REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

A. Zuoko atviras laiškas konservatoriams

Gerbiami Vilniaus miesto konservatoriai, dėkoju Jums už parodytą didelį dėmesį mano iniciatyvai pradėti spręsti problemas, susijusias su gyvenamosios vietos deklaravimu Vilniuje. Neabejoju, kad nė vienas iš jūsų nenorėjo grasinti dešimtims tūkstančių vilniečių, kurie jau daugelį metų gyvena sostinėje, baigė čia mokslus, dirba bei augina savo vaikus ir tik dėl sudėtingų biurokratinių procedūrų nėra deklaravę savo gyvenamosios vietos Vilniuje. Neabejoju, kad jūsų skundas ir grasinimas baudžiamosiomis bylomis dešimtims tūkstančių vilniečių dėl galimo dokumentų klastojimo yra tiesiog ženklas, kad rinkimų kampanija vyksta.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi problema aiški: Vilniaus mieste gyvena ir dirba apie 50 000 vilniečių, kurie iki šiol nėra deklaravę savo gyvenamosios vietos sostinėje. Pagal valstybės ir savivaldybių biudžeto planavimo metodiką, Vilniaus miestas praranda apie 80 milijonų litų, Vilniaus meras R.Alekna net Seimo pirmininkę informavo apie šiuo metu galiojančią gyventojų pajamų mokesčio skaičiavimo ir skirstymo tvarką, kuri nėra palanki Vilniaus miestui. Seimo pirmininkės nuomone, šį klausimą būtų galima svarstyti artėjančiose Seimo pavasario ir rudens sesijose keičiant Biudžeto sandaros įstatymą ir įtvirtinant nuostatas, kurios atitiktų Vilniaus miesto gyventojų poreikius.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybė tvirtina, kad dėl sostinėje dirbančių, bet kituose miestuose registruotų gyventojų beveik pusė šiemet Vilniuje surinkto pajamų mokesčio nukeliavo į kitas savivaldybes. Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Milėno pateiktais skaičiavimais, vien iki šių metų spalio mėnesio 207 mln. litų, surinktų Vilniuje, išdalinti kitoms savivaldybėms. Tai sudaro apie 19 proc. viso šiemet sostinėje surinkto GPM, o Vilniaus savivaldybei pagal dabar galiojančius įstatymus atitenka 40 proc. sostinėje surenkamo GPM. Taigi, V.Milėno žodžiais, beveik pusė GPM lėšų, turėjusių atsidurti Vilniaus kišenėje, išdalinta kitoms savivaldybėms, kuriose registruoti Vilniuje dirbantys mokesčių mokėtojai

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl žmonės nesiregistruoja? Atsakymas – dauguma žmonių gyvena ne savo butuose, nuomojasi juos, ar tiesiog tie butai priklauso giminaičiams, draugams. Nuomotojai dažniausiai neleidžia suteikti savo buto gyvenamosios vietos deklaravimui. Kita priežastis: nuomotojui reiktų važiuoti į Vilniaus miesto savivaldybę ir savo parašu paliudyti sutikimą. Alternatyva – notaro patvirtintas įgaliojimas, o tai yra dar sudėtingiau. Yra galimybė registruotis ir Vilniaus miesto savivaldybėje, tačiau tai ilga ir sudėtinga procedūra, nes reikia grįžti į kitą miestą išsiregistruoti , o tik po to deklaruoti gyvenamąją vietą Vilniuje. Gyvenamosios vietos deklaravimo procedūras galima supaprastinti, ką ir pasiūliau. Tarkime, Vilniaus miesto savivaldybė savo sprendimu įpareigotų savo įmonę, pvz.: SĮ ,,Vilniaus miesto būstas “ duoti sutikimą Vilniuje gyvenantiems asmenims deklaruoti savo gyvenamąją vietą viename iš įmonės butų. Pagal įstatymą reali gyvenamoji vieta ir deklaruota gyvenamoji vieta net gali nesutapti. Laiško - grasinimo autoriai, matyt, užmiršo, kad sovietmečio laikai praėjo, ir privalomos gyvenamosios vietos registracijos nebėra. Papildomai galima įdiegti e-deklaravimą ir tokiu būdu dar labiau supaprastinti procedūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi noriu atsakingai pasakyti: po rinkimų Vilniaus miesto savivaldybėje panaikinsime biurokratines kliūtis ir tūkstančiai vilniečių nesudėtingai galės deklaruoti savo gyvenamąją vietą.

Mano iniciatyva yra tik paprasčiausias bandymas parodyti, kad egzistuoja realios galimybės spręsti aktualias žmonių problemas. Tam tereikia tik noro ir iniciatyvos, o ne nuolatinio dejavimo ir bejėgiško skėsčiojimo rankomis. Jūsų pasiūlytam mistiniam „džerimandžeringo“ terminui noriu paprieštarauti ir pateikti žymiai lietuviškesnį - „vingjonizmo“ terminą (pagal Žemaitės aprašytą Vingių Joną, kuris į visus klausimus turėjo vieną atsakymą: „Taigi, taigi, kaipgis, imsiu aš čia mat ir darysiu“). Deja, „vingjonizmo“ sindromas, matyt, yra paveikęs ir Vilniaus merą, ir konservatorių frakcijos seniūną, kuris vietoj realių darbų rašo laiškus - grasinimus tūkstančiams Vilniaus gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų