REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys artimiausiu metu Vyriausybei teiks kompromisinį sprendimą dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) studentams. Jo esmė – valstybė, nepriklausomai nuo amžiaus, draustų visus nuolatinę studijų formą pasirinkusius studentus, o pasirinkusiuosius tęstines studijas – jei už jų mokslą moka valstybė, taip pat nedirbančius doktorantus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip ministras reaguoja į antradienį Vyriausybės pasitarime suformuluotą siūlymą, jog valstybė PSD mokėtų tik už tuos studentus, kurių studijas finansuoja valstybė. Tuo metu Lietuvos studentų sąjunga reikalauja PSD klausimą kuo greičiau perduoti svarstyti Seimui.

REKLAMA

PSD klausimas įstrigo

Dėl skirtingų nuomonių, kokia apimtimi valstybė turėtų įsipareigoti mokesčių mokėtojų pinigais drausti studentus, Ministrų kabinete vėl įstrigo Sveikatos draudimo įstatymo projektas.

Šįkart pagrindu tolimesniam svarstymui buvo pasirinktas siūlymas mokėti tik valstybės finansuojamų studentų sveikatos draudimą.

„Toks Vyriausybės apsisprendimas atitinka požiūrį, jog „liūto dalį“ į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą įnešanti valstybė neturėtų dar labiau didinti valstybės lėšomis draudžiamųjų ratą.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, jeigu Vyriausybė galutinai apsispręstų mokėti tik už valstybės finansuojamų studentų sveikatos draudimą, galėtų būti pažeisti Konstitucijoje įtvirtinti, nuolatinę studijų formą pasirinkusių, bet už mokslą savarankiškai susimokančių studentų teisėti lūkesčiai, nes iki šiol už pastarųjų sveikatos draudimą mokėjo valstybė“, – pranešime spaudai cituojamas sveikatos ministras Raimondas Šukys.

Ministras žada Vyriausybei siūlyti bent kelis kompromisinius sprendimus.

„Vienas iš jų, kad valstybė nepriklausomai nuo amžiaus draustų visus nuolatinę studijų formą pasirinkusius studentus, o už pasirinkusiuosius tęstines studijas – jei už jų mokslą moka valstybė, taip pat už nedirbančius doktorantus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galėtų būti svarstytinas ir kitas, dar pernai mano teiktas siūlymas, kad valstybė įsipareigotų drausti visus nuolatine studijų forma studijuojančius studentus, nepaisant jų amžiaus. Tokia draudimo lengvata studentams turėtų galioti šešerius metus t.y. atitikti pirmosios pakopos koleginių ir universitetinių studijų trukmę bei magistratūrą.

Ši lengvata galiotų   nepriklausomai nuo to, ar būtų studijuojama nepertraukiamai visus šešerius metus, ar išsilavinimo būtų siekiama su pertraukomis priklausomai nuo aplinkybių ir žmogaus apsisprendimo“, – teigia R. Šukys.

REKLAMA

Reikalauja perduoti Seimui

Tuo metu Lietuvos studentų sąjunga sako, kad Vyriausybė dėl įstrigusio PSD netenka studentų pasitikėjimo ir reikalauja šį klausimą kuo greičiau perduoti svarstyti Seimui.

„Vyriausybės užsitęsęs PSD klausimo svarstymas verčia studentus abejoti nuoširdumu vykdyti sisteminę aukštojo mokslo pertvarką ir protingai taupyti lėšas. Itin daug dvejonių kelia jau pusmetį Vyriausybės teikiami siūlymai, kurie kaskart prieštarauja pačių valdžios atstovų deklaruojamom siekiamybėm.

Atsižvelgdami į situaciją, raginame daugiau nedelsti ir PSD klausimą perduoti svarstyti Seimui“, – situaciją komentuoja Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis

Studentų sąjungos prezidento teigimu, Vyriausybės teikiami siūlymai verčia manyti, jog PSD klausimas pirmiausiai sprendžiamas dangstant esamas PSD lėšų planavimo ir skirstymo tvarkos ydas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų