REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Girti policininkai – kaip slibino galvos

Vieną galvą nukirtus, vietoje jos atsiranda dvi. Taip nuo seno pasakojama apie slibinus – mitologines būtybes. Bet taip galima sakyti ir apie girtus vairuojančius policininkus: žiūrėk, vienas už tai atleidžiamas iš darbo, o po dienos jau sulaikomi du kiti!..

REKLAMA
REKLAMA

Žymėti policininkų automobilius?

Vos gruodžio viduryje iš darbo buvo atleistas Palangos policijos viršininkas Jurgis Kažys (56 m.) – Lietuvos policijos valdžiai du mėnesius sprendus, ką daryti su tokio rango pareigūnu, pateikusiu „girtą pokštą“ ir painias jo aplinkybes. Na o Marijampolės ir Alytaus policijos vadovai savo ruožtu jau dėliojo dokumentus, liudijančius apie artėjantį tokį patį dviejų savo pavaldinių likimą.

REKLAMA

Po kokios savaitės girtų policininkų „estafetė“ pasiekė Molėtus – čia „papokštavo“ kelių policininkas. Po to, jau sausio viduryje, Kretingoje buvo sulaikytas girtas vairuojantis klaipėdietis policininkas.

Tokių faktų nebeslepianti policija sulaukia ne tik piliečių pagyrimų, kad principingai kovoja su girtaujančiais savo pareigūnais, bet ir replikų. Girdi, jau nusibodo pranešimai apie sulaikytus arba už tai iš darbo jau atleistus policininkus – jų tiek daug, kad nebepanašu į sensaciją. „Paneškite, kad policininkai vairuoja blaivūs, tada bus sensacija!“ – šaiposi interneto naujienų komentatoriai. O šmaikštesnieji, sutirštindami spalvas, ragina visus saugotis tarnybinių policijos automobilių ir netgi siūlo privačius policininkų automobilius žymėti iš tolo gerai matomais užrašais „Vairuoja policininkas!" arba „Saugokis, policija!“

REKLAMA
REKLAMA

Įkliuvusiųjų ginklas – painiava

Policijos departamento vadovų sprendimas atleisti Palangos policijos vadovą J. Kažį iš darbo, nors neįrodyta, kad jis girtas vairavo automobilį ir padarė avariją, ne vienam galėjo pasirodyti keistas. Mat šį įvykį tyrę Klaipėdos pareigūnai baigtą administracinę bylą teismui perdavė fiksuodami, kad spalio 14-ąją J. Kažio nuosavu automobiliu avariją padarė ne jis, o jo draugė Salomėja Rubinienė, tuoj pasišalinusi iš įvykio vietos. Moteris prisipažino, niekas daugiau įvykio nematė – tyrėjai nesurado jokių įrodymų, kad būtų vairavęs J. Kažys. Nors abejonių liko, nes mašinoje tuokart rastas J. Kažio portfelis, mobilusis telefonas ir nugertas butelis degtinės. Be to, ir pats komisaras įvykio vietoje iš pradžių neneigė padaręs avariją, tik netrukus persigalvojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toji painiava, gudravimas J. Kažiui, po įvykio jam susirgus ir pateikus skirtingas versijas, kainavo postą, nors ilgametis policininkas tikėjosi išeiti į jau anksčiau užtarnautą tarnybinę pensiją.

„J. Kažys, būdamas neblaivus, eismo įvykio vietoje atsisakė pasitikrinti blaivumą. Jis sąmoningai klaidino pareigūnus, trukdydamas ir apsunkindamas jų darbą. Tuo pažemino pareigūno vardą“, – paaiškino Policijos departamento Vidaus tyrimų valdybos viršininkas Ugnius Čižiūnas.

Bandymo iš balos išlipti sausam būta ir Marijampolėje, todėl šios apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Valdas Vinciūnas (43 m.), kuris ne tarnybos metu girtas (net 3, 33 promilės alkoholio kraujyje) vairavo nuosavą automobilį ir Marijampolėje padarė avariją, iš tarnybos atleistas irgi tik beveik po 2 mėnesių. Tiek užtruko tarnybinis tikrinimas.

REKLAMA

V. Vinciūnas, policijoje pradirbęs 18 metų, tikėjosi įrodyti kitokią tiesą ir išsaugoti galimybę po poros metų gauti tarnybinę pensiją. „Bet pareigūnas savo poelgiu turėjo neigiamos įtakos policijos sistemos įvaizdžiui, todėl dabar nubaustas – pensijos šis žmogus sulauks kaip ir dauguma Lietuvos piliečių, tai yra būdamas per 60 metų“, – sakė Marijampolės VPK vadovas Kęstutis Kalinauskas.

Pasitraukė garbingiau

K. Kalinauskas per kelias savaites pasirašė jau antrą įsakymą, kuriuo už pareigūno vardo pažeminimą atleido iš darbo savo pavaldinį. Tarnybą ir jau užtarnautą tarnybinę pensiją akimirksniu pragėrė Marijampolės VPK areštinės vyriausiasis postinis Romas Aranauskas (46 m.). Praėjusių metų gruodžio 13-osios pavakarę, tuoj po darbo dienos, Marijampolėje girtas (2,72 prom.) ir uniformuotas jis vairavo savo automobilį ir slidžiame kelyje sukėlė eismo įvykį – susidūrė su dviem automobiliais.

REKLAMA

R. Aranauskas policijoje dirbo apie 24 metus, jis charakterizuotas teigiamai: niekam neužkliuvęs ramaus ir taikaus būdo patyręs pareigūnas. Kasdienybėje suklupęs, jis nekurpė painių versijų – iš tarnybos pasitraukė garbingiau nei minėtieji pareigūnai.

Lygiai taip pat sausį iš darbo išmestas Alytaus VPK Miesto nuovados tyrėjas Renatas Simanavičius (36 m.), savo rajone ne tarnybos metu, bet irgi vilkėdamas uniformą, girtas (1,93 prom.) vairuodamas automobilį, jo nesuvaldęs ir susidūręs su dviem automobiliais.

„Pirtis“ dar laukia

Sausio 13-osios vakarą girtų vairavusių ir įkliuvusių policininkų sąrašą papildė Klaipėdos VPK patrulis Vaidas Šarpnickas (39 m.), girtas (2,4 prom.) sėdęs prie automobilio vairo ir važiavęs Kretingos gatvėmis. Neblaivus policininkas buvo įskųstas savo draugės, kurią prieš pat įvykį įsiutęs tąsė už plaukų ir sumušė šepečio kotu (prakirto galvą – reikėjo medikų pagalbos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiam pareigūnui iki tarnybinės pensijos buvo likę vos keli mėnesiai. Klaipėdos VPK vadovai „Akistatai“ teigė neabejojantys: pareigūno vardą pažeminęs V. Šarpnickas po tarnybinio tikrinimo bus atleistas.

Molėtų policijos vadovai taip pat teigė negalintys toleruoti girtų prie vairo sėdančių pareigūnų. Tokiu poelgiu prieš mėnesį juos nustebino Molėtų kelių policijos patrulis Gintas Repečka (29 m.). Šiam pareigūnui, Molėtų rajone vairavusiam nuosavą automobilį (buvo neuniformuotas, vyko ne tarnybos metu) ir sustabdytam kolegų, promilės nebuvo užfiksuotos, nes G. Repečka tikrintis atsisakė. O tai jau prilyginama sunkiam girtumui – ir atitinkamai baudžiama.

REKLAMA

Po įvykio G. Repečka išėjo atostogų, o kolegos ėmėsi tarnybinio tikrinimo. Sausio 13-ąją G. Repečka jau šauktas į Molėtų rajono apylinkės teismą dėl administracinės bylos nedrausmingam vairuotojui, tačiau neatvyko, o jo advokatas paprašė posėdį kviesti po kelių savaičių. Tad „pirtis“ G. Repečkos dar laukia.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Saulius SKVERNELIS:

Girtas vairuojantis policininkas – netoleruotinas faktas, be jokių diskusijų. Ir jeigu girtas pareigūnas įkliūva, padaro avariją, nereikia tikėtis, kad visuomenė už tai plos, o žiniasklaida tylės.

REKLAMA

Bet pagal kelis šaukštus deguto, kurie išties visą statinę medaus apkartina, negalima apibendrintai teigti, jog visi policininkai – kaip tie deguto šaukštai. Lietuvoje dirba 11 000 policininkų – tokioje gausioje struktūroje klaidų neįmanoma išvengti. Girtų prie vairo sučiumpama po 30–32 pareigūnus per metus. Palyginkime: iš viso šalyje kasmet nustatoma apie 15 000 girtų vairuotojų.

Galima įvairiomis priemonėmis drausminti, varžyti, bauginti policininkus, bet kaip įveikti, pakeisti žmogiškąjį faktorių?! Policininkui nelengva kaip ir daugumai žmonių – aplinkui daug pagundų, vyrauja negatyvios nuotaikos, be to, skaudinantis visuomenės nusiteikimas policijos atžvilgiu. Nelengvas darbas, įtampa, aukšti reikalavimai, sunki materialinė padėtis – galbūt todėl kai kurie policininkai nebrangina darbo vietos ir net įsitikinę, jog darbe neturi ką prarasti. Todėl slysta ir klumpa. Tačiau nesupraskite, kad tuo teisinu policininkus – tikrai ne. Aš visada sakau: tie, kurie mano, kad policijos sistemoje užsidirbs, turi rinktis kitokį darbą ir kitokį gyvenimo būdą!

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų