš savo piniginių jie traukia tik gera valia ir apie jokią prievartą negali būti nė kalbos.

REKLAMA
REKLAMA

„Pas mus rinkliavų nėra. Esame išsistudijavę Labdaros ir paramos įstatymą, kuris darželiui leidžia gauti paramą“, – „Sekundei“ aiškino direktorė.

„Kastyčio“ vaikų lopšelyje-darželyje tėvų susirinkimuose auklėtojos juos informuoja, kokia yra darželio finansinė situacija, o tėvai jau patys sprendžia, kaip elgtis. Pasak S.Šešeikienės, jei ne tėvų sąmoningumas ir geranoriškumas, 40 metų skaičiuojančio darželio vidus būtų jau seniai visiškai nutriušęs. Įstaiga inventoriui, įrangai pinigų negauna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip 20 metų darželiui vadovaujanti S.Šešeikienė teigia tik prieš kelerius metus išdrįsusi paprašyti pagalbos, kai savo akimis pamačiusi, kaip atrodo kiti darželiai, kuriuos remia tėvai.

Tuomet vienas pirmųjų savo piniginę plačiai atvėrė vienas miesto Tarybos narys, paaukojęs 1000 litų.

„Kai tėvų paramos traukinys įsivažiavo, tai aš jo ir negaliu sustabdyti. Tėvai susirenka ir patys nusprendžia, ką reikėtų nupirkti grupei, kurią lanko jų vaikai. Už tai, kad mūsų darželyje vaikai geria iš porcelianinių puodelių, irgi turime dėkoti tėvams“, – džiaugėsi šios ikimokyklinės įstaigos vadovė.

REKLAMA

S.Šešeikienė teigė, kad nepasiturintys tėvai prie bendros vaikų gerovės gali prisidėti kokiais nors darbais, niekas iš jų pinigų nereikalauja. Tačiau jų vaikai nėra išskiriami – jie irgi sėdi prie naujų stalų ir miega naujose lovose.

Už kieno pinigus visa tai jiems nuperkama? Darželio vadovė sako, kad trūkstamą sumą prideda įstaiga, kartais patys tėvai sumeta.

Ji neslepia, kad pasitaiko, jog sunkiau besiverčiantys tėvai skolinasi iš auklėtojų ir paskui joms po truputį grąžina skolą.

Lovoms – po 120 litų

S.Šešeikienė sako neturinti ko slėpti – kam įdomu, gali ateiti į darželį ir pasižiūrėti, kokiomis sąlygomis ugdomi vaikai grupėse, kurias remia tėvai. Jose iš tiesų jauku ir patogu: gražūs, funkcionalūs baldai, nauji žaislai, minkšti kilimai, šiuolaikiški šviestuvai.

REKLAMA

„Štai čia – ta grupė, kurioje tėvai po 120 litų dėjosi lovoms ir spintoms“, – rodo ji į sienose įmontuotas dailias, ištraukiamas loveles. Grupę lanko 21 trejų metų vaikas. Jie čia bus trejus metus. S.Šešeikienė svarsto, kad 40 litų per metus už saldų vaikų miegą tėvams neturėtų atrodyti dideli pinigai.

Beje, nauji baldai šioje grupėje kainavo 9 tūkstančius litų. Iš jų 5 tūkstančius litų įstaiga skyrė iš 2 proc. tėvų per mokesčius pervedamos paramos. Direktorė sako radusi rėmėjų, kurie davė dar du tūkstančius litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greta – grupė, kurią lankančių vaikų tėvai nelinkę išlaidauti dėl mažųjų komforto. Joje darželio ugdytiniai miega ne vieną dešimtį metų skaičiuojančiose lovose.

Keliaujame į kitą priešmokyklinio amžiaus vaikų grupę, kuri įrengta taip, kad primintų jaukią namų aplinką: šviesios sienos, gražios užuolaidos, dailūs baldai, akvariumas, kilimai. Prie sienos stovi moderni lenta, kurioje būsimieji pirmokai mokosi rašyti raides. Visa tai įsigyta ne be tėvų pagalbos.

S.Šešeikienė pasakojo neįsivaizduojanti, kaip būtų reikėję peržiemoti, jei ne finansinė tėvų parama.

Iš darželio sprukę statybininkai vieną korpusą, kuriame yra 6 grupės, t. y. apie 100 vaikų, paliko vėjo perpučiamomis sienomis ir langais.

REKLAMA

„Tėvai davė pinigų statybinėms medžiagoms sienoms šiltinti, radiatoriams, santechnikai, grindų dangai keisti. Pirko vaikams šiltą patalynę. Žodžiu, kaip galėjo, taip prisidėjo, kad vaikams būtų sudarytos geresnės sąlygos“, – kalbėjo ji.

Direktorė tikino, kad galinti čekiais ir kitais dokumentais pagrįsti, kur išleistas kiekvienas tėvų paaukotas litas. S.Šešeikienė sakė nesuprantanti, kodėl atsiranda tėvų, besipiktinančių, kad kiti remia įstaigą finansiškai.

„Nejaugi jie nesupranta, kad valstybės finansavimo nepakanka sudaryti vaikams normalias sąlygas darželiuose? Jeigu patys negali paremti, tegul to nedaro, tačiau kodėl reikėtų uždrausti remti kitiems“, – kalbėjo vadovė.

REKLAMA

Neišgalintys savo vaikams namuose sudaryti gerų gyvenimo sąlygų, ką jau kalbėti apie darželyje, tėvai teigia, kad netiesa, jog jiems nedaromas spaudimas.

„Niekas prie sienos neremia ir nereikalauja pinigų, bet leidžia suprasti, kad turėtume duoti“, – sakė kai kurių darželio „Kastytis“ auklėtinių tėvai.

Rinkliavomis nepatenkintieji darželinukų tėvai įsitikinę, kad valdiškose ugdymo įstaigose tokių dalykų apskritai neturėtų būti.

Remti ar ne – susitarimo reikalas

Zita Satkauskienė, Panevėžio miesto švietimo skyriaus vyresnioji specialistė

Miesto Taryba yra patvirtinusi darželinukų tėvams 50 centų mokestį įstaigos reikmėms. Jis mokamas už kiekvieną darbo dieną, nepriklausomai, ar vaikas lankė darželį, ar ne. Taip pat tėvai gali pervesti 2 procentus savo pajamų mokesčio darželiui. Darželio taryba sprendžia, kaip panaudoti šiuos pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo šių metų įvestas ikimokyklinio ugdymo krepšelis. Vienam vaikui skirta 2555 litai per metus. Iš tos sumos ne mažiau kaip 42 litai turi būti skirti ugdymo reikmėms.

Tėvai gali ir savanoriškai paremti darželį, tačiau niekas negali jų versti tą daryti. Kita vertus, tėvai nebūtinai gali prisidėti pinigais. Juk galimos ir kitos paramos formos. Pavyzdžiui, gali padėti atlikti tam tikrus darbus.

Mano žiniomis, kai darželiams tėvai pradėjo pervesti 2 procentus savo pajamų mokesčio, rinkliavų darželiuose labai sumažėjo. Įstaigos stengiasi už tuos pinigus nupirkti tai, kas vaikams būtiniausia, ir neprašyti iš tėvų dar papildomai pinigų.

 

Inga Smalskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų