REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2010 metais ir toliau mažėjus restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įstaigų apyvartoms, jų vadovai stebuklų nesitiki ir šiemet.Be to, brangstantis maisto produktai gali kelti ir kainas. Tiesa, gali didėti maitinimo įstaigų darbuotojų algos, pirmadienį pranešė „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Restoranų ir kavinių verslas pernai ne tik nesugebėjo atsitiesti, bet smuko dar maždaug septintadaliu. Anot Statistikos departamento, palyginti su 2009-aisiais, 2010 metais maitinimo įstaigų apyvartą šalyje sumažėjo maždaug 120 mln. litų. Panašiu tempu oficialios pajamos krinta antrus metus iš eilės.

REKLAMA

„Lietuviai išsiskiria iš Europos tautų, nes net ir prieš krizę restoranų sektorius nebuvo išsivystęs. Matome, kad žmonės taupė restoranų sąskaita“, – LTV naujienų tarnybai teigė „Vičiūnų restoranų grupės“ valdybos pirmininkas Gediminas Balnys.

Stipraus atsigavimo nelaukiama ir 2011 metais. Kai kurie rinkos dalyviai netgi numato ir kelių procentų nuosmukį. Kiti padėtį vertina optimistiškiau ir tikisi, kad klientų padaugės bent iki 2009 metų lygio, kai apyvarta buvo maždaug dešimtadaliu didesnė. Viliamasi, kad šiemet maitinimo įstaigų pajamas padidins Europos krepšinio čempionatas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kavinių patrauklumą gali stabdyti kiti veiksniai. Brangstant, grūdams, mėsai, pieno produktams, didėja spaudimas kelti ir patiekalų kainas. Vertinama, kad šiemet maisto žaliavos gali dar brangti apie dešimt procentų. Kai kurios maitinimo įstaigos mano, kad ši našta guls ant klientų pečių, kiti aiškina bandysiantys kainų nekelti.

„Žaliavos brangti iki 7-8 procentų. Tai didelė suma, tačiau kainų kol kas nežadame kelti. Planuojame, kažką tai sugudrauti: nemažinti porcijas, bet gal atsisakyti dalies patiekalo. Kažkokią dalį reikės suamortizuoti iš pelno, efektyvumo“, – teigia „Čili Holdings“ generalinis direktorius Valdas Tekorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerų žinių šiemet gali sulaukti maitinimo įstaigų darbuotojai, kuriems vidutiniškai per krizę algos mažėjo 15-30 procentų.

„Kadangi mažėjo apyvarta, darbuotojų pasiūla buvo didelė, buvo labai nesunku ir mažinti tas algas. Tačiau mes patys matome statistiką: didžioji dalis netekusių darbo emigravo ir 2011 metais dėl   darbuotojų stygius, turėsime didinti algas“, – įsitikinęs teigė „Vičiūnų restoranų grupės“ valdybos pirmininkas G. Balnys.

Giedrius Simonavičius, Jūratė Anilionytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų